România pe hârtie în 100 de chipuri. Emblemele orașului
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Emblemele orașului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Preparatele sale farmaceutice au fost premiate în 1890 de către Academia națională de agricultură, manufactură și comerț. Deținea deja de trei ani "concesia" pentru dreptul de a deschide o farmacie în Galați. Constantin Ținc avea să-și vadă destul de repede visul cu ochii: în 1899, în doar un an, ridică de la zero una dintre cele mai frumoase case ale târgului, devenită între timp o adevărată emblemă a orașului: clădirea care îi poartă numele și care adăpostește în prezent Muzeul Colecțiilor. Ținc a făcut parte din Consiliului de Igienă al oraşului, dar a fost și un politician activ. A fost consilier comunal, apoi în trei rânduri primar al oraşului, din partea Partidului Național Liberal: în 1898, 1904-1905 şi 1914-1917. A urcat în politică și la nivel național, ca senator de Covurlui (jumătatea inferioară a actualului județ Galați) în perioada 1907-1911.

Ultimul proprietar al farmaciei a fost Wolf Stratman, până în anul 1949, când clădirea a fost naționalizată și a intrat în proprietatea statului. Spre deosebire de alte situații, când destinația inițială era schimbată, a rămas farmacie până în 1989.

În prezent, este supusă unui proces de restaurare, într-un program cu finanțare europeană. În imagine, Radu Oprea, doctor în economie, desemnat printre cei mai buni studenți străini ai Universității Pepperdine din California, președintele filialei Sud-Est a Patronatului Tinerilor Întreprinzători, citește în fața Farmaciei "Ținc" din "Agronomia sau mânoducătorul practic în toate ramurile economiei", publicată de Leon Filipescu, la Iași, în 1848.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1619 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.