Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
13 comentarii

Atât şomerii indemnizaţi din judeţul Galaţi, cât şi cei neindemnizaţi (printre care sunt şi beneficiarii de la Legea 416) vor primi, în curând, repartiţii pentru posturile disponibile care se „pliază” pe profilul lor. În cazul în care vor refuza să se prezinte la interviurile de angajare respective, li se va tăia ajutorul de şomaj, respectiv, li se va sista ajutorul social primit de la stat.

În septembrie 2017, pentru prima dată după foarte multe luni, numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Galaţi a scăzut sub 18.000, ajungând la 17.700. Este un pas mic, dar unul care ne duce sub un prag psihologic. Conform directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, fenomenul este datorat numărului mare de oferte de muncă înregistrate, în mod constant peste 500 în ultimele luni. În paranteză fie spus, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, desfăşurată vineri, au fost oferite aproximativ 2.300 de posturi în municipiile Galaţi şi Tecuci. De asemenea, foarte curând vor ieşi din plată şi aproximativ 1.000 de absolvenţi cu indemnizaţii de şomaj, ceea ce va face ca numărul şomerilor indemnizaţi din judeţ să se reducă la 1.450 de persoane. În aceste condiţii, spune Cezar Năstase, „atenţia noastră se va îndrepta asupra celor aproximativ 15.000 de neindemnizaţi din judeţ, pe care i-am ţinut în spate atât timp cât nu au existat oferte, pentru că noi nu putem inventa locuri de muncă”.
În aceste condiţii şi în contextul în care în Galaţi vor continua să existe oferte de muncă, conducerea AJOFM va aplica nişte măsuri drastice pentru a-i scoate din amorţeală în special pe cei care nu vor să se dezlipească de ajutoarele sociale primite prin Legea 416. Altfel spus, vor fi obligaţi să aibă chef de muncă. Şomerii vor primi termen clar să-şi găsească de lucru, le vor fi date şi opţiuni şi, dacă vor refuza să se angajeze, vor rămâne fără ajutoarele de la stat. „Toţi şomerii vor primi repartiţie pe locurile de muncă existente şi vom începe următoarea procedură: pentru cei indemnizaţi, la primul refuz de loc de muncă li se sistează şomajul. Pentru cei neindemnizaţi, la al treilea refuz le încetează dosarul, în condiţiile în care de la primul refuz li se sistează dosarul de la Legea 416, deci ei nu vor mai putea benefica de acel ajutor social. Câtă vreme există locuri de muncă vom face treaba aceasta, cu răbdare, cu subvenţii acordate angajatorilor”, ne-a spus directorul executiv al AJOFM Galaţi.
Instituţia gălăţeană oferă încă două programe foarte importante pentru angajatori, care ar trebui să ajute la menţinerea locurilor de muncă: ucenicia, cu o subvenţie de 1.125 lei pe lună, pentru contracte de muncă încheiate între 12 şi 36 de luni, şi programul pentru stagiari cu studii superioare, unde subvenţia este de 1.350 de lei pe lună, pe o perioadă determinată de şase luni. Să mai spunem că, faţă de anul 2015, bugetul AJOFM din acest an destinat facilităţilor acordate angajatorilor gălăţeni prin subvenţii s-a dublat, ajungând de la 4 la 8,3 milioane lei.

Citit 9309 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 16:00

13 comentarii

 • postat de komenone Marți, 07 Noiembrie 2017 10:33 5.13.227.*** Link la comentariu
  0
  2

  Asa cum spune un coleg mai sus ,,refuzati sa fiti sclavi pe plantatie ,vi se iau ajutoarele pentru A FI sclavi pe plantatie ,,Atata timp cat angajatorul v-a cauta sa plateasca un muncitor calificat cu salariul minim pe economie ,ca un muncitor necalificat, sa nu va mire ca acel muncitor calificat v-a refuza sa accepte oferta .

