Tradiţii româneşti, în întreaga lume. Preot gălăţean, la colindat alături de credincioşi în Italia

Tradiţii româneşti, în întreaga lume. Preot gălăţean, la colindat alături de credincioşi în Italia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

„Am plecat să colindăm/ Domn, Domn să-nălţăm!”, s-a auzit, vesel, pe străzile din Jesi, iar de sub uriaşul brad împodobit în localitatea italiană a răsunat emoţionant: „Creştinilor, noi astăzi un praznic mare-avem/ Ca să-l putem cunoaşte, veniţi la Viflaim!”. Românii au pornit la colindat alături de inimosul preot Nicolae Popa, originar din Tuluceşti, judeţul Galaţi. Festivaluri de colinde au mai avut loc, weekendul trecut, în Germania şi Italia.

Când răsună colindele se deschide Cerul! Aşa spun cei pentru care colindele româneşti nu sunt simple cântece de Crăciun. Departe de locul în care s-au născut, departe de cei dragi, românii Diasporei încearcă să retrăiască atmosfera de Sărbători de acasă. Şi nu se sfiesc să iasă, cu mic, cu mare, la colindat. Nu pentru vreun câştig, ci pentru bucuria Crăciunului.

„Am colindat şi vom mai colinda! Bucurii tuturor şi mulţam fain celor ce au participat!”, mărturiseşte părintele Nicolae Popa din Jesi, într-o postare pe Facebook. Fotografiile şi filmuleţele postate dovedesc bucuria cu care românii îşi cântă colindele pe străzile din Jesi, ori sub marele brad împodobit din localitate. Colinde se cântă şi în "cadru organizat", cum se spune.

„Române, să fii bun!”

Aşa se numeşte Festivalul de colinde al Diasporei româneşti, despre care am aflat de pe basilica.ro. Evenimentul desfăşurat la finele săptămânii trecute, pe 14-15 decembrie, a reunit, la Nürnberg, opt corale din Italia, Franţa, Austria şi Germania. Acestea au impresionat publicul interpretând colinde româneşti populare, bizantine, armonizate, precum şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional.

Trebuie spus că Festivalul de colinde al Diasporei româneşti a prins viaţă în 2016, la iniţiativa Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale. La fiecare ediţie, organizatorii îşi propun să promoveze frumuseţea şi diversitatea colindelor româneşti şi cântecelor de Crăciun specifice fiecărei ţări care găzduieşte comunităţi parohiale româneşti, dar şi frumuseţea portului popular, informează Mitropolia Germaniei. Ediţia de anul viitor a festivalului va avea loc la Roma.

„Colindul sfânt şi bun”

Potrivit Romanian Global News, în Protopopiatul Toscana, în Parohia „Botezul Domnului" din Fonte Nuova, şi în Protopopiatul Liguria din Genova s-a desfăşurat, weekendul trecut, o nouă ediţie a Festivalului „Colindului sfânt şi bun". Românii au trăit momente de sublimă atmosferă a sfântului Crăciun, graţie cântărilor copiilor şi tinerilor.

„Ca în seara de Crăciun”

Aşa se vor simţi românii din Washington la petrecerea la care sunt invitaţi pe 20 decembrie. Un eveniment cu colinde şi tradiţii de sărbători, muzică uşoară şi populară şi multe alte surprize. Invitaţii speciali sunt cântăreţul George Rotaru şi trompetistul Mirel Manea, transmite Romanian Global News. Grupul de dansatori populari profesioniști din DC vor încânta publicul cu tradiții de sărbători, cu dansul Caprei și Ursul, iar DJ Coco va completa atmosfera serii.

Dacă George Rotaru este cunoscut pentru şlagărul "Ochii tăi", Mirel Manea a cântat alături de nume mari ale muzicii clasice universale, de la Zuchero la Lucio Dala sau Gheorghe Zamfir și a făcut parte din cele mai cunoscute orchestre din România și Italia.

Colinde la nai, la New York

Ambasadorul României la Festivalul Luminilor din Amsterdam, naista Mariana Preda, va susţine un concert de colinde vineri, 20 decembrie, la sediul Institutului Cultural Român de la New York. Evenimentul este adresat atât comunităţii româneşti din New York, cât şi publicului american dornic să descopere colinde românești. Mariana Preda a început studiul naiului la vârsta de şase ani, iar de-a lungul carierei i-a avut ca profesori pe Gheorghe Zamfir şi Damian Drăghici.

Chiar dacă nu are acelaşi gust şi aromă ca acasă, românii încearcă, oriunde s-ar afla, să se bucure de Crăciun.

Citit 6882 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2019 15:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.