România pe hârtie în 100 de chipuri. Monumentul culturii gălățene
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Monumentul culturii gălățene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile. Construcția palatului Comisiei Europene a Dunării a fost finalizată în 1895, dar recepția oficială s-a făcut abia în primăvara anului următor, când s-au mutat secretariatul general, arhiva și biblioteca și tot aici se țineau ședințele comisiei.

Bombardat în timpul Primului Război Mondial de către armatele aliate bulgaro-germane, este incendiat și complet distrus. Clădirea este refăcută, în forma pe care o cunoaștem în prezent, iar o recepție provizorie are loc în 1923.

Palatul a mai adăpostit lucrările Comisiei Europene a Dunării până în 1948, dată după care a urmat naționalizarea clădirii. Din 1968 capătă rolul pe care îl are și în prezent: de bibliotecă publică.

În 1971, cu prilejul comemorării a 70 de ani de la moartea lui V. A. Urechia, a fost dezvelit bustul creat de Nicolae Pascu-Goia, în piatră naturală. Era omagiat cel căruia îi datorăm existența cele mai mari biblioteci publice din județ, cărturarul care a donat în total peste 18.000 de volume, multe dintre ele de mare valoare bibliofilă (dacă ne referim doar la incunabule sau albumul cu gravuri de Rembrandt). Inițial, biblioteca a început cu șase mii de volume, în 1890, în sediul actualului Colegiu "Vasile Alecsandri", fiind ulterior mutată, odată cu dezvoltarea ei (la moartea lui V. A. Urechia număra deja peste 40.000 de cărți).

În imagine, Vlad Ajder citește în fața bibliotecii din "Preambul hronico-istoricesc cu numele Șincai sau Samuil Klein", piesă de teatru tipărită în 1844.

În prezent actor la trei teatre ("Fani Tardini", "Gulliver" și Teatrul Muzical "Șapte", ultimul un proiect independent), Ajder are și un master în regie.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2591 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 03:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.