România pe hârtie în 100 de chipuri. Voința constructivă
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Voința constructivă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Detaliile și ansamblul lucrărilor trădează o clară voință constructivă. Atras, pe rând, de masivitatea și fragilitatea unor forme, artistul adună astfel de elemente, cu care alcătuiește ecuații formale inedite. În "fizionomia" pieselor la care apelează stăruie amintirea unor date naturale, a unor elemente vegetale, care împrumută ceva din firescul lor acestor "organisme" hibride, evocând deopotrivă universul mecanic", susține regretatul critic de artă Alexandra Titu, referindu-se la opera lui Tiberiu Bențe. Cele două lucrări ce compun "Spațiu de joc vegetal" au fost realizate de artist cu ocazia celei de-a doua tabere de sculptură în metal, din 1977, fiind amplasate pe Faleza inferioară.

În imagine, lângă una dintre lucrările lui Bențe stă profesorul Nicolae Pop. Fost campion național la săritura în înălțime, ca junior, profesorul Pop a urmat apoi o carieră universitară și a ajuns prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport din Galați. La 51 de ani, a participat la primul maraton, la București, după care a încheiat alte cinci curse de 42,195 km.

În mână ține ediția princeps a cărții lui Ioan Chirilă - "Ar fi fost prea frumos", în care Ion Țiriac și Ilie Năstase vorbesc despre aventura lor în Cupa Davis. În 1972, anul în care apare și cartea, echipa României (cu Năstase și Țiriac în prim-plan) pierdea pentru a treia oară finala cu echipa Statelor Unite ale Americii, chiar dacă jucătorii noștri aveau de această dată avantajul terenului. Năstase și Țiriac se numără printre legendele Cupei Davis, cu peste 100 de meciuri jucate.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 3265 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.