Nu se mai face coadă la locuri de muncă
Foto: Bogdan Codrescu

Nu se mai face coadă la locuri de muncă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Până nu cu foarte mulţi ani în urmă, la ora la care se deschidea Bursa locurilor de muncă, cei care îşi căutau serviciu făceau deja coadă la intrare. Scările Universităţii "Dunărea de Jos", pentru că acolo s-au ţinut majoritatea burselor, erau pline ochi cu cei care voiau să vadă ofertele pentru angajări. La bursa de ieri nu a mai fost coadă.

"De cel puţin trei ani, nu am mai văzut acest fenomen. E drept că în municipiul Galaţi numărul şomerilor a scăzut. Din cei 11.000 de şomeri înregistraţi, peste 9.000 sunt în mediul rural şi aceştia nu prea au obiceiul să vină la bursă. Ca persoane neocupate, sunt sigur că există mai multe în Galaţi, numai că, din varii motive, nu doresc să se înregistreze la agenţie, nu putem lua contact cu ei ca să le oferim loc de muncă, sau cursuri, ori să stăm de vorbă măcar pentru mediere, pentru consiliere. Sper ca lumea să fie într-adevăr interesată de eveniment şi să nu vină doar pentru a bifa participarea. Noi am putea să obligăm şomerii să vină, dar când am mai încercat acest lucru, evenimentul nu a ieşit atât de bine, întrucât veneau doar să-şi pună viza sau să capete semnătura că au participat la eveniment", ne-a spus directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată ieri de AJOFM Galaţi în munciile Galaţi şi Tecuci, a avut o ofertă pentru angajări destul de consistentă. Printre participanţi s-au numărat combinatul siderurgic local, sub noua titulatură de Liberty, Arabesque, Apan, Şantierul Naval Constanţa (din nou), Lemacons, Mar-Ina Prodprest... A fost prezent şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care caută să formeze 300 de persoane în meseria de pompier, au venit şi cei de la Yazaki, din Brăila, cu una din cele mai consistente oferte ale bursei, de peste 110 posturi. Au mai fost firme din IT, finanţe, din domeniul medical, din cel al asigurărilor, firme de construcţii şi de confecţii textile, firme de pază, de arhitectură, s-au căutat şi bucătari, arhitecţi, proiectanţi, dar şi un amanetar.

În total, 67 de agenţi economici din Galaţi şi Tecuci au pus la bătaie 1.214 "joburi", dintr-o paletă largă de meserii, de la inginer la electrician, manager, asistent manager, confecţioner textile, confecţioner cablaje, macaragiu, mecanic, muncitor necalificat etc. 111 posturi au fost oferite celor cu studii superioare, în timp ce grosul, adică celelalte 1.103, celor cu studii medii.

Din păcate, însă, numărul celor care au trecut pragul bursei a fost destul de mic, simţitor inferior anilor dinainte, la jumătate faţă de numărul locurilor vacante. Numărul total de participanţi în Galaţi şi în Tecuci a fost de 637, din care absolvenţi au fost 410. Conform AJOFM, au fost selectaţi în vederea încadrării 159 de absolvenţi, din care 112 la Galaţi şi 47 la Tecuci.

Citit 7847 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.