România pe hârtie în 100 de chipuri. De la răscoala țăranilor la revolta literară a simonelor
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. De la răscoala țăranilor la revolta literară a simonelor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe 11 martie 1907, țăranii din cartierele gălățene Lozoveni și Vadu Ungurului se răscoală. Moldova întreagă fierbea deja. "Nemulțumiți de învoielile agricole încheiate cu moșierul Doiciu, proprietarul moșiei de la marginea orașului, peste 150 de locuitori din aceste cartiere au pătruns până în preajma prefecturii, cu gând să ceară autorităților județului să intervină pentru a-l determina pe moșier să accepte revizuirea contractului de învoieli. Împotriva răsculaților însă autoritățile au chemat armata", susține Corneliu Stoica în lucrarea "Monumente de for public din municipiul Galați".

Somați să se retragă, oamenii refuză, soldații deschid focul, iar 18 țărani sunt uciși, alte câteva zeci fiind răniți. După 50 de ani, în părculețul de lângă actualul sediu al "Vieții libere" a fost ridicat un monument pe a cărui placă de marmură au fost trecute numele celor 18. Monumentul a rezistat până în 1992, când a fost vandalizat, fiind refăcut din bronz, trei ani mai târziu. În prezent este într-o stare destul de prostă, cu postamentul parțial distrus și diverse forme de graffiti odihnind pe placă.

În imagine, lângă monument stă poeta gălățeană Simona Toma, a cărei ultimă carte - "o simonă", tradusă deja în ebraică, va fi lansată miercuri în "Seven Cafe", sub atenta supraveghere critică și literară a lui Adi Secară și Viorel Ilișoi.

Până la eveniment, revenind la fotografia noastră, Simona citește din "La Tribuna Illustrata" din 1907, cotidian ce dedică numărul răscoalei din România, prezentată inclusiv pe prima pagină.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2621 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.