România pe hârtie în 100 de chipuri. Bucureștenii dau milioane pe opera lui, noi o mâzgălim
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Bucureștenii dau milioane pe opera lui, noi o mâzgălim
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Doar pentru serviciile de transpunere și realizare a soclului sculpturii "Antim Ivireanul", făcută de Mihai Istudor, Primăria Capitalei a plătit în urmă cu doi ani 1,9 milioane de lei. Anterior, achitase alte 700.000 de lei pentru finalizarea machetei definitive din ipsos, la scara 1/1, a monumentului înalt de șase metri, amplasat în faţa Mănăstirii Sfântului Antim din Bucureşti. În total, în perioada 2012-2016, Primăria București a cheltuit 26,3 milioane de lei doar pentru monumente de for public!

Ce legătură avem noi cu tot acest preambul? Din 1986, pe Faleza inferioară a Dunării este expusă una dintre operele lui Mihail Istudor (1944-2015): "Amfiteatru", lucrare pe care avem norocul să nu fi cheltuit sumele enorme date de bucureșteni. Dacă tot nu ne-a costat o avere, o folosim în primul rând ca suport de graffiti, cel cu "rock" fiind printre preferatele vandalizatorilor.

"Sculptura realizează o foarte expresivă plasă pentru aer, "ochiurile" ei se decupează după regulile unei serioase științe compoziționale ce înglobează și imprevizibilul. Este o lucrare ce reușește să individualizeze spațiul înconjurător", susținea criticul de artă Mihai Drișcu, referindu-se la "Amfiteatru".

În imagine, lângă opera lui Istudor stă profesorul Nicolae Pop. Prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport din Galați, participa la 51 de ani la primul maraton, la București, după care a încheiat alte cinci curse de 42,195 km.

Răsfoiește o carte scoasă în 1906 de Societatea de Arme, Gimnastică, Dare la Semn și Natațiune, primul for conducător al mișcării sportive române.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1401 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.