România pe hârtie în 100 de chipuri. Cetatea ascunsă
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Cetatea ascunsă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locaţii importante ale Galaţiului, timp de 100 de zile.

E greu de spus pe unde a expus artistul Marian Zidaru (n.1956), ale cărui opere au fost prezentate în mai toate colțurile lumii. E mai ușor poate de arătat unde nu a ajuns: în Australia, Oceania, Africa și Antarctida. În rest, a fost bine primit peste tot: cu expoziții personale la Ateneo Veneto (Italia), Galeria Ho (Coreea de Sud), Institutul Cultural Român (New York), Ublacker Haus Gallery (Munchen) sau cu expoziții de grup la Moscova, Paris, Londra, Veneția, Munchen, Sao Paolo sau Atena.

La 28 de ani, primea Bursa Institutului Cultural Italian, la 29 de ani, Premiul al II-lea al Bienalei Internaționale de desen de la Cleveland, Anglia, apoi Premiul pentru tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România (1987) și Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Sculptură (2017).

Lucrarea sa ”Cetatea (Noul Ierusalim)” poate fi văzută doar de cei care își doresc cu adevărat acest lucru, fiind ascunsă într-un ungher al curții Facultății de Mecanică, lângă gardul care dă spre bdul. Basarabiei. Sculptura a avut și zile mai bune, când era expusă pe strada Domnească, în fața catedralei, dar ele s-au sfârșit.

În imagine, lângă lucrarea lui Marian Zidaru este Denisa Lepădatu. La 16 ani, numără peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, engleză, matematică ori informatică. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri’’, profil matematică-informatică, Denisa Lepădatu are deja opt cărți publicate și peste 40 de premii literare. Denisa citește poezia – manuscris ”Gânduri lui 7 Noiembrie” a lui Nicolae Labiș.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) şi Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1786 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.