Aproape 1.500 de accidente de muncă mortale, în România, până în 2030

Aproape 1.500 de accidente de muncă mortale, în România, până în 2030
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aproape 30.000 de oameni își pot pierde viața la locul de muncă, în țările Uniunii Europene, în acest deceniu, în lipsa unor măsuri pentru a face locurile de muncă mai sigure, menționează un comunicat remis de Cartel ALFA Galați cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă, cunoscută și drept Ziua Internațională pentru Sănătate și Securitate în Muncă, marcată în fiecare an pe 28 aprilie.


Numărul accidentelor mortale la locul de muncă a scăzut lent în ultimul deceniu, deși progresul a fost departe de a fi constant, numărul deceselor crescând din nou în 2019, potrivit datelor Eurostat. Alte 27.041 de decese la locul de muncă ar putea avea loc între 2020 și 2029, dacă scăderea se menține în același ritm ca în ultimul deceniu, reiese dintr-o analiză a Institutului Sindical European.
Dacă tendința actuală se menține, decesele la locul de muncă nu vor scădea deloc în Spania, se vor înrăutăți chiar în Franța și nu se vor opri în Europa în următorii 30 de ani. Totuși, ele ar putea fi oprite până în 2030, dacă ar exista voință politică, se menționează în comunicat.
Dacă tendințele perioadei 2010-2019 se păstrează, România s-ar putea confrunta cu 1.451 de decese preconizate la locul de muncă, de peste două ori mai puține decât în Italia (3.434), Germania (3.143), Franța (7.803) și Spania (3.191), dar mult mai multe decât în Polonia (563), Portugalia (481) și Austria (694).
Păstrarea aceleiași tendințe ar face ca anii în care vor fi eliminate accidentele fatale la locul de muncă să fie 2036 pentru România, 2027 pentru Polonia, 2030 pentru Portugalia, 2037 pentru Austria, 2042 pentru Italia și 2044 pentru Germania. În ritmul actual, accidentele de muncă mortale nu vor dispărea niciodată din Franța și Spania.
În ceea ce privește România, numărul de accidente fatale aproape s-a înjumătățit în deceniul anterior. Numărul inspecțiilor a scăzut cu peste o treime, diminuare care a coincis și cu reducerea numărului inspectorilor de muncă, Inspecția Muncii pierzând într-un deceniu aproape jumătate din inspectorii de muncă. În prezent, în Europa au loc cu o jumătate de milion de inspecții la locul de muncă mai puține decât la începutul ultimului deceniu.
Datele au fost publicate de către Confederația Europeană a Sindicatelor, odată cu lansarea unui manifest pentru „Zero decese la locul de muncă”, care cere liderilor europeni să acționeze eficient, nu doar să „vorbească” despre salvarea vieților oamenilor muncii. Manifestul – care a fost semnat de miniștri, deputați europeni, lideri de sindicat și experți în sănătatea și securitatea în muncă – solicită o creștere a instruirii în domeniul sănătății și securității la locul de muncă, a inspecțiilor și a sancțiunilor, pentru a pune capăt deceselor la locul de muncă până în 2030.

Citit 1902 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 19:25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro