O tânără gălăţeancă, ambasadoare pentru emanciparea femeii şi egalitate de gen (FOTO)

O tânără gălăţeancă, ambasadoare pentru emanciparea femeii şi egalitate de gen (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Dintre mii de candidate din toată lumea, gălăţeanca Bianca Melinte a fost aleasă de Naţiunile Unite să facă parte dintr-un juriu internațional, alături de alte şapte femei puternice, cu prilejul celebrării Egalității de Gen la locul de muncă și în comunitate. S-a întâmplat chiar pe 10 decembrie 2020, ziua în care Bianca Melinte, ambasadoare a departamentului care se ocupă cu Emanciparea Femeii și Egalitatea de Gen, a împlinit 22 de ani. Gălăţeanca a deliberat și selectat, alături de lideri de stat, antreprenori și reprezentanți ai Națiunilor Unite și Consiliului Europei, organizațiile cu cele mai responsabile politici privind diversitatea și incluziunea. Iar la final, a avut onoarea de a ține în cadrul conferinței un discurs prin care a anunțat cu bucurie și admirație laureații.

Bianca Adriana Melinte face parte dintre numeroşii tinerii excepţionali ai Galaţiului, care fac performanţă pe alte meleaguri. Absolventă a Şcolii Generale nr. 33 şi a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Bianca a fost, în 2020, şefa de promoţie a Facultăţii de Litere din cadrul Universității „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în prezent este masterandă în Marketing Management la Copenhagen Business Academy. Merită să-i aflaţi povestea!

Profesori cărora le datorează enorm

„Traseul meu educațional este pavat de pasiunile-mi nestăvilite pentru literatură, limbi străine și relații internaționale”, ne-a mărturisit Bianca Melinte, care a urmat clasele primare și gimnaziale la Școala Nr. 33. „Deși este o școală relativ mică, clădită printre blocurile cenușii ale cartierului Micro 39, simbolizează pentru mine fundația esențială a ceea ce am reușit să devin. Povețele și exigențele doamnei învățătoare și ale profesorilor se aud în surdină, uneori, precum un ecou motivațional”, spune Bianca. Aici şi-a descoperit pasiunea pentru literatură și limbi străine, care a determinat-o să urmeze Colegiul Național "Vasile Alecsandri".

„Dragostea avidă pentru literatura română își are sorgintea în clasele gimnaziale unde am obținut în fiecare an premii la olimpiadele de limba și literatura română. La Colegiul «Vasile Alecsandri» am reușit să-i ofer continuitate, să o dezvolt și să o intensific datorită muzei mele - sau zână, așa cum mi-a plăcut întotdeauna să-i spun - Diana Cătălina Popa. Datorită devotamentului și harului pedagogic inegalabil de care dumneaei a dat dovadă, am reușit să ating culmile succesului în fiecare an de liceu la Olimpiada de limba și literatura română. Însă pasiunea mea pentru litere a îndrăznit să-și întindă aripile și mai mult, spre lumile francofone. Astfel, am participat și la olimpiadele de limbă franceză, ajungând să aplic la Facultatea de Litere din cadrul Universității «Babeş Bolyai», Cluj-Napoca”, ne-a povestit gălăţeanca.

Şefă de promoţie

Bianca a studiat timp de trei ani franceza, norvegiana și suedeza. De asemenea, literatură, cultură, istorie, studii de gen și corporalitate feminină: „Acestea au reprezentat esența anilor mei de facultate, a celor 20 de examene din fiecare sesiune. Toată truda, toate nopțile cufundate în amărăciunea zațului de cafea, paginile șifonate impregnate de lacrimi și mâzgălituri... toate acestea au meritat în final, căci am reușit să închei acest ciclu academic cu nota 10!”, ne-a mărturisit absolventa.

De ce a ales să studieze limbile scandinave? „Auzisem, încă din anii de liceu, că cea mai mare catedră - și prima creată în România - de limba norvegiană se află în Cluj. Fiind întotdeauna atrasă de ideea de «necunoscut», de exotismul altor culturi, am știut că alegerea de a studia limbile nordice ar reprezenta o provocare în care se ascund oportunități sclipitoare. Le mulțumesc, pe această cale, doamnelor profesoare de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca pentru profesionalismul și tactul pedagogic, pentru pasiunea și calitatea informațiilor oferite. În cadrul facultății, am studiat Poetici corporale și Identități și alterități feminine - două materii ce țin de studiile de gen și care au reprezentat momentul-cheie al destinului meu. Am început să redactez lucrări științifice legate de corporalitatea și identitatea femeii, participând la colocvii și sesiuni științifice - la care am și obținut premii - și fiind membru al juriului în cadrul celor mai mari premii literare franceze, atât în România, cât și în Franța. Aici am fost plecată cu bursă Erasmus timp de un semestru. Reușitele mele academice au fost recompensate printr-o bursă de 1.000 de euro, oferită de o companie multinațională din Cluj-Napoca studenților cu realizări impresionante”, ne-a dezvăluit Bianca Melinte.

