Te duci la repartiţie sau îţi pierzi şomajul. Şomerii gălăţeni, obligaţi să aibă chef de muncă!

Te duci la repartiţie sau îţi pierzi şomajul. Şomerii gălăţeni, obligaţi să aibă chef de muncă!
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Atât şomerii indemnizaţi din judeţul Galaţi, cât şi cei neindemnizaţi (printre care sunt şi beneficiarii de la Legea 416) vor primi, în curând, repartiţii pentru posturile disponibile care se „pliază” pe profilul lor. În cazul în care vor refuza să se prezinte la interviurile de angajare respective, li se va tăia ajutorul de şomaj, respectiv, li se va sista ajutorul social primit de la stat.

În septembrie 2017, pentru prima dată după foarte multe luni, numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM Galaţi a scăzut sub 18.000, ajungând la 17.700. Este un pas mic, dar unul care ne duce sub un prag psihologic. Conform directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, fenomenul este datorat numărului mare de oferte de muncă înregistrate, în mod constant peste 500 în ultimele luni. În paranteză fie spus, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, desfăşurată vineri, au fost oferite aproximativ 2.300 de posturi în municipiile Galaţi şi Tecuci. De asemenea, foarte curând vor ieşi din plată şi aproximativ 1.000 de absolvenţi cu indemnizaţii de şomaj, ceea ce va face ca numărul şomerilor indemnizaţi din judeţ să se reducă la 1.450 de persoane. În aceste condiţii, spune Cezar Năstase, „atenţia noastră se va îndrepta asupra celor aproximativ 15.000 de neindemnizaţi din judeţ, pe care i-am ţinut în spate atât timp cât nu au existat oferte, pentru că noi nu putem inventa locuri de muncă”.

În aceste condiţii şi în contextul în care în Galaţi vor continua să existe oferte de muncă, conducerea AJOFM va aplica nişte măsuri drastice pentru a-i scoate din amorţeală în special pe cei care nu vor să se dezlipească de ajutoarele sociale primite prin Legea 416. Altfel spus, vor fi obligaţi să aibă chef de muncă. Şomerii vor primi termen clar să-şi găsească de lucru, le vor fi date şi opţiuni şi, dacă vor refuza să se angajeze, vor rămâne fără ajutoarele de la stat. „Toţi şomerii vor primi repartiţie pe locurile de muncă existente şi vom începe următoarea procedură: pentru cei indemnizaţi, la primul refuz de loc de muncă li se sistează şomajul. Pentru cei neindemnizaţi, la al treilea refuz le încetează dosarul, în condiţiile în care de la primul refuz li se sistează dosarul de la Legea 416, deci ei nu vor mai putea benefica de acel ajutor social. Câtă vreme există locuri de muncă vom face treaba aceasta, cu răbdare, cu subvenţii acordate angajatorilor”, ne-a spus directorul executiv al AJOFM Galaţi.

Instituţia gălăţeană oferă încă două programe foarte importante pentru angajatori, care ar trebui să ajute la menţinerea locurilor de muncă: ucenicia, cu o subvenţie de 1.125 lei pe lună, pentru contracte de muncă încheiate între 12 şi 36 de luni, şi programul pentru stagiari cu studii superioare, unde subvenţia este de 1.350 de lei pe lună, pe o perioadă determinată de şase luni. Să mai spunem că, faţă de anul 2015, bugetul AJOFM din acest an destinat facilităţilor acordate angajatorilor gălăţeni prin subvenţii s-a dublat, ajungând de la 4 la 8,3 milioane lei.

Citit 10258 ori Ultima modificare Duminică, 05 August 2018 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.