  Raportează
 • postat de tanase camelia Luni, 06 Noiembrie 2017 10:16 188.24.195.*** Link la comentariu
  0
  0

  F buna ideea. dar atentie sunt angajatori care nu vor sa se lege la cap cu unii dintre acesti beneficiari de ajutoare sociale. Eu am in familie asa ceva. S-a dus si a cerut negatie! E mai bine sa bei, sa cersesti decat sa muncesti la program!
  Pensionarii care doresc sa munceasca la stat ar trebui sa renunte la pensie! Asa e corect daca el se simte in putere sa lucreze frate dar lasa pensia ! poti sa fii pensionar de la stat dar nu mai lua si salariul de la stat!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 25 Octombrie 2017 02:28 213.119.68.*** Link la comentariu
  0
  1

  @doru
  Da.. au muncit gratis un an! Problema e alta: Intai pornim razboiul casapim coruptia daca ne lasa UE, si AFTER
  putem vorbi despre modelele germane! Nu poti construi o cladire pe aceeasi fundatie infecta!
  Iar sincer Romania nu a va duce niciodata bine fara confiscarea averilor si expululzarea definitiva a cel putin catorva zeci de mii de oameni!

  Raportează
 • postat de doru Marți, 24 Octombrie 2017 19:37 89.137.137.*** Link la comentariu
  1
  3

  Toata lumea la munca si tara asta va iesi din saracie exact cum au facut nemtii dupa razboi !

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 23 Octombrie 2017 22:02 92.83.149.*** Link la comentariu
  3
  7

  Măi oameni buni, ia mai lăsați la o parte "drobul de sare"! Decizia este foarte bună şi sper să fie şi respectată ca literă de lege.
  Sunt atâți tineri şi oameni în toată firea apți de muncă, dar preferă să stea pe banii statului acasă în loc să învețe o meserie şi să renunțe la mentalitatea de victimă - "statul nu ne dă!". Statul suntem noi, ăilalți care muncim şi ținem cu chiu cu vai pensiile părinților şi bunicilor noştri! Pt.ce să țin şi nişte putori în spate? Doar că el are mentalitatea de "sclav pe plantație"? Să meargă naibii într-o multinațională ca să vadă ce înseamnă să fii sclav, dar pentru a ajunge acolo nu e suficient să ai 12 clase şi un Spiru Haret terminate!

  Cu toate aceste, se impune o atenție mare funcționarilor Ajofm la familiile monoparentale, unde mama este singurul sprijin şi copiii sunt mici. Acolo e necesar să fie analizate mai atent dosarele, astfel încât să nu aibe de suferit copiii cât timp mama este plecată 8-10 ore la muncă.

  Raportează
 • postat de Vernusio Luni, 23 Octombrie 2017 18:58 5.13.168.*** Link la comentariu
  1
  7

  A oferit statul prea mult si a saracit.Noi sa platim taxe si impozite degeaba,statul nu iti ofera nimic,nici macar 6 luni amarate de somaj,asta in conditile.in care esti absolvent,nu ai experienta si nici nu stii multe practic sa faci,mai ales daca absolvi liceu teoretic.Rusine,ar trebui si noi sa refuzam sa mai platim taxe ca deh refuzati orice sprijin sa ni-l acordati.E vorba de 6 lun,oameni buni,atat si statul se eschiveaza si pentru acest minim ajutor..Lasa sa aibe parlamentarii pensii speciale si beneficii ca oamenii de rand nu conteaza pentru nimeni decat la votare din 4 in 4 ani.

