România pe hârtie în 100 de chipuri. Despre spațiu și joc
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Despre spațiu și joc
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

La 72 de ani, Nicolae Pop aleargă. Se pregătește pentru următorul semimaraton. Încă nu s-a hotărât care va fi, dar are de unde alege: de câțiva ani se organizează unul inclusiv în Galați, pe lângă cele deja clasice de la București, Cluj-Napoca sau Timișoara.

În tinerețe, a fost campion național la săritura în înălțime, a urmat apoi o carieră universitară și a ajuns prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport din Galați. Plăcerea curselor lungi a venit relativ târziu: la 51 de ani termina primul maraton, la București. Urmat apoi de altul, și altul, și altul. În total, a adunat până acum șase curse de 42,195 de km. Și nu are de gând să se oprească, măcar în privința semimaratonului, unde simte că încă mai are un cuvânt de spus.

În imagine, profesorul Pop aleargă pe faleza Dunării, ținând în mână un număr al revistei "Gimnasticul român" din 1929. Chiar dacă este intitulat "buletin al Federației societăților de gimnastică din România", publicația prezintă și alte sporturi, precum "un match de tennis" (pentru definitivarea echipei de Cupa Davis) sau "Matchul Româno - Jugo-Slav". Despre acesta din urmă, pierdut cu 2-3, gazetarul notează "ce bine ar fi ca aceste peregrinări prin străinătate cu sportul nostru - unde de obicei ieșim cam la coadă, cu toate marile sacrificii care se fac, să înceteze. Poate ne vom cuminți și vom ști să facem alegerile așa fel, ca să salvăm puțin obrazul românesc, care prea des e înjosit".

Profesorul Pop trece pe lângă o parte din lucrarea "Spațiu - joc vegetal", a sculptorului Tiberiu Bențe (n. 1947).

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

VEZI mai multe din categoria România pe hârtie în 100 de chipuri - click aici

Citit 3116 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.