România pe hârtie în 100 de chipuri. ”Păcat că nu toată lumea îşi dă seama de valoarea lor”
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. ”Păcat că nu toată lumea îşi dă seama de valoarea lor”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Orice oraş din lume, dacă ar avea o lucrare de Apostu, s-ar mândri cu ea. La noi, în fotografiile reprezentative pentru Galaţi, apare "Fructul Soarelui", ca simbol al oraşului. Apostu era un om deosebit, modest, popular, cum sunt oamenii foarte valoroşi. Când vom conştientiza ce valori umane au lăsat aici câte un semn, sper să nu fie prea târziu. Sunt lucrări de patrimoniu, păcat că nu toată lumea îşi dă seama de valoarea lor", declara în 2013, pentru "Viața liberă", artistul Sergiu Dumitrescu, pe atunci director al Centrului Cultural "Dunărea de Jos".

George Apostu (1934-1986), socotit un adevărat urmaș al lui Brâncuși, s-a numărat printre cei zece artiști prezenți la prima tabără de sculptură din Galați, din 1976. Premiat la Bienala de artă de la Paris, în 1965, era numit în 1982 profesor de sculptură la Academia Michelangelo din Agrigento, Italia. Primăria orașului Paris i-a oferit în 1983 un atelier de creație, iar în Parcul Kiseleff din București a fost amenajată o zonă doar cu lucrările lui, opt la număr.

Mai există alte două varianțiuni ale "Fructului soarelui", una ridicată în 1978, în Japonia, și alta la Costinești, în 1979.

În imagine, corespondentul local TVR, Alina Brandabur - Salanți stă lângă lucrarea lui Apostu. La 16 ani, Alina era selectată să facă parte din echipa Radio Galați; de aproape două decenii transmite știri la București, anterior TVR fiind corespondent pentru ProTV și Prima TV.

Alina citește din ediția princeps "Educația mumelor de familie sau educația neamului omenesc prin femei", publicată în 1844, la București.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2005 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.