Gândurile gălăţenilor de departe pentru cei de-acasă

Gândurile gălăţenilor de departe pentru cei de-acasă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Am învăţat multe în această perioadă de autoizolare: să preţuim şi să ne bucurăm mai mult de tot ceea ce avem, să le acordăm mai mult timp tuturor. Am învăţat cât de preţioasă este fiecare zi şi că trebuie trăită din plin. Nu ne plictisim niciodată, doar că ne lipseşte primăvara de afară...". "Distanțarea socială este o obligație nu doar legală, ci și morală, dar asta nu ne opreşte să fim împreună, cu ajutorul tehnologiei. Suntem cu gândul și inima la voi, gălăţenii de acasă!". Sunt doar două dintre cele mai emoţionante mesaje pe care le-am primit de la gălăţenii de departe, pentru cei rămaşi acasă.

În fiecare an, aţi putut citi în pagina de Diaspora despre cum celebrează Învierea românii şi în special gălăţenii de pretutindeni. Şi pentru noi, cei rămaşi la Dunărea de Jos, şi pentru cei de departe, sărbătorile pascale vor fi diferite de toate cele trăite până acum. Însă şi de la sute sau mii de kilometri distanţă unii de ceilalţi putem fi împreună, putem fi puternici.

Iată ce ne-au povestit două familii gălăţene, din Canada şi, respectiv, Marea Britanie, despre cum vor petrece Paştele.

Dor de primăvară şi de Câmpul Românesc

Obişnuiţi să-şi petreacă sărbătorile pascale, şi nu numai, la căsuţa lor frumoasă din Câmpul Românesc, soţii Maria Dincov şi Florin Borduşanu din Canada au înţeles cât de importantă este autoizolarea acum şi o respectă cu stricteţe. După cum ne-au povestit, de pe la jumătatea lunii martie stau mai mult izolaţi în casă. La perioade de aproximativ două săptămâni, ies doar câte o zi, strict pentru cumpărăturile necesare, fără să le lipsească mănuşile şi masca de protecţie. "În ziua când ieşim la cumpărături, mergem şi la Câmpul Românesc, însă doar într-o plimbare dus-întors, cât să ne încărcăm bateriile. Ca noi procedează şi alţii, în special cei care au căsuţe acolo, dar fiecare cu teritoriul lui, la distanţă unii de ceilalţi. În timpul şederii în casă, citim, gătim, vorbim la telefon zilnic cu cei dragi, dezbatem noutăţile şi încercăm să nu mai argumentam cifrele care ni se dau. Stăm răbdători în aşteptarea eliberării de acest pericol, care se pare ca nu are de gând să treacă prea repede", spun Maria şi Florin.

Maria Dincov şi Florin Borduşanu le poartă de grijă copiilor şi se bucură de protecţia lor. Însă de la distanţă, chiar dacă locuiesc în acelaşi imobil: "Comunicăm cu ai mei copii de la balcon, ei locuind la etaj. Ne aduc câte ceva când avem nevoie, le ofer din bucatele noastre dacă doresc - de pildă am făcut colivă şi mâncare de post în fiecare Sâmbătă a Morţilor - dar nimic altceva.

Fiind Săptămâna Patimilor, o vom respecta, conform credinţei strămoşeşti. Bisericile sunt şi aici închise enoriaşilor, iar preoţii slujesc şi se roagă pentru noi, să treacă acest pericol mondial.

De Paşte, vom sărbători în doi, eu cu Florin, cu toate bucatele tradiţionale: borş de miel, borş de tărâţe şi leuştean, drob, friptură, cozonac şi ouă roşii", ne-a spus Maria Dincov.

"Am învăţat multe din acest timp de izolare: să preţuim mai mult tot ce avem, să ne bucurăm mai mult de tot ce avem, acordând mai mult timp tuturor celor dragi. Am învăţat cât de preţioasă este viaţa şi că fiecare zi trebuie trăită din plin. Am învăţat să ne rugăm mai mult, să-i pomenim pe cei dragi, plecaţi de lângă noi, să le mulţumim pentru învăţăturile ce ni le-au dat, pentru tot ce am trăit alături de ei, în copilărie şi tinereţe. Eu şi Florin, având atâtea amintiri comune, de la 14 ani, nu ne plictisim niciodată, doar că ne lipseşte primăvara de afară... Paşte binecuvântat, cu sănătate, bucurie şi lumină în suflet şi în casă, cu iubire şi speranţă de normalitate şi... poate mai bine!", ne transmit, din Canada, Maria şi Florin.

Să fim împreună cu ajutorul tehnologiei

Este îndemnul gălăţencei Diana Stroia-Matthews, consul onorific al României în Ţara Galilor. Asemenea celor mai mulţi dintre românii care şi-au construit cariere departe de ţara natală, Diana Stroia şi familia ei sărbătoresc Paştele de două ori, o dată cu locuitorii ţării de adopţie şi încă o dată pe cel românesc.

"Comunitatea românească are ocazia să sărbătorească Paștele împreună cu localnicii sau să urmeze calendarul ortodox. Anul acesta, suntem cu toții într-o situație nemaiîntâlnită, pe care nimeni nu a prevăzut-o. Iar cum distanțarea socială este o obligație nu doar legală, ci și morală, nu ne vom întâlni cu cei dragi, așa cum ne este obiceiul, dar asta nu ne opreşte să fim împreună, cu ajutorul tehnologiei. Unii dintre noi încă lucrează, cei mai mulţi de acasă, iar alții sunt în șomaj tehnic. Dar chiar dacă nu avem oportunitatea să ne întâlnim, să fim împreună ca o comunitate, ca prieteni, acum avem mai mult timp unii pentru alții în mod practic și activ", spune Diana Stroia.

Pentru că ea şi soţul ei lucrează şi nu şi-au putut lua zile libere, s-au bucurat de cele acordate în cadrul sărbătorilor legale, pe care le-au petrecut alături de fiul lor şi de cei doi câini ai lor, aduşi din România. Şi pentru că au fost binecuvântați cu vreme superbă, cele patru zile libere au fost petrecute în aer liber, la soare, în grădină. "Am depănat amintiri, am povestit, am gătit împreună, am jucat jocuri, am cântat, am râs și ne-am bucurat de ce avem astăzi împreună. Clar, toți așteptăm cu nerăbdare ziua când restricțiile se vor relaxa și vom şti că riscul îmbolnăvirii este redus. Până atunci, urmăm legea și ne conformăm autorităților", spun soţii Stroia-Matthews.

Iată şi un mesaj pentru gălăţenii de acasă: "Suntem cu gândul și inima la voi, dragi gălăţeni, abia așteptăm revederea și îmbrățișările vor fi mult mai strânse decât până acum. Vă dorim multă sănătate și Sărbători binecuvântate, cu lumină, pace și speranța!".

Citit 5503 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Aprilie 2020 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.