Tricolorul, înălţat în cea mai mare comunitate românească din Londra

Tricolorul, înălţat în cea mai mare comunitate românească din Londra
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Drapelul şi Imnul României, portul, jocul şi cântul tradiţional românesc au reuşit, timp de două zile, să stârnească emoţii, curiozităţi, mândrie şi recunoştinţă în Londra. Şi nu oriunde, ci în Brent, unu dintre cele 32 de cartiere (boroughs) ale Londrei metropolitane unde, potrivit statisticilor neoficiale locuieşte cea mai mare comunitate din Londra. Totul se datorează organizaţiei Romanian Women in UK (RWinUK).

”Nu exista un loc mai potrivit în Londra pentru a înălţa steagul nostru decât Brent, casa departe de casă pentru mii de români. Am fost onorată de acceptul autorităţilor din Brent faţă de propunerea noastră şi am privit cu emoţie deosebită cum drapelul se înalţă fluturând, în acordurile Imnului naţional, pentru a arăta tuturor că “acum ori niciodată (…) în aste mâini mai curge un sânge de roman”, mărturiseşte, într-un comunicat de presă remis redacţiei, Alina Balaţchi, co-fondatoare Romanian Women in UK.

Aşa cum v-am informat, Alina este antreprenor, cea care a înfiinţat myRO Aplicaţia Diasporei, aplicaţie dedicată în a oferi suportul comunitar necesar oricărui român aflat departe de casă: informaţii practice, servicii, anunţuri, invitaţii la evenimente, pe orice telefon.

La iniţiativa organizaţiei Romanian Women in UK, despre ale cărei evenimente aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, vineri, 1 decembrie 2017, steagul României a fost arborat în prezenţa primarului din Brent şi a oficialităţilor locale britanice, a ambasadorului României, autorităţilor din Maramureş, a românilor şi britanicilor deopotrivă prezenţi la eveniment. Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la primăria uneia dintre zonele cele mai populate de români, a reprezentat o importantă recunoaştere oficială a comunităţii româneşti din Londra.

Momente de autenticitate

O zi mai târziu, pe 2 decembrie 2017, alături de Ansamblul Transilvania şi solişti de seamă din Maramureş, dar şi de copiii de la şcoala AlexZ Româneşte de la A la Z, trupa Aleni Dance din Londra şi grupul ”Suflet de copil” din Borehamwood, comunitatea a vibrat româneşte.

”Momente de autenticitate românească au emoţionat pentru câteva ore inimile sutelor de români prezenţi sâmbătă la evenimentul oferit de oaspeţii din Maramureş şi de copiii din Londra. Portul, cântul şi jocul tradiţional răscolesc amintiri şi trezesc sentimente minunate faţă de locurile natale, de familie, de prieteni, de ţară. Suntem cu atât mai mult copleşiţi, în asemenea clipe festive, când alături de noi sărbătoresc prietenii britanici şi de alte naţionalităţi, fascinaţi de bogăţia culturală şi gastronomică cu care suntem înzestraţi”, ne-a declarat Veronica Costache, co-fondatoare RWinUK.

Concluzia acestor manifestări nu poate fi decât una singură: „România este parte vibrantă din tot ceea ce-i înconjoară şi-i defineşte pe români, iar tradiţiile şi portul sunt cele care îi identifică cu originile şi prin intermediul cărora îşi trag seva şi energia mobilizatoare. Evenimentele festive în cadrul cărora se sărbătoreşte apartenenţa sunt benefice comunităţilor din afara graniţelor ţării, păstrând vie identitatea acestora”, afirmă cu tărie Romanian Women in UK.

Cine este RWinUK

RWinUK are ca obiectiv "susţinerea şi promovarea femeilor din diverse comunităţi, prin intermediul unei game variate de servicii, cu scopul de a le inspira şi determina să fie împlinite personal şi profesional, în domenii de interes: dezvoltare personală, educaţie şi business". Organizaţia îşi propune, în primul rând, informarea şi sprijinirea femeii în procesul de integrare socială, educaţională şi economică, integrarea femeilor în societatea britanică, dar şi să inspire dezvoltarea personală. Pe lângă susţinerea şi promovarea femeii antreprenor, promovarea femeilor de succes, organizaţia este implicată în prevenirea izolării sociale, în combaterea discriminării şi agresivităţii de vârstă şi naţiune şi în sprijinirea proiectelor organizaţiilor caritabile din România.

Citit 3471 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2017 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.