De la limbi străine la... marketing

„Fiind atât de pasionată de scris și cercetare, am simțit că-mi lipsește o piesă în mozaicul perfect. Cum aș putea să reușesc și mai mult să-mi transmit mesajul, să-mi promovez ideile și conținutul, m-am întrebat sfios? Prin marketing! Trebuie să fac marketing, mi-am răspuns, cu aceeași atracție către necunoscut. Astfel, am decis să-mi continui parcursul academic, alegând această ramură multidisciplinară și inter-funcțională. Copenhaga a fost principala alegere întrucât aveam deja prieteni care studiau colo, extrem de mulțumiți, iar norvegiana și daneza sunt 90 la sută identice. Așadar, bariera lingvistică nu ar fi existat. CEA MAI BUNĂ ALEGERE! Danemarca este literalmente un regat al oportunităților”, afirmă cu tărie Bianca.

United Nations Youth Association of Denmark

„Head of Gender Equality la United Nations Youth Association of Denmark”, este prima informaţie pe care o afli de pe profilul de Facebook al Biancăi Melinte. Iată cum a ajuns Bianca la conducerea departamentului pentru egalitate de gen din cadrul Asociației Națiunilor Unite pentru Tineret din Danemarca (UNYA Denmark).

„De UNYA am auzit prin intermediul rețelelor de socializare, la o lună după ce am ajuns în Copenhaga. Directorul de atunci al organizației a invitat tinerii să-și trimită aplicațiile pentru poziția de Președinte din cadrul fiecărui departament. Inima mi-a fost subit poleită de speranță și entuziasm în momentul în care am aflat că departamentul de Egalitate de Gen își caută un nou Președinte, așa că am aplicat fără să stau pe gânduri. Interviul decisiv a avut loc în cadrul unei întâlniri oficiale cu directori ai Națiunilor Unite din Danemarca. Am reușit, prin discursul meu și inițiativele prezentate, să-i conving, iar aceștia mi-au acordat toată încrederea și susținerea pentru punerea în practică a proiectelor.

În viziunea mea, această organizație este o reflexie a vocii, opiniei și inițiativelor oricărui tânăr ce militează pentru schimbare. Dialogul și angajamentul civic sunt esențiale în acest moment pentru promovarea egalității de gen, iar pentru a depăși bariera hieratică a societății trebuie să ne implicăm activ, să dăm curaj inițiativelor noastre. Construirea unui viitor durabil pentru toți înseamnă a nu lăsa pe nimeni în urmă, prin urmare, UNYA se implică pentru a reliefa importanța dizolvării normelor rigide și adresarea actualelor probleme socio-culturale”, ne-a mărturisit Bianca.

Cea mai importantă realizare

Pentru Bianca Melinte, cea mai importantă realizare de până acum a avut loc chiar de ziua ei, pe 10 decembrie 2020: „O zi magică în care o coincidență uimitoare avea să-mi definească visurile și destinul. 10 decembrie va reprezenta de acum încolo mai mult decât o simplă zi de naștere, este ziua în care Națiunile Unite m-au ales drept tânăra Jurată și Ambasadoare a departamentului ce se ocupă cu Emanciparea Femeii și Egalitatea de gen”.

Bianca a făcut parte dintre cei opt membri ai juriului pentru G7-EU#WEPs 2020: „Dintre mii de candidate din toată lumea, am fost aleasă de ONU să fac parte dintr-un Juriu internațional, alături de alte şapte femei puternice, reputate, cu prilejul celebrării Egalității de Gen la locul de muncă și în comunitate. Alături de colegele din juriu am ales patru companii a căror cultură organizațională celebrează diversitatea și emanciparea femeilor prin nenumărate proiecte și inițiative cu ecou mondial. Am deliberat și selectat alături de lideri de stat, antreprenori și reprezentanți ai Națiunilor Unite și ai Consiliului Europei organizațiile cu cele mai responsabile politici privind diversitatea și incluziunea. Am avut onoarea de a ține un discurs în cadrul conferinței prin care am anunțat cu bucurie și admirație laureații”, ne-a povestit Bianca.

