România pe hârtie în 100 de chipuri. Piramida nepăsării noastre
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Piramida nepăsării noastre
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Ce ar fi ajuns ansamblul operelor lui Brâncuși dacă ar fi fost amplasat la Galați, în loc de Târgu Jiu? Cel mai probabil, suport de graffiti, cum s-a întâmplat în cazul multor altor lucrări din Galați. În exemplul de astăzi, "Piramida soarelui" a lui Ingo Glass (n. 1941).

Alături de Ioan Simion Mărculescu, Eugen Holban şi Angela Tomaselli, artistul a pus bazele Muzeului de Artă Contemporană din Galați, singurul muzeu de artă contemporană din România la acea dată. A participat la prima tabără de sculptură în metal din 1976 și a lăsat în urma sa două lucrări, una dintre ele fiind cea de față.

De altfel, în perioada 1967-1971, a fost consilier științific al muzeului, după care s-a mutat la București, unde a activat până în 1979. În urma unui interviu acordat ziarului "Financial Times", cu titlul "Ceaușescu - acolo unde dispare carnea", este forțat de Securitate să părăsească România. Cooptat imediat ca membru în juriul primei expoziții "Münchner Künstler" (Artiști münchenezi), organizate în galeria Primăriei München, este ulterior angajat custode al muzeului orășenesc bavarez. Cetățean de onoare al Timișoarei, a avut numeroase expoziţii personale în țară, dar și la Koln, Munchen, Paris sau Washington.

În imagine, echipa locală TVR alcătuită din reporterul Alina Brandabur - Salanți și cameramanul Dan Feraru filmează în "Piramidă". Cei doi formează o echipă de mai bine de un deceniu.

În mână, jurnalista ține o ediție din 1714 a cărții "Întrebări şi răspunsuri despre istoria politică" de Johann Hübner, carte în care se fac ample referiri la principatele române.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1363 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.