  Raportează
 • postat de @dorel Luni, 23 Octombrie 2017 17:11 85.186.244.*** Link la comentariu
  1
  5

  Analfabetii nu se nasc asa.
  Oricine poate invata si angaja undeva, chiar si analfabetii...
  Problema nu e asta ci politica statului de analfabetizare din educatie: statul te vrea prost, dependent de ajutoarele sociale sau cele de somaj ca sa-ti impuna cu cine sa votezi.
  Din pacate pentru stat, politica asta a inceput sa se intoarca impotriva sa: oamenii care vor sa munceasca, emigreaza in masa si nu mai ramane nimeni sa munceasca pe mai-nimic la firmele privilegiatilor statului.
  Nu mai merge nici cu minciuna ca se maresc lefurile.
  Incepe sa se stranga funia in jurul parului.

  Raportează
 • postat de dorel Luni, 23 Octombrie 2017 13:58 89.137.137.*** Link la comentariu
  2
  6

  Pe de o parte e corect , pe de alta parte nu e corect. Oricum multi care au ajutor social nu stiu nimic sa faca si sunt analfabeti , altii sunt bolnavi sau cu probleme de handicap , altii sunt incapabili de munca si stiu doar sa ceara sau sa fure si sa dea in cap cand apare durerea de stomac de la foame. Daca se ia ajutorul de somaj si se duc unii la munca produc ceva deci e bine pt societate dar unii se vor apuca de furat si dat in cap ca altceva nu stiu sa fac si politia o sa aiba mult de treaba. Oricum cei apti de munca e bine sa se duca la munca si sa nu stea numai in ajutoare sociale , sa se duca la cursuri si sa invete o meserie.

  Raportează
 • postat de Tovarashu Dragnea Luni, 23 Octombrie 2017 13:39 188.24.247.*** Link la comentariu
  6
  9

  Nu vrei sa fii sclav pe plantatie? Ti se ia ajutorul...ca sa poti sa fii sclav pe plantatie!

  Raportează
 • postat de gorenje Luni, 23 Octombrie 2017 09:21 82.208.137.*** Link la comentariu
  5
  29

  Istetii din administratie au identificat de ce nu functioneaza economia de piata si in domeniul fortei de munca: e perturbata de ajutoarele sociale.
  Au inceput sa lipseasca muncitorii calificati angajati pe salarii de necalificat.
  Inginerii buni lipsesc de multa vreme, se vede dupa lucrarile executate in Galati.
  De profesori si medici buni nu mai spun, ca toti platim meditatii si consultatii ca sa absolvim sistemul de invatamant gratuit si sa supravietuim in sistemul medical gratuit.

  PS
  Ajutorul social ii opreste pe defavorizati mearga sa dea in cap pentru un leu. Problemele fortei de munca sunt in alta parte: e nevoie de transport rapid si ieftin, am avut oameni care au venit sa se angajeze insa naveta ii costa aproape jumatate din salariu, asa ca au renuntat.

  Raportează
 • postat de galatean Luni, 23 Octombrie 2017 08:23 79.116.104.*** Link la comentariu
  5
  32

  Ar fi cazul sa se reduca numarul de ajutoare sociale. Cati dintre beneficiari au muncit vreodata? Cei care iau indemnizatia de somaj macar au muncit si au castigat acest drept.

  Raportează
 • postat de geo Luni, 23 Octombrie 2017 08:16 5.13.200.*** Link la comentariu
  4
  28

  Pai si cu pensionarii care si lucreaza ce faceti,pentru ca ocupa cele mai bune locuri de munca??

  Raportează
 • postat de MUNCA IL ELIBEREAZA PE OM Luni, 23 Octombrie 2017 04:24 95.77.196.*** Link la comentariu
  13
  26

  A mai ramas sa te aresteze militia ca in dictatura comu ista de pana in 1989 ca n-ai un loc de munca! Deci prin acest abuz (poate nu-ti convine salariul oferit, locatia firmei sau conditiile de munca oferite) ti se fura dreptul de a beneficia 1 an de indemnizatia de somaj pt care cotizezi din salariu timp de 10-15 ani, in timp ce in Franta indemnizatia de somaj se acorda timp de 5 ani, iar in Belgia mai mult de 5 ani, ambele tari din UE.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.