Marea sărbătoare, văzută prin ochii unei gălăţence. Cum e celebrat Crăciunul în şcolile londoneze (FOTO)

Marea sărbătoare, văzută prin ochii unei gălăţence. Cum e celebrat Crăciunul în şcolile londoneze (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Renii chiar zboară?", "Doamna Crăciuniţă îl ajută pe Moş?", "Cum de încape Moşul pe horn, când este atât de gras?” - cam aşa sună tirul întrebărilor copiilor la care Moş Crăciun răspunde cu o sinceritate amuzantă şi inofensivă. Dialogul are loc, după cum am aflat de la Irina, o gălăţeancă stabilită cu familia în Marea Britanie, la târgul de Crăciun organizat în şcoala la care învaţă fiica ei. Aici, la şcoala dintr-o suburbie a Londrei - cartierul Richmond - Crăciunul este sărbătorit toată luna decembrie, cu diferite activităţi mai mari sau mai mici, care reuşesc întotdeauna să atragă zâmbetele copiilor.

"Crăciunul este unul dintre motivele care fac iarna să fie la fel de frumoasă ca vara, cel puţin în Londra, unde zăpada există mai mult în poze decât afară. Astfel, cenuşiul se transformă în roşu şi alb, iar atmosfera se umple cu hohote de Moş şi activităţi tematice", ne-a mărturisit Irina.

Aşa cum aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", Irina a plecat din România în 2008 şi din Galaţi în anul 2000. În prezent, locuieşte cu familia într-o suburbie a Londrei şi este mama unei fetiţe, care învaţă în clasa a III-a la şcoala primară, şi a unui băieţel, născut cu cinci luni în urma. Irina s-a înrolat ca reprezentant al clasei - "class rep" - adică părinte în comitetul de părinţi pentru anul în curs. Acest rol complex i-a facilitat accesul la o pleiadă de activităţi colaterale de voluntariat, la care întreaga clasă trebuia să ia parte: organizare de evenimente tematice, precum şi coordonarea de activităţi care nu produc bani, dar sunt o resursă de nepreţuit pentru şcoală şi elevi.

"Lights up"

Şcoala deschide sezonul de iarnă cu o activitate numită "Lights up", unde copiii au parte de activităţi creative de crafting, dar şi de muzică şi dans. "Scopul este de a sărbători începerea sezonului şi se marchează prin aprinderea luminilor festive din şcoala. Apoi, copiii şi părinţii care doresc continuarea activităţilor de "lights up", pornesc împreună către centrul cartierului, unde au loc festivităţi pentru întreaga comunitate. Această activitate este deschisă şi ea, la rândul ei, de către coruri de copii de la şcolile din jur. Luminiţele de pe clădiri, precum şi din bradul imens din centrul cartierului (organizate de primărie) sunt aprinse festiv, în exclamaţiile pline de uimire ale publicului", ne-a spus Irina.

"Christmas Post Box"

Poşta de Crăciun (Christmas Post Box) se deschide pentru elevii dornici să le trimită felicitări colegilor lor. "Plicurile depuse în cutia poştală centrală sunt livrate zilnic, în clase şi la copii. Care de care mai interesante, felicitările pot fi cumpărate din magazine sau confecţionate creativ în şcoală, apoi multiplicate profesional contra unui cost modest. Serviciul poştal oferit de şcoală funcţionează fără greş şi se asigură că zâmbetele copiilor sunt şi ele livrate", ne-a povestit Irina.

În paralel, o multitudine de festivităţi au loc în şcoală, de la corul care cântă vesel refrene de sărbătoare, la renumitele serbări despre naşterea lui Hristos (Nativity plays), în variantă modernă. Corul şcolii, cât şi clasele cântă şi la centre ale comunităţii sau la biserici, ca parte din slujbe.

Masă de Crăciun la şcoală

Potrivit Irinei, în fiecare an, există o zi stabilită de şcoală în care copiii au voie să nu poarte uniforma ("Christmas Mufti Day") şi să-şi afişeze propria costumaţie de Crăciun. "Este o zi deosebită pentru copii, în care propriile reguli guvernează", spune gălăţeanca din Marra Britanie.

În ultima săptămână de cursuri, este organizată Masa de Crăciun, unde copiii se bucură de un meniu festiv la şcoală, împreună, socializând şi sărbătorind.

Calendare şi desene tematice

La fel ca în şcolile româneşti, şi în cele din Marea Britanie, copiii sunt încurajaţi să fie creativi, fie prin desene, fie prin compuneri. "Toate clasele au şi activităţi de Crăciun, printre activităţile de şcoală obişnuite, de zi cu zi, cum ar fi confecţionarea de calendare de Crăciun, desene tematice creative expuse în şcoală sau poveşti scrise de copii şi citite în faţa clasei", am aflat de la Irina.

Dialog inocent

La târgul de Crăciun organizat de şcoală, copiii pot discuta cu Moş Crăciun chiar în "grota" acestuia. Întrebările lor sunt care mai de care mai inocente: "Renii chiar zboară?, "Cum de se poate ca Moşul să livreze atâtea jucării într-un timp atât de scurt?", "Cum are Moşul timp să stea de vorbă cu noi, când este atât de ocupat?", "Doamna Crăciuniţă îl ajută pe Moş?", "Cum de încape Moşul pe horn, când este atât de gras?", "Uneori Moşul apare noaptea - de ce nu vrea să fie văzut?”. Iar Moş Crăciun le răspunde cu o sinceritate amuzantă şi inofensivă.

"Sesiunile foto de Crăciun organizate pentru familii, cu un fundal de iarnă ireal în Londra, sunt magice şi reprezintă elementul cu cea mai mare căutare. Amintiri frumoase, care arată că s-a mai aşternut un an în calendarul vieţii…

Ce-ar mai fi de spus? Că unele activităţi sunt susţinute din bugetul scolii, iar altele cer contribuţii modice; dar indiferent de modul de realizare, Moş Crăciun tot vine şi nostalgia tot ne cuprinde! Crăciun fericit tuturor!", ne urează Irina.

Citit 3957 ori Ultima modificare Vineri, 22 Decembrie 2017 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.