Gălăţeancă din Australia, premiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (FOTO)

Gălăţeancă din Australia, premiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

„Îmi face o deosebită onoare să vă mulţumesc, în numele instituţiei pe care o reprezint, precum şi al administraţiei guvernamentale, pentru toate demersurile pe care le-aţi întreprins în vederea păstrării şi promovării identităţii româneşti, aducând un plus de valoare imaginii României şi fiind un adevărat ambasador al ţării noastre în afara graniţelor”, este mesajul scris şi semnat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, pe diploma înmânată gălăţencei Luminiţa Quraishi.

Luminiţa Quraishi, gălăţeanca a cărei fotografie a fost cuprinsă în „100 Views of Canberra” - „100 de Ipostaze ale Canberrei" - proiect organizat de PhotoAccess la împlinirea a o sută de ani de existenţă a capitalei Australiei, este unul dintre românii ale căror merite au fost recunoscute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Gălăţencei i-au fost decernate o diplomă şi o plachetă, „distincţii simbolice oferite câtorva dintre cei mai valoroşi români din capitala australiană”, după cum se arată într-un comunicat de presă al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei de lucru a ministrului Natalia Intotero desfăşurată în perioada 19-25 februarie 2019, care a inclus întâlniri cu românii şi premierea celor mai reprezentativi membri ai comunităţii româneşti din Canberra, Sydney, Brisbane, Auckland şi Wellington.

Gest simbolic de recunoaştere

„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni recunoaşte contribuţia esenţială a românilor aflaţi departe de casă, care reprezintă un model de succes pentru toţi conaţionalii noştri. Această distincţie este un gest simbolic de recunoaştere a activităţii dumneavoastră profesionale de excepţie, a nivelului de implicare, precum şi a contribuţiei dumneavoastră la păstrarea moştenirii culturale româneşti. Pe această cale, vă asigur de întreaga deschidere a instituţiei pe care o conduc în vederea consolidării punţilor de dialog existente între România şi comunităţile de români de pretutindeni. Am speranţa că împreună, prin eforturi comune, vom menţine vie identitatea românească pe toate meridianele lumii”, se arată în diploma gălăţencei Luminiţa Quraishi, semnată „cu aleasă consideraţie” de ministrul Natalia Intotero.

Alături de aceasta au mai primit recunoaşterea meritelor: Cătălin Anastase, jurnalist, fotograf și actor, Daniel Ioniță, scriitor și președinte al Academiei Australiano-Române de Artă, Cultură și Știință, George Cazan, antreprenor, și Cristina Iordache, coregraf.

Decernarea diplomelor şi a plachetelor a avut loc în cadrul unei seri speciale, dedicate României şi valorilor sale, care a unit comunitatea românească din Canberra la sediul Ambasadei României în Australia şi Noua Zeelandă. La recepţia găzduită de o altă gălăţeancă, ES ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, Nineta Bărbulescu, la care au luat parte nu doar ministrul Natalia Intotero ci şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Canberra, precum şi oficiali locali, a fost marcată preluarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Ce-a spus Luminiţa Quraishi

„Mulţumesc frumos pentru recunoaşterea activităţii mele profesionale. Aş vrea să spun că sunt mândră că sunt româncă, mândră de şcoala românească fără de care nu aş fi avut succesul pe care l-am avut aici, în Australia. Aş vrea să o felicit pe ES doamna ambasador Nineta Bărbulescu, pentru contribuţia la câştigarea contractului de construcţie a spărgătorului de gheaţă Nuyina de către Şantierul Naval Damen din Galaţi. Cred că este o mare realizare şi promovare a României şi a industriei gălăţene faptul că acolo se construieşte acest uriaş spărgător de gheaţă. Acest vas va fi folosit ca o platformă de cercetare ştiinţifică în Antarctica - un spărgător de gheaţă şi o navă de aprovizionare într-una - felicitări gălăţenilor şi oraşului Galaţi!”, ne-a transmis cu emoţie gălăţeanca.

Cine este Luminiţa Quraishi

Luminiţa Quraishi, despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", are o pregătire profesională cât se poate de pragmatică: software engineer, specializat în statistici, programare şi managementul informaţiei.

„În România, am absolvit Facultatea de Mecanică şi am profesat câţiva ani în Galaţi, ca inginer. După Revoluţie, am rămas fără serviciu şi am lucrat în diferite locuri. Am o filozofie: e mai bine să munceşti decât să te plângi sau să aştepţi să se întâmple ceva fără să acţionezi.

Aş vrea să menţionez că învăţământul românesc a fost şi este foarte bun şi că mi-a deschis drumuri în acest vast necunoscut, cultura românească, în general, este foarte profundă şi de calitate. Cred că acum o apreciez mai mult decât o apreciam cu ani în urmă", ne-a mărturisit Luminiţa.

„Am emigrat în Australia în septembrie 1993 şi nu am găsit muncă de inginer, femeie fiind… deci am lucrat în diferite locuri şi după trei ani m-am dus din nou la şcoală. Am obţinut Graduate Diploma în Computing Studies la Universitatea din Canberra şi, la absolvire, am obţinut serviciu la guvern, cu un program de graduate", ne povestea gălăţeanca, în interviul acordat în februarie 2016.

Citit 4567 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.