România pe hârtie în 100 de chipuri. Unicitatea învățământului universitar gălățean
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Unicitatea învățământului universitar gălățean
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Prima instituție de învățământ superior gălățeană lua ființă în 1948: Facultatea de Îmbunătățiri Funciare. În 1951, apărea Institutul Mecano-Naval, căruia îi erau alipite în 1953 Institutul de Piscicultură, adus de la Constanța, și Institutul de Industrii Alimentare, transferat de la București în 1955.

"Învățământul gălățean a fost, cu alte cuvinte, exclusiv tehnic, dar, în 1959, i s-a adăugat Institutul Pedagogic de 3 ani. S-au pus astfel bazele universității publice, în forma în care a supraviețuit ea, de-a lungul perioadei comuniste, cu toate valurile prin care a trecut. Cei mai mulți dintre profesorii universitari gălățeni, care au asistat la devenirea a sute de studenți, sunt absolvenții Institutului Mecano-Naval, respectiv ai celui de Industrii Alimentare. De altfel, facultățile care nu au fost niciodată desființate de către Ceaușescu au fost cele tehnice și cea de Chimie Alimentară, cum i se spunea pe vremea aceea", susține Nicoleta Crînganu, în "Tradiții universitare gălățene".

Unicitatea mediului universitar gălățean era dată, în perioada comunistă, de facultățile de Nave și Chimie Alimentară.

În imagine, Radu Oprea, doctor în economie, desemnat printre cei mai buni studenți străini ai Universității Pepperdine din California, președintele filialei Sud-Est a Patronatului Tinerilor Întreprinzători, stă pe treptele fostei facultăți de Chimie Alimentară. Citește din "Combaterea imperialismului și dacă omul se derivă din momiță", de Paul Janet, tradusă de G. Erbigeanu și publicată în 1884, la Iași.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1120 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.