Mihai Eminescu, subiect de joc-concurs pe Facebook/ Ziua Culturii Naţionale, celebrată în Diaspora.

Mihai Eminescu, subiect de joc-concurs pe Facebook/ Ziua Culturii Naţionale, celebrată în Diaspora.
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fotografii personale cu statuia lui Mihai Eminescu de pe Rue des Écoles din Paris şi filmuleţe în care sunt citite sau recitate poezii din lirica eminesciană concurează, de Ziua Culturii Naţionale, pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român din capitala Franţei. Imaginile şi filmuleţele care primesc cele mai multe like-uri vor fi premiate cu cărți în limba română apărute la Editura Institutului Cultural Român (ICR). Este doar unul dintre evenimentele inedite din lumea largă prin care sunt celebrate Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu.

Numele şi versurile poetului Mihai Eminescu au fost şi sunt, în aceste zile, pe buzele românilor din lumea largă. Vă invităm, alături de noi, într-un periplu internaţional al evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale şi aniversării a 170 de ani de la naşterea poetului naţional, proiecte aparţinând Institutului Cultural Român. 

"Pune cultura română în valoare, printr-o inteligentă postare!"

Acesta este indemnul unui joc-concurs iniţiat de ICR Paris. Potrivit unui comunicat de presă, prietenii Institutului Cultural Român și ai culturii române sunt invitați să posteze o fotografie personală în care să se afle statuia lui Mihai Eminescu, situată pe Rue des Écoles din Paris, sau o înregistrare video în care participantul la concurs citește sau recită o poezie de Mihai Eminescu. Propunerile vor fi postate pe pagina de Facebook a Institutului și vor fi apreciate de către cei 25.000 de abonați ai ICR Paris. Fotografiile și înregistrările video având cele mai multe like-uri vor fi premiate (primele trei din fiecare categorie) cu cărți în limba română apărute la Editura ICR.

"Pianul cu poeme"

"Pianul cu poeme" se află, de ieri, în turneu la New York, Washington și Philadelphia. Actrița Daniela Nane, acompaniată la pian de Ioana Maria Lupașcu, recită versurile lui Mihai Eminescu (în traducerea lui Adrian Săhlean), George Coșbuc, Alexandru Macedonski sau Ana Blandiana, în limba română și în engleză, la New York - pe 15 ianuarie, Washington - 17 ianuarie și Philadelphia - 19 ianuarie. "Pianul cu poeme", un eveniment dedicat audienței americane și diasporei românești, cuprinde și compoziții prezentate de Ioana Maria Lupașcu care aparțin unor compozitori precum Grigoraș Dinicu, Franz Liszt, Astor Piazzolla sau Ciprian Porumbescu.

"Eminescu: Eu rămân ce-am fost, romantic"

Spectacolul de poezie și muzică "Eminescu: Eu rămân ce-am fost, romantic" a fost propunerea Accademia di Romania in Roma pentru Ziua Culturii Naţionale. Actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa au urcat, ieri seară, pe scena Teatrului Flavio din Roma, un eveniment sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Cărţi poştale cu poezii româneşti în română şi polonă

Poezii româneşti în versiune bilingvă, română şi polonă, însoţite de scurte biografii ale autorilor, tipărite sub formă de cărți poștale a fost ideea inedită a ICR Varșovia. Au fost selectate poezii de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Nichita Stănescu, Nina Cassian şi Marin Sorescu, precum şi un fragment din poemul "Viaţa lumii" de Miron Costin, una dintre cele mai vechi lucrări în versuri scrise în limba română.

"Mari actori români ai scenei israeliene"

La Conferința "Mari actori români ai scenei israeliene", programată pe 17 ianuarie, la sediul ICR Tel Aviv, sunt invitaţi cei mai importanți actori de origine română, care, prin activitatea lor, au lăsat o moștenire importantă și de durată, precum Sandra Sade, Tatiana Canelis Olier și Nicu Nitai. Lia Koenig, unanim considerată "marea doamnă a teatrului israelian" și deținătoare a prestigioaselor premii Israel Prize și Emet Prize, care este, la rândul său, vorbitoare de limba română, va fi invitată de onoare a evenimentului. Evenimentul conține două părți distincte: un recital de poezie din clasicii literaturii române în lectura actorilor participanți și conferința propriu-zisă, în cadrul căreia actorii vor vorbi despre cum au reușit să îmbine originile românești cu noua identitate israeliană.

Concert de pian, în sala Bösendorfer din Mozarthaus

Pianista Adela Liculescu și violonistul Kirill Maximov vor susține un concert, pe 18 ianuarie, în sala Bösendorfer din Mozarthaus Viena. Concertul organizat de ICR Viena va avea un repertoriu deosebit, ce include o partitură a lui Ludwig van Beethoven, în 2020 împlinindu-se 250 de ani de la nașterea compozitorului, și cunoscuta baladă a lui Ciprian Porumbescu compusă în 1880, când compozitorul studia la Universitatea de Muzică din Viena.

O triadă simbolică: Eminescu, Vieru, Călinescu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia printr-o triadă simbolică: Eminescu, Vieru, Călinescu. O scurtă evocare a semnificației operei lui Eminescu, făcută de scriitorul și criticul de artă Grigore Arbore, a fost completată de lectura paralelă - în romană și italiană - a unora dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu şi a celor mai reușite transpuneri în italiană realizate până acum ale textelor eminesciene. Poetul și criticul italian Enzo Santese a evocat figura intelectuală a lui Grigore Vieru.

În cadrul aceleiași manifestări, a fost prezentată pe scurt opera polivalentă a lui George Călinescu, critic, istoric literar, poet și prozator de prim ordin. Despre opera lui critică a vorbit profesorul emerit Bruno Mazzoni, fost decan al Facultății de Limbi Străine a Universității din Pisa. Caracteristicile limbajului literar și modalitățile narative folosite de George Călinescu în romanele sale au fost abordate de dr. Alessio Colarizi Graziani, prieten al României, traducător din mai multe limbi, fost înalt funcționar al Senatului Italiei, care a tradus, împreună cu Laura Vincze, opera "Enigma Otiliei" - "L’Enigma d’Otilia".

Muzică şi literatură românească în suedeză

Un recital de muzică românească și melodii cunoscute din repertoriul internațional, susţinut de violonistul de origine română Mihai-Anton Cucu, membru al Orchestrei de cameră regală din Stockholm, al Orchestrei de cameră și al Academiei regale din Uppsala, a avut loc ieri seară. Evenimentul a inclus şi lecturi din opera mai multor scriitori români, traduși în limba suedeză - Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Geo Bogza, Nina Cassian, Ana Blandiana, Ion Mureşan, în lectura actriței suedeze de origine română Adriana Savin.

Citit 6642 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.