Implicare

„În calitate de Președinte al departamentului de Egalitate de gen, Ambasadoare a Națiunilor Unite și susținătoare a SDGs (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ONU), îmi desfășor activitatea în jurul emancipării femeilor tinere, îndrumându-le să-și exprime activ vocile, opiniile și ideile în legătură cu drepturile, identitatea, educația și viitorul lor. În calitate de ambasador al ONU, obiectivul meu actual este de a crea o platformă care să le permită tinerelor mame să depășească bariera cruntă a stereotipurilor, să le ofere consiliere, sesiuni de mentorat și resursele necesare atât dezvoltării personale, cât și educației copilului”, afirmă gălăţeanca.

În prezent, lucrează la lansarea unei campanii privind lipsa educației menstruale în țările în care pandemia actuală a dus la o exacerbare a nivelului precar de trai. Este convinsă că o campanie de sensibilizare și educare a publicului ar fi o modalitate excelentă de a evidenția necesitatea abordării problemelor femeilor tinere cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă, în special în aceste vremuri cu un nivel crescând al sărăciei. Pentru realizarea acestui proiect, colaborează cu organizația RealRelief, care se ocupă de educarea tinerelor din țările defavorizate și susținerea acestora prin fabricarea și furnizarea de articole sanitare.

Ce o mai leagă de Galaţi şi de România

„Primul lucru care îmi străpunge inima și gândurile este... FAMILIA. Chiar dacă locuiesc în Copenhaga și, inevitabil, noua «casă» a căpătat contururi occidentale, ACASĂ nu poate fi înlocuit de nimic. Uneori, adieri reci ale melancoliei îmi învăluie mintea, însă dispar atunci când îi aud vocea mamei, vorbind ore în șir și ținându-ne la curent cu tot ce este nou. Bineînțeles că încerc sa fiu constant informată cu privire la situația atât socio-culturală, cât și politică din România. Acolo se află oamenii pe care-i iubesc cel mai mult și îmi doresc ca ei să aibă un trai plin de oportunităţi și să fie fericiți.

Din păcate, sistemul românesc este atât de lacunar, încât tinerilor le sunt zdrobite aspirațiile, speranțele și oportunitățile. De aceea ne confruntăm din ce în ce mai mult cu acest fenomen al «exodului de creiere». Consider că misiunea actuală a României este de a dezvolta politici inovatoare pentru a-și păstra și proteja talentele. Străinii sunt uimiți de potențialul studenților români care reușesc să își atingă în Occident țeluri care în țara noastră reprezintă doar o utopie”, spune, cu tărie, Bianca Melinte.

Visul Biancăi Melinte

"Investițiile în egalitatea de gen sunt investiții în speranță și în viitor. La nivel global, avem o multitudine de instrumente juridice și politice pentru promovarea eficientă a egalității de gen și pentru emanciparea femeilor. A venit momentul crucial să le punem în aplicare. Acesta este obiectul pe care vreau să-l îndeplinesc acum și în anii ce vor urma.

Visul meu este să îmi dezvolt ideile și inițiativele cât mai mult la Națiunile Unite, expunându-le în cadrul conferințelor tematice de la sediul central din New York. Îmi propun să iau parte la campanii de voluntariat în țările defavorizate pentru a putea oferi în mod direct consiliere și suport tinerelor care nu au acces la educație sexuală și menstruală. Vreau să mă dezvolt și să absorb informații și cunoștințe prețioase de la femei-model care au declanșat schimbări mărețe.

De asemenea, mi-aș dori să pot ajuta și inspira, la rându-mi, tinere care se simt neputincioase și neascultate în aceasta societate opresivă și intransigentă. Este responsabilitatea noastră să alocăm resurse, să stabilim obiective clare și să luăm măsuri. Portalul schimbării s-a deschis pentru fiecare dintre noi, aveți curaj să-l pătrundem? Împreună... spre o lume inclusivă, tolerantă și egală", spune Bianca Melinte.

Ce reprezintă UNYA Denmark

The United Nations Youth Association of Denmark (UNYA DK) - Asociația Națiunilor Unite pentru Tineret din Danemarca este o inițiativă non-profit condusă de studenți şi destinată tinerilor interesați de activitatea, valorile și problematica ONU.

De asemenea, potrivit prezentării publice pe reţelele de socializare, UNYA este o organizație -umbrelă a inițiativelor de tineret din Danemarca, legate de activitatea, valorile și problemele ONU și găzduiește organizații partenere, precum DanMUN și Think Rights.

Misiunea UNYA DK este de a-i sensibiliza pe tineri cu privire la Națiunile Unite, precum și la cauzele, valorile și problematica afiliate ONU. Pentru a-şi îndeplini obiectivul, UNYA DK promovează implicarea semnificativă a tinerilor în societate și voluntariatul în general.

Citit 14528 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.