România pe hârtie în 100 de chipuri. Improvizație de Centenar
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Improvizație de Centenar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

”Sunt momente, cum e anul Centenarului, când autorităţile se uită spre sculptori, pentru că vor să ridice monumente. Dar nu ai cum să le faci în trei luni; e nevoie de un fel de argumentare prin operă, deci trebuie să treacă un timp mai îndelungat ca să poată fi analizate. O să vedem cu toţii până la 1 decembrie câte lucrări vor apărea. Am primit două oferte pentru anul Centenarului şi le-am refuzat tocmai pentru că nu sunt în stare în trei luni să mă ocup de lucrare: să o torn, să o cizelez şi să o montez”, declara în urmă cu doar o lună sculptorul Aurel Vlad într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

Născut în Galați, în 1954, Vlad este și desenator, gravor și profesor la Universitatea Națională de Arte din București, unde ocupă deja de zece ani funcția de decan al Facultății de arte plastice. A expus la Bienala de la Veneția, în 1995, în Franța, Germania, Olanda, Japonia, dar și în Muzeul Național de Artă din București, pentru a da doar câteva exemple. Probabil cea mai cunoscută operă a sa este ”Cortegiul sacrificaților”, grup statuar din bronz amplasat în curtea interioară a fostei închisori Sighet, azi Muzeu Memorial al Victimelor Comunismului și Rezistenței.

În imagine, Dumițrița Prisăcari, componentă a naționalei de senioare a Republicii Moldova, le citește colegelor de la echipa de fotbal Universitatea Galați din ”Manual de istoria prințipatului Moldavei” de profesor I. Albineț, publicat la Iași, în 1845. Dumitrița se află pe ”Taurul roșu”, sculptură în metal realizată în urmă cu două decenii de Aurel Vlad.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1693 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.