Mărţişorul, inclus în patrimoniul umanităţii. Spectacol de tradiţii la Paris, Viena, Tallin şi Varşovia

Mărţişorul, inclus în patrimoniul umanităţii. Spectacol de tradiţii la Paris, Viena, Tallin şi Varşovia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mărţişorul, mica "amuletă" legată cu şnur alb-roşu, încărcată de simboluri, mituri şi magie, a devenit mai mult decât o tradiţie de primăvară. Prin decizia Comitetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, reunit la Jeju, Mărţişorul a intrat, la finele anului trecut, pe lista selectă a valorilor UNESCO.

Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, România este prezentă cu ritualul Căluşului, doina, ceramica de Horezu şi ţesutul scoarţelor. Chiar dacă dosarul a fost depus la UNESCO de România alături de alte trei ţări - Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova - în care această frumoasă tradiţie a primăverii există, cu unele diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit al celebrării renaşterii naturii, ni se pare important să vă spunem unde şi cum vor sărbători Mărţişorul românii din lumea largă.

Paris

Sărbătoarea Mărţişorului va fi marcată la Institutul Cultural Român de la Paris (ICR Paris) săptămâna viitoare, de pe 26 februarie până pe 3 martie. Potrivit unui comunicat de presă, invitaţii acestui an sunt meşterii populari Mihai Dumitrescu şi Katarina Pozsony, care aduc la Paris şi Lyon (la primăria oraşului) creaţiile lor din zonele Munteniei şi Transilvaniei.

Un atelier de mărţişoare pentru copii va fi organizat sâmbătă, 3 martie, sub conducerea Katarinei Poszony, la sediul ICR Paris. Evenimentul se desfăşoară simultan la Lyon, în colaborare cu Consulatul General al României şi cu Primăria din Lyon, unde va fi organizată o expoziţie de artă populară românească şi de mărţişoare.

Viena

Şi Institutul Cultural Român de la Viena îi invită pe conaţionali la sărbătoarea Mărţişorului. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul unei expoziţii care va putea fi vizitată miercuri, 28 februarie, şi joi, 1 martie vor fi prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria. Vor putea fi admirate mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, mărţişoare realizate din pastă modelatoare, precum şi mărţişoare realizate prin tehnica scrisului pe boabe de orez.

Tallin şi Varşovia

Cu ocazia Mărţişorului, cunoscuta artistă Doina Lavric va susţine un concert de muzică tradiţională românească, pe 28 februarie, la Ambasada României de la Tallinn, şi pe 1 martie, la Ambasada României din Varşovia. Vocea şi cobza Doinei Lavric aduc în scenă o lume de demult, o lume ce părea uitată: cântece despre dragoste şi suferinţele ei, despre nenoroc, necaz, despărţite, singurătate, dar şi cântece cu haz de la şezătorile de altădată! În afara acestui mărţişor muzical, organizatorii promit surprize pentru doamne.

"Mărţişor de acasă"

Aşa se numeşte programul guvernamental dedicat diasporei, care are drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradiţiilor şi a imaginii pozitive a Republicii Moldova, precum şi păstrarea legăturilor emoţionale, culturale şi de identitate ale basarabenilor cu ţara de origine. Potrivit unui comunicat de presă, programul va fi organizat în ţările unde există un număr mare de cetăţeni ai Republicii Moldova: în Olanda la Haga, în Belgia la Bruxelles, în Grecia la Atena şi în Spania la Barcelona.

În cadrul evenimentului, se vor desfăşura ateliere tematice de lucru, care vor include tehnici de confecţionare a mărţişoarelor, iar trupa Alex Calancea Band din Republica Moldova va susţine un program artistic, cu un proiect inedit, gândit, special, pentru diasporă.

Citit 3809 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2018 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.