România pe hârtie în 100 de chipuri. De la mitologie greacă la ceai, printre navetele cu bere
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. De la mitologie greacă la ceai, printre navetele cu bere
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

În stânga intrării, bălăriile se apropie de înălțimea unui stat de om. Prin sticla opacă de la intrare se ghicesc stive de navete de bere. Câteva plăcuțe cu "atenție, cade tencuiala" avertizează asupra nivelului la care a ajuns una dintre clădirile considerate demne să găzduiască vizita unor capete încoronate.

Conform datelor oferite de pasionatul de istorie și arhitectură urbană gălățeană Ciprian Ciocan, în 1880 Ilie Doiciu cumpăra două loturi de casă, pe strada Domnească, loturi ce revin moștenitorilor acestuia, odată cu moartea sa. Anton Doiciu ridică un imobil cu o linie elegantă, specifică arhitecturii occidentale ce-și pusese amprenta în spațiul românesc de final de secol al XIX-lea. Pe 26 septembrie 1895, ziarul "Dacia" anunța vizita regelui Carol I al României în Galați și spunea că Majestatea Sa va fi găzduit în casele Doiciu.

Imobilul este oferit apoi ca zestre fiicei lui Doiciu, Pulcheria, și rămâne în proprietatea acesteia până la naționalizarea din 1950. După această dată este Tribunal Raional, Inspectorat Școlar și Consiliu Județean al Pionierilor, pentru a găzdui, după 1990, sediul Direcției Județene pentru Tineret și Sport.

În imagine, Ciprian Ciocan, fondatorul Asociației "Mila 80", le arată celor prezenți la turul pietonal "Mitologie greacă în peisajul urban gălățean" elementele grecești care ornează și în prezent casa Doiciu. În mână ține ediția princeps a cărții "Înțeleptul la ora de ceai" scoasă de Matei Vișniec în 1984. Volumul poartă dedicația autorului către scriitorul și traducătorul Romulus Vulpescu.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2140 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.