România pe hârtie în 100 de chipuri. Rezistența prin cultură

România pe hârtie în 100 de chipuri. Rezistența prin cultură

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Lucrările de construcție a Palatului Episcopal au început în 1898, după planurile arhitectului Toma Dobrescu, fiind finalizate în doar trei ani, astfel încât pe 8 septembrie 1901 clădirea era inaugurată. În total, avea 30 de camere, mansardă și pivnițe și îl găzduia atât pe episcopul de la Dunărea de Jos cât și pe funcționarii cancelariei episcopale sau oamenii implicați în gospodărirea locului, ca grădinarul sau bucătarul.
Cele peste trei hectare de teren (33.184 metri pătrați) pe care e ridicat palatul au fost puse la dispoziție gratuit de Primăria Galați încă din 1888, deoarece clădirea urma să aibă statut de monument public. De altfel, sume importante din banii contribuabililor au fost alocate din bugetul Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, în vederea construirii și mobilării acestui așezământ, aflat în prezent pe lista monumentelor istorice.

În imagine, artistul Florian Doru Crihană, unul dintre gălățenii care au uimit lumea, cu peste 100 de premii în palmares, 30 de expoziții personale și sute de expoziții colective, citește în fața intrării principale a Palatului Episcopal, în prezent Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Crihană răsfoiește lucrarea cu autograf ”Luchian”, scrisă de criticul literar și istoricul de artă Petru Comărnescu și dedicată scriitorului și criticului literar Adrian Anghelescu.

O somitate în domeniu (medaliat cu aur de Asociația Internațională a Criticii de Artă), Comărnescu a avut restricții în a publica cu numele său în perioada comunistă, până în 1960, fiind nevoit să scrie cu pseudonim.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

 

Citit 1286 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro