La data de 30 septembrie 2023, numărul tinerilor NEETs aflați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați era de 1.458, potrivit unui document prezentat de AJOFM în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii. Acronimul "NEET" provine din limba engleză ("Not in Education, Employment or Training") și definește persoana cu vârsta de la 16 la 30 de ani neîmpliniți care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.
Conform documentului citat, distribuția pe sexe a tinerilor NEETs este ușor mai scăzută în cazul femeilor (48,35%), față de 51,65% la bărbați, iar mediul rural este clar majoritar (78,81%). Ponderea tinerilor NEETs cu studii primare, fără studii sau cu studii gimnaziale este de peste 50% (57,5%), urmați de cei cu studii liceale (33,74%).
Pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, numărul tinerilor NEETs intrați în măsurile active desfășurate de AJOFM Galați a fost de 2.618 persoane, din care 2.020 au vârsta sub 25 de ani și 598 au între 25 și 29 de ani. 734 dintre aceștia au reușit să-și găsească locuri de muncă prin intermediul agenției gălățene, 523 de tineri având sub 25 de ani, iar 211 peste această vârstă.
Începând din august 2021, AJOFM Galați are în derulare cinci proiecte cu finanțare europeană, în calitate de beneficiar sau partener, al căror grup-țintă îl reprezintă tinerii NEETs. În cei doi ani scurşi, 3.388 de persoane au intrat în aceste proiecte, astfel: EXCEL - măsuri active pentru ocupare (496 de persoane), IDEMA - integrare prin educație, mediere și antreprenoriat (1.650), FOCUSAT - creșterea și dezvoltarea tinerilor prin calificare, antreprenoriat și angajare (481), RESTART-UP - integrare prin identificarea nevoilor și îmbunătățirea nivelului de competențe (425) și CRESTE - calificarea și angajarea pentru tânăra generație (336 de persoane).
Ca rezultat al derulării acestor proiecte, 69 de tineri NEETs au urmat cursul "Competenţe cheie - competenţe antreprenoriale", după care, cu asistență de specialitate din partea beneficiarilor sau partenerilor din proiecte, au demarat propriile afaceri în domenii diverse, cum ar fi închirieri, leasing sau reparații auto, baruri, restaurante, activități de întreținere corporală, coafură, comerț, transporturi, activități recreative sau fotografice, confecții, fabricare de produse din material plastic, închirieri schele și platforme de lucru.
În perioada ianuarie - septembrie a acestui an, 618 tineri NEETs au fost cuprinși în cursuri finanțate din fonduri europene pentru următoarele ocupații: frizer, operator introducere, validare şi prelucrare date, lucrător comercial, patiser, manichiură-pedichiură, designer pagini web, frigotehnist, inspector în sănătate și securitate în muncă.