Etimologii chiznovatice: Dezmățat

Etimologii chiznovatice: Dezmățat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

DEX-ul dă cuvântului dezmățat o explicație care, normală cu trecerea vremurilor, a ajuns la cunoștința noastră: 1. Lipsit de rușine, de bună-cuviință. Sinonime: depravat, desfrânat, destrăbălat, deșănțat, imoral; 1.1. Cu înfățișare dezordonată, neglijentă. Sinonime: dezordonat.

În realitate, dezmățat provine din prefixul slav dez (cu sensul de „fără de”, „lipsit de”), „maț” (intestin) și sufixul „at” (un fel de participiu trecut). Sensul, așa cum a fost el dezvoltat în timp, ne-ar părea nouă ca fiind „cel fără mațe”. În realitate, expresia a pornit de la meseria de casap ori măcelar, care, după sacrificarea vitelor, le atârnau de tendoanele picioarelor din spate în cârlige, le despicau pe burtă, le eliminau mațele atârnânde și continuau cu extragerea organelor interne, mușchilor, oaselor semnificative etc.

Sensul primordial al lui dezmățat este, deci, „cuiva căruia îi atârnă zdrențele ca mațele unei vite spintecate”. Dar asta nu înseamnă că, dacă te referi la o persoană ca fiind un „dezmățat”, omul umblă cu mațele pe-afară.

Alte etimologii chiznovatice

Citit 4688 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 12:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.