Moment istoric. Drapelul României, arborat oficial în Ţara Galilor datorită unei gălăţence

Moment istoric. Drapelul României, arborat oficial în Ţara Galilor datorită unei gălăţence
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Comunitatea românească din Wales este invitată sâmbătă, pe 1 Decembrie, la un moment istoric: prima arborare oficială a Drapelului de Stat al României în Ţara Galilor. Înălţarea tricolorului este parte a unui eveniment intitulat sugestiv „Neam Unit”, dedicat Zilei Naţionale a României şi Centenarului, organizat de Consulatul Onorific al României în Ţara Galilor (Wales), reprezentat de gălăţeanca Diana Stroia.

România Centenară este sărbătorită, în aceste zile, în toată lumea, prin nenumărate evenimente organizate de românii care încă simt româneşte, chiar dacă îi despart mii de kilometri de ţara natală. Din salba tuturor festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a României, am ales să scriem despre cele organizate de gălăţeanca Diana Stroia, consul onorific al României în Ţara Galilor, despre care aţi mai putut citi în pagina de „Diaspora” a ziarului „Viaţa liberă”.

"Neam Unit"

Astfel, cu ocazia Zilei Naţionale a României, sărbătorind Centenarul Marii Uniri, Consulatul Onorific al României în Ţara Galilor - cu sprijinul Romanian Cultural Institute in London, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Romanian Women in UK şi al comunităţii române din Ţara Galilor – organizează, pe 1 Decembrie, evenimentul “Neam Unit”. Cel mai emoţionant moment al va avea loc la ora 15,00: arborarea Drapelului de Stat al României în prezenta ES Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache şi a Lordului Primar al oraşului Cardiff, Cllr Dianne Elizabeth Rees. Este un moment istoric: prima dată când tricolorul românesc este înălţat oficial în Ţara Galilor.

„României, cu dragoste”

Festivităţile vor continua în seara de 1 Decembrie, de la ora 19,00, la Lord Mayor’s Mansion Cardiff - reşedinţa lordului primar al oraşului Cardiff. Aici va avea loc un concert de muzică clasică românească susţinut de violonista Adriana Cristea şi de pianista Mina Beldimănescu, cu tema „Romania with Love” – „României, cu dragoste”.

De asemenea, va putea fi admirată expoziţia „Semne Cusute”, a Ioanei Corduneanu, cuprinzând lucrări tradiţionale româneşti. Invitaţii vor afla, apoi, un scurt istoric al evenimentelor din 1918 care au pavat drumul Marii Uniri, prezentat de copiii români stabiliţi în Ţara Galilor. Şi, ca să înţeleagă România mai bine, le va fi prezentat proiectul de pictură „Bucovina - Ţara Galilor 2019”.

Evenimentul se va încheia, emoţionant, cu colinde creştine româneşti, cântate de copii şi tineri români stabiliţi în Ţara Galilor.

Membrii comunităţii române vor fi invitaţi să împărtăşească publicului galez aspecte ale culturii noastre.

Cine este Diana Stroia, consul onorific în Ţara Galilor

Un consul onorific este, practic, liantul dintre Consulul General de la Londra şi comunitatea din Ţara Galilor, dar şi între comunitatea română şi autorităţile locale din Ţara Galilor. Şi, aşa cum reiese şi din titlu, este onorific: este voluntariat, cu şi pentru voluntari, o misiune pentru care nu este remunerată şi nici nu are buget alocat. În schimb, îşi dedică timpul în folosul românilor, acoperind din resurse personale cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate, adică asta face Diana Stroia.

Acum aproape un an, pe 11 decembrie 2017, la Lord Mayor’s Mansion, reşedința lordului primar al oraşului Cardiff, gălăţeanca Diana Stroia a devenit consul onorific al României în Ţara Galilor (Wales).

Diana Stroia s-a născut şi a crescut în Galaţi. A absolvit Liceul "Sfânta Maria", secţia matematică-fizică şi apoi ştiinţe economice (ASE) în cadrul Universităţii "Danubius". Acum 16 ani a plecat în Marea Britanie, dar nu cu gândul de a rămâne acolo. Nu i-a fost uşor să-şi construiască o carieră, într-o perioadă în care femeile românce aveau de ales între a fi chelneriţe sau menajere. În Marea Britanie a urmat cursurile Asociaţiei Tehnicienilor Contabili, asociaţie a cărei membră este. Apoi a absolvit un al doilea curs universitar în Strategic Management şi Leadership la UWIC - Cardiff Metropolitan University şi este membră a Chartered Management Institute. Astăzi, este cetăţean britanic, director de finanţe al companiei Comcen, dar inima îi bate tot pentru România.

Citit 4481 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.