România pe hârtie în 100 de chipuri. Între tradiții și interdicții
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Între tradiții și interdicții
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Sculptorul bistriţean Maxim Dumitraş a pus pe picioare un proiect inedit: satul artistic. Alături de casa părintească, acesta a mai ridicat alte cinci case tradiţionale, unde anual organizează tabere de creaţie pentru artişti", notau în urmă cu câțiva ani jurnaliștii de la Gândul. Născut în 1958, Dumitraș este de mult timp un nume important în arta modernă, fiind decorat de Ministerul Culturii cu medalia omagială "Ion Irimescu - 100" (în 2003) și cu "Meritul cultural" (în 2004). De-a lungul timpului, a avut expoziţii în întreaga lume: Franţa, Egipt, Germania, Olanda, Blegia, Ungaria, Elveţia, Letonia. 

Principalele materiale folosite în operele sale sunt piatra și lemnul, acesta din urmă fiind utilizat și la "Coloana vegetală", ridicată de artist în curtea Inspectoratului Școlar. "Lucrarea creează la prima vedere impresia unui copac înflorit. Forma ei, cu o mulțime de volume care cresc într-o dezvoltare ascensională, poate să constituie și un simbol în relația pământ-cer, om-divinitate", susține Corneliu Stoica, în lucrarea "Monumente de for public din municipiul Galați".

În imagine, poeta Simona Toma citește din ediția princeps de debut "Poezii" a lui Octavian Goga, tipărită la Budapesta, în 1906. După 1948, odată cu instaurarea regimului comunist, întreaga operă a lui Goga este interzisă (în calitate de prim-ministru, Goga dusese o politică pro-nazistă și antisemită), cărțile îi sunt retrase din librării și bibliotecile publice, iar cei care dețineau exemplare riscau să fie condamnați la ani grei de pușcărie. Opera lui Goga este republicată abia după 1960.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1167 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.