Când folosim ”care” şi când folosim ”pe care”

Când folosim ”care” şi când folosim ”pe care”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fac parte dintr-un grup de Facebook dedicat fotbalului european şi una dintre greşelile de limbă cel mai des întâlnite în discuţiile de aici este lipsa prepoziţiei „pe”. Apar astfel enunţuri de genul „golul care l-a dat este spectaculos” şi „jucătorul care arbitrul l-a eliminat nu a avut nicio vină”.

Mă veţi întreba ce legătură au fotbalul şi discuţiile despre acest sport cu normele limbii române, din moment ce mulţi fotbalişti români actuali nu ştiu să se "exprime nici măcar pe teren". Ei bine, păcatul de a nu folosi prepoziţia „pe” acolo unde îi este locul este săvârşit nu doar de sportivi, ci şi de profesori, jurnalişti sau medici, adică oameni de la care în mod normal nu te-ai aştepta să auzi o asemenea greşeală.

Aşadar, nu vorbim despre „cartea care am citit-o”, ci despre „cartea pe care am citit-o”, la fel cum nu este „omul care l-am întrebat”, ci „omul pe care l-am întrebat”. În schimb, aşa cum scrie în „Ghidul de exprimare corectă” de pe dexonline.ro, vom spune şi vom scrie „cartea care mi-a plăcut” şi „omul care mi-a răspuns”, şi nu „cartea pe care mi-a plăcut” sau „omul pe care mi-a răspuns”.

Din punct de vedere gramatical, explicaţia sună astfel: „în toate cazurile avem de-a face cu propoziţii subordonate atributive. În primele două, „pe care” este complement direct, ca şi „cartea” sau „omul” la care se referă, adică în cazul acuzativ. De aceea este nevoie şi de prepoziţia „pe”. În ultimele două cazuri, „care” este subiect, la fel ca substantivele la care se referă, deci este la nominativ, de aceea nu este nevoie de prepoziţia „pe”. „Cartea care am citit-o” este o contaminare între cele două construcţii şi este incorectă”, scrie în ghidul amintit.

Pentru a nu te încurca atunci când foloseşti „care” sau „pe care”, trebuie să fii atent dacă substantivul din propoziţia respectivă îndeplineşte sau nu el însuşi acţiunea. Atunci când acţiunea nu este îndeplinită de substantiv, prepoziţia „pe” este obligatorie în faţa lui „care”. În continuare, avem şi câteva exemple care ne pot fi de ajutor, preluate de pe shtiu.ro: „Am cerut-o de soţie pe fata pe care o iubesc”, „Care este cel mai talentat jucător al echipei Dinamo?”, „Copiii pe care i-am văzut erau ai fratelui meu”, „Revista pe care am cumpărat-o a fost ultima”.

Citit 11108 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2019 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.