România pe hârtie în 100 de chipuri. Rezistența prin valoare
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Rezistența prin valoare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vintilă Dongoroz. A auzit cineva de el? Avocat, profesor universitar de drept penal, academician, politician, era în perioada interbelică una dintre personalitățile de marcă ale vieții publice. Avea să fie șters din memorie odată cu instaurarea regimului comunist și readus în atenție abia în 2011, când a fost amplasat bustul său la intrarea în sediul Facultății de Mecanică.

Născut la Tecuci, în 1893, Dongoroz s-a remarcat nu doar prin faptul că a pledat în câteva dintre cele mai mediatizate procese, cât mai ales prin faptul că a contribuit la redactarea unui nou Cod Penal și că a publicat, între 1922 şi 1934, nu mai puțin de 27 de cărți de specialitate.

Bustul din Galați a fost executat de Ioan Tudor, cunoscut în primul rând ca pictor și grafician, dar care a studiat și sculptura la Facultatea de Arte Plastice din Iași. Născut în 1958, în București, a copilărit în Tecuci, apoi în Galați. Cadru didactic şi director la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", profesor, din 2008, la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, membru fondator al Grupului "Axa", are lucrări în colecţii de stat şi particulare din România, SUA, Franţa, Italia, Austria, Canada.

În imagine, Doru Căstăian, profesor la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin", traducător, publicist, scenarist de softuri educaționale, doctor în filosofie, laureat al Premiului "Merito" pentru excelenţă în educaţie în 2018, stă lângă bustul lui Dongoroz și răsfoiește ediția princeps de debut, cu autograf, "Mathesis sau bucuriile simple" a lui Constantin Noica .

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1829 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.