„A freca menta”. Semantică

„A freca menta”. Semantică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Menta este o plantă aromatică cu proprietăți medicinale. Mirosul frunzelor de mentă este foarte puternic, înțepător, ușor de recunoscut, inconfundabil. Nimic nu se aseamănă cu mirosul frunzelor de mentă.

În folclorul românesc există expresia "a freca menta", care descrie lenea, comoditatea, "lălăiala".

Se pare că originea acestei expresii îşi are rădăcinile în Grecia antică. Pe atunci, se obișnuia ca mesele din lemn (din ce altceva să fi fost confecționate?) pe care se servea mâncarea în taverne să fie frecate cu frunze de mentă, pentru a înlătura mirosurile generate de resturile de mâncare ajunse accidental pe ele. Obiceiul s-a generalizat în toată zona Balcanilor, unde existau comunități solide de etnici greci. Cei mai înstăriți au adoptat acest obicei de a freca mesele cu frunze de mentă pentru a crea un miros plăcut în încăperi sau pentru a crea o senzație de prospețime, de "răcoare", mai ales pe timpul verii. Oamenii înstăriți aveau... servitori care se ocupau cu diferite munci în gospodăriile lor.

Să freci o masă cu frunze de mentă nu e ca și cum ai fi nevoit să cari sau să ridici "pietre de moară". Era considerată o muncă foarte ușoară. Unii dintre servitori și-au format un obicei... Pentru a evita muncile grele din gospodărie, se ocupau mai tot timpul cu frecatul meselor cu... mentă! Stăpânii, proprietarii gospodăriilor, au observat asta și, evident, au asociat această activitate cu lenea, cu evitarea muncilor mai grele.

De-a lungul timpului, expresia "a freca menta" și-a păstrat acest sens și înseamnă a trage chiulul de la muncă, a lenevi, a face o muncă aparent inutilă.

Citit 2322 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2024 07:49

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro