Brutarii generoşi din Fiumicino. Un gălăţean din Italia donează pâine şi pizza nevoiaşilor (FOTO)
Foto: Facebook - Dolce Pane

Brutarii generoşi din Fiumicino. Un gălăţean din Italia donează pâine şi pizza nevoiaşilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Muncesc cu două ore în plus, în căldura dogoritoare a cuptorului, dar nu pentru a se îmbogăţi, ci pentru a dărui din bunătăţile pe care le fac şi celor care nu-şi permit să şi le cumpere. Este gestul minunat pe care îl fac, de aproape trei săptămâni, Laurenţiu Moroşanu din Focsani şi Sorin Mistreanu din Tecuci, doi verişori, proprietarii brutăriei "Dolce Pane" din Fiumicino, Italia. Generozitatea lor nu se opreşte aici! "Restaurantelor care lucrează cu noi li se vor anula datoriile, iar când se vor redeschide, timp de două săptămâni, vor primi pâine gratis! Forza, Fiumicino!", au anunţat, pe Facebook, proprietarii.

"Covid-19, l’iniziativa di un panificio di Fiumicino: pane gratis per i più bisognosi" / "Covid-19, inițiativa unei brutării din Fiumicino: pâine gratuită pentru cei mai nevoiași", este titlul unui articol publicat de presa italiană (www.ilfaroonline.it) despre brutăria "Dolce Pane" din via FoceMicina. Proprietarii afacerii sunt Laurențiu Moroșanu din Focşani şi Sorin Mistreanu din Tecuci, pe care i-am felicitat din toată inima pentru generozitatea dovedită din plin în aceste vremuri apăsătoare şi care au avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

"Suntem norocoşi că avem un cuptor de pâine şi ajutăm cum putem"

Este imposibil să intri pe contul de Facebook al magazinului-brutărie "Dolce Pane" şi să nu-ţi lase gura apă de poftă, privind fotografiile produselor, de la pâine şi pizza de toate felurile, până la dulciuri şi tot felul de minuni de patiserie. În vremuri în care unii încearcă să se îmbogăţească profitând de pandemie, românii au ales să muncească mai mult şi să dăruiască. Fireşte, respectând cu stricteţe şi responsabilitate regulile de igienă şi siguranţă - mănuşi şi măşti de protecţie, dezinfectanţi şi distanţare socială - impuse în această perioadă de pandemie. Pâinea, pizza şi celelalte delicatese destinate celor care nu îşi permit să şi le cumpere sunt ambalate în pungi speciale, pentru a ajunge în cele mai sigure condiţii la nevoiaşi. Mai mult, într-un video postat pe Facebook, cei care au maşină sunt sfătuiţi să ia mai multe pungi, pentru a le duce persoanelor care nu pot ieşi din casă.

"Cui şi de cât timp oferiţi din produsele delicioase pe care le faceţi?", a fost prima întrebare pe care le-am adresat-o proprietarilor. Răspunsul a venit imediat: "Oamenilor necăjiţi care trăiesc lângă noi şi nu numai! Facem asta de aproape trei săptămâni. Pe strada mea, eu duc minimum cinci pungi, pe restul le punem în faţa brutăriei, după ce închidem".

Întrebaţi despre eforturile pe care le fac, ne-au spus cu seninătate: "Normal că muncim în plus. Două ore în plus".

"În condiţiile în care în România preţurile unor alimente şi produse de igiena au explodat, măştile de protecţie şi mănuşile de protecţie se găsesc cu greu la preţuri mari, dumneavoastră aţi ales să munciţi în plus pentru a oferi gratuit. De ce?", a fost altă întrebare adresată. "Pentru că ţara asta mi-a dat mult. M-a educat, iar un gest mic nu face decât bine celor care nu au. Iar eu am un cuptor de pâine şi sunt norocos, de asta ajutăm cum putem", a fost răspunsul simplu, dar atât de profund pe care l-am primit.

Recunoştinţă

"Când generozitatea inimii şi bunătatea oamenilor înving toate barierele. Sunteţi uimitori şi vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi pentru comunitatea noastră", este unul dintre cele mai impresionante mesaje de apreciere postate pe pagina de Facebook a brutăriei.

"Împreună cu Dolce Pane, parohia noastră are în grijă grupul de români care sunt blocaţi pe aeroportul Fiumicino. Noi, parohia, asigurăm pături, saltele, perne, scutece pentru copii, haine de schimb şi toate cele de folos, iar Dolce Pane asigură o mare parte din mâncarea pentru cei de acolo, printre care se află şi oameni de alte naționalități", scrie într-o altă postare.

"O inițiativă grozavă a oamenilor cu suflet mare! Au pus pungi de pâine și chifle pentru familiile care au nevoie. Sper că și alți negustori să facă același lucru", se arată într-un alt comentariu.

Cât valorează o felie de pizza

Am lăsat pentru final, unul dintre mesajele postate pe Facebook de proprietarii brutăriei: "Înainte de a judeca, gândiţi-vă că pentru a face o pizza albă avem nevoie de minim zece ore de muncă! Gândiți-vă că acela care v-a făcut paste a stat la temperaturi de 300 grade, în faţa unei plite. Suntem diferiţi, dar nu trebuie să ne gândim acum că ne-am dori să bem o cafea la bar, dar nu o putem face. Trebuie să învăţăm să fim mai buni şi să facem bine unii altora".

Şi, am adăuga noi, să apreciem mai mult o felie de pâine sau de pizza!

Citit 6137 ori Ultima modificare Vineri, 03 Aprilie 2020 08:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.