Trăieşte în Italia, dar reprezintă România. O tecuceancă este campioana Europei la patinaj artistic pe role (FOTO)
Foto: Raniero Corbelletti

Trăieşte în Italia, dar reprezintă România. O tecuceancă este campioana Europei la patinaj artistic pe role (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Daria Alexandra Matei este noua campioană a Europei la patinaj artistic pe role, categoria cadeţi, câştigând titlul continental la competiţia desfăşurată în Insulele Azore. Deşi este campioană naţională a Italiei, ţară în care trăieşte şi se antrenează, Daria, născută la Tecuci, în judeţul Galaţi, a ales să reprezinte România la Campionatul European. Ba mai mult, a învins, în lupta pentru medalia de aur, două sportive italiene!

"Născută în Tecuci, campioana Italiei la patinaj artistic pe role", scriam, pe 8 august 2018, tot în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", despre Daria Alexandra Matei. La doar 15 ani, Daria tocmai devenise campioană a Italiei, după ce, anul trecut, fusese vicecampioană naţională. Pentru că are dublă cetăţenie, română şi italiană, Daria a ales ca la competiţiile internaţionale să reprezinte ţara în care s-a născut. Şi tot atunci anunţam că, la Campionatele Europene de patinaj artistic pe role - European Artistic Roller Skating Championships 2018, programate în perioada 31 august - 8 septembrie 2018, în Insulele Azore, Portugalia, va concura pentru România.

Ei bine, la Europenele din Portugalia, Daria a reuşit să ridice tricolorul românesc pe prima treaptă a podiumului şi a făcut să răsune Imnul României, "Deşteaptă-te, române"!

"Sunt prea puţine cuvintele pentru a exprima bucuria obţinerii acestei medalii de aur şi a titlului de campioană europeană! Un vis devenit realitate. Steagul României ridicat la un Campionat European şi mândria de a fi româncă sunt mai presus de orice!", ne-a mărturisit, emoţionată, Daria Alexandra Matei.

"Pasărea de foc"

După cum ne-a povestit mama tinerei sportive, Luminiţa Laura Chebac, competiţia a fost una de mare anvergură, cu o concurenţă pe măsură: "Daria a concurat cu sportive foarte puternice. Au fost 21 de participante din ţări ca Italia, Spania, Portugalia, Germania, Israel, Slovenia, Suedia, Marea Britanie, Danemarca şi România".

Vineri, 7 septembrie, Daria a oferit un program scurt foarte frumos şi bine executat din punct de vedere tehnic şi artistic, fiind văzută ca lider, însă din partea juriului nu a primit notele aşteptate. În clasamentul provizoriu de după programul scurt, Daria ocupa doar locul al doilea. Însă a reuşit să intre în ultima grupă, a celor mai bune sportive.

"Sâmbătă, 8 septembrie, când s-a disputat finala, Daria, cu un program lung de o perfecţiune extraordinară, cu salturi triple pe muzica din baletul rusesc "Pasărea de foc", a reuşit să urce în fruntea clasamentului, obţinând astfel medalia de aur şi devenind campioana Europei. După o vară de antrenamente asidue, visul ei a devenit realitate", ne-a mărturisit mama Dariei.

A fost o adevărată cursă până la ultima suflare! Şi un succes care i se datorează Dariei, antrenoarei Elisa Facciotti şi, în egală măsură, părinţilor, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, care o susţin pe Daria în tot ceea ce face.

Următoarea competiţie la care va participa Daria Alexandra Matei este Campionatul Mondial, care va avea loc în Franţa. Noi îi ţinem deja pumnii strânşi!

Ce trofee a mai câştigat până acum

În 2017 a fost vicecampioană naţională a Italiei, apoi a urcat pe a doua treaptă a podiumului la "Cupa Germaniei". A urmat primul loc la Trofeul Internaţional "Filippini" şi bronzul la Campionatul European (Roana - Italia). În 2018 a obţinut din nou locul secund la "Cupa Germaniei", repetând clasarea pe prima poziţie la Trofeul Internaţional "Filippini", locul al doilea la Trofeul Internaţional "Sedmak Bressan" (Opicina - Italia) şi titlul de campioană a Italiei, la categoria cadeţi.

Cine este Daria Alexandra Matei

Daria s-a născut, pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, în judeţul Galaţi, iar de 14 ani trăieşte, alături de părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei, în Italia. De la vârsta de trei ani a început să practice patinajul artistic pe role, un sport foarte popular în Italia, dar, în paralel, a încercat şi alte sporturi: tenis - unde a obţinut câteva trofee, înot, gimnastică artistică şi balet clasic, o pasiune care i-a adus, de asemenea, trofee!

Este elevă la Liceul "Linguistic" (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal. Pentru a se antrena cu Elisa Facciotti, parcurge zilnic o sută de kilometri şi studiază în maşină, în tot acest timp. Are antrenamente şi la Ponte di Legno, pentru care parcurge 600 de kilometri, unde se antrenează cu faimoasa antrenoare Sara Locandro şi cu antrenorul Andrea Aracu. Acolo face şi testările pentru pregătirea fizică, cu Luca Agliardi.

Visul Dariei este să devină campioană mondială şi, într-o bună zi, să poată împărtăşi, ca antrenoare, din experienţa ei şi celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România!

 

Media

Citit 9927 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.