Hora de la Kabul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Pare oarecum maliţioasă cererea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, ca trupele NATO să rămână în Afghanistan până guvernul de la Kabul va fi în stare să garanteze securitatea ţării. Desigur, la modul oficial, este invocat mandatul Consiliului de Securitate al ONU, mandat care a fost mai uşor de obţinut decât de pus în practică. Dar Rusia are mai multe motive pentru a cere ca americanii să rămână în Afghanistan.

Atât timp cât Washingtonul are de furcă cu talibanii nu se mai poate angrena în alte operaţiuni de anvergură, un detaliu deloc de neglijat în condiţiile în care se vorbeşte tot mai insistent despre posibilitatea declanşării unor operaţiuni militare împotriva Iranului. Un alt motiv ar putea fi acela că, atât timp cât americanii sunt prezenţi în Afghanistan, organizaţiilor extremiste islamice au o ţintă. Fără americani, miliţiile islamice ar putea să încerce să se infiltreze pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar Moscova s-ar putea afla într-un timp relativ scurt în faţa propriului „război împotriva terorismului”.

Statele Unite sunt, totuşi, nevoite să-şi admită limitele. Războaiele din Irak şi Afghanistan au durat mult, au costat enorm, au permis alimentarea mişcărilor extremiste şi au permis afirmarea Iranului ca putere regională. Washingtonul a fost menţinut într-o poziţie de şah, ceea ce i-a scăzut substanţial puterea de reacţie în faţa unor crize precum războiul dintre Rusia şi Georgia. Pentru a evita capcana în care URSS a căzut pe timpuri în Afghanistan, NATO a fixat anul 2014 ca termen de retragere. Până atunci ar trebui încheiată pregătirea forţelor de securitate afgane. Problema este că relaţiile dintre Kabul şi Washington merg din prost în mai prost.

Pe de o parte, regimul lui Hamid Karzai este departe de a fi un ideal al democraţiei, iar pe de altă parte insurecţia afgană devine din ce în ce mai virulentă, alimentată şi de gafe precum arderea unor exemplare din Coran într-o bază americană sau de izbucnirile unor psihopaţi, precum soldatul ce a masacrat cu sânge rece civilii dintr-o aşezare afgană. Nu-i de mirare că guvernul de la Kabul pare mai degrabă dispus să negocieze un armistiţiu cu talibanii, decât să meargă pe mâna americanilor.

Karzai a solicitat chiar ca retragerea forţei internaţionale să se finalizeze până la sfârşitul lui 2013, şi nu până în 2014. Desigur, americanii şi-ar dori o retragere, dar nu sunt siguri că lasă în urmă, dacă nu un regim democratic, măcar unul stabili şi cât de cât prietenos în relaţiile cu Washingtonul. Intrat în horă, SUA trebuie, vorba lui Lavrov, să joace până la capăt.

Citit 7774 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.