România pe hârtie în 100 de chipuri. De pe culmile disperării spre dinamica sufletului
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. De pe culmile disperării spre dinamica sufletului
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

„Mi-am dorit demult, încă  de acum 30 de ani, să particip la o tabără de sculptură în metal. Şi iată că s-a întâmplat”, declara pentru ”Viața liberă”, în 2012, sculptorul Relu Angheluță. Născut la Buciumeni, în 1956, a căpătat virusul artei la 25 de ani, când a urmat cursuri de pictură la Școala de Arte.

Drumul avea să fie însă unul sinuos: ”Am construit vapoare, platforme marine, am lucrat în cercetare: zece ani la Şantierul Naval, zece la Universitatea Dunărea de Jos, zece ani am fost în Italia şi încă vreo zece – liber profesionist. Aş vrea să mai am măcar încă zece ani de acum încolo, să pot să fac ceea ce-mi doresc şi să aplic tot ce am învăţat. Oricum, toată viaţa învăţăm şi ne zbatem să facem lucrurile din ce în ce mai bine”, declara Angheluță, în cadrul aceluiași interviu.

Există deja o întreagă operă în urma sa, dacă ne gândim doar la construcțiile monumentale amplasate în Galați, Brăila sau... Roma. Și un număr consistent de premii, cum ar fi cel pentru sculptură primit în 1997, la Pitești sau premiul special ce i s-a oferit la Brăila, în 1996.

În imagine, Doru Căstăian, profesor la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin”, traducător, publicist, scenarist de softuri educaționale, doctor în filosofie, laureat al Premiului „Merito” pentru excelenţă în educaţie în 2018. Stă lângă ”Dinamica sufletului” a lui Relu Angheluță și răsfoiește ediția princeps de debut ”Pe culmile disperării” publicată de Emil Cioran în 1934.

Pe 30 octombrie, Căstăian își lansează în Galați ultima carte publicată: ”Cum și de ce (mai) educăm”.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2153 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.