"Revolta curvelor", cartea unei foste prostituate din Galaţi. Amelia Ţigănuş militează împotriva traficului de persoane

"Revolta curvelor", cartea unei foste prostituate din Galaţi. Amelia Ţigănuş militează împotriva traficului de persoane
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Victimă a unui viol în grup, gălăţeanca Amelia Ţigănuş a ajuns să practice prostituţia şi să fie traficată de proxeneţi, dar a găsit puterea să scape din această lume a exploatării sexuale. Feministă şi activistă în lupta cu traficul de persoane, Amelia Ţigănuş trăieşte acum în Spania şi este autoarea cărţii "La revuelta de la putas" - "Revolta curvelor", despre care a vorbit într-un tulburător interviu acordat ziarului "El Pais".

"Nu putem vorbi de egalitate între bărbați și femei, nici de justiție socială, atâta timp cât mai există o singură femeie în lume care este exploatată sexual", susţine Amelia Ţigănuş, pe pagina Wikipedia care îi este dedicată. Conform sursei citate, Amelia Ţigănuş s-a născut pe 11 martie 1984 şi este o supravieţuitoare a abuzurilor, violurilor, prostituţiei şi a traficului de persoane, împotriva cărora luptă acum.

"O mărturie de neclintit a relelor tratamente la care a fost supusă, o lecţie, un strigăt şi o rană", este cartea pe care a publicat-o, după cum scrie "El Pais", preluat de "Observatorul" Antenei 1.
Violată în grup, în drum spre şcoală, Amelia nu a reclamat infracțiunea, pentru că i-a fost ruşine, aşa că abuzurile au continuat. La vârsta de 13 ani a abandonat şcoala, iar la 17 ani a fost vândută unui proxenet spaniol, pentru 300 de euro: "Am petrecut cinci ani în mai mult de 40 de bordeluri, pentru că trebuie schimbată marfa. Şi trebuie să te chinui să fii cea mai bună, ca ei să te aleagă. Cele care munceau cel mai mult deveneau favorite. Şi aveau privilegii. Toate ne doream să ajungem favorita "peştelui"… Să fii prostituată este ca o închisoare cu gratii invizibile. Am reuşit să scap, deşi a fost greu. Îmi era frică de orice: de lumina zilei, de oameni", a povestit Amelia Ţigănuş, în interviul acordat.

I-a luat 12 ani să vorbească despre experienţele prin care a trecut, iar acum îşi doreşte ca nicio altă fată să nu repete greşelile ei.

Citit 14236 ori Ultima modificare Duminică, 26 Septembrie 2021 08:26

6 comentarii

 • postat de Driessen
  Duminică, 17 Octombrie 2021 01:30
  217.246.67.***
  Cel mai potrivit cadou de Craciun de la parinti pentru ficele lor . Nu le cumparati telefoane de zeci de milione ,asa insemna de cele mai multe sa le ajutati sa devina victime ....o carte precum aceasta ar putea sa le deschida ochii si sa inteleaga ca baietii aia dupa care ele alearga pentru ca au masini scumpe ,haine de firma, si euro in buzunar ....acela le va fi călăul ...lasati copii sa citeasca si sa ia aminte din expetienta unei persoane ...este cel mai bun mod ca acesti copii sa inteleaga ca nu tot ce e frumos pe dinafara e frumos si pe dinauntru .Iar despre doamna nici nu mai conteaza daca a practical meseria asta ...important este ca doamna si-a dedicat timp pentru a scrie o carte de unde tinerele pot invatza ceva , macar asta e un lucru bun ! Si ce sa vezi? E chiar mai bun decat un sfat pe care l-am auzit din gura unor mame catre ficele lor " ei lasa poate pleci pe afara cand termini scoala si gasesti tu ceva pe acoll....cum altele se descurca? Tu de ce sa nj te descurci ? Esti frumoasa ! .....spor la citit fetelor!!!
  0
  12
  Raportează
 • postat de doar fatarnici
  Luni, 27 Septembrie 2021 19:56
  89.39.81.***
  amelia e o persoana puternica si spune ce simte ca trebuie sa zica, ce a facut. lupta ca alte fete sa nu pateasca la fel. cite femei sau citi barbati din romania nu se ascund in promiscuitate, minciuna, mizerie dar isi fac cruce in fata altora si zic ca nici usturoi n-au mincat si nici gura nu le miroase? minciuna si fatarnicia e mizeria, nu spusul adevarului din suflet....
  1
  15
  Raportează
 • postat de parere
  Luni, 27 Septembrie 2021 19:49
  89.39.81.***
  tuturor ne plac fetele. si unor fete le plac fetele. si fetelor le plac baietii si unora dintre ele, fetele. sintem oameni.....ne plac lucrurile care ne fac sa ne fie bine. pina la urma daca nu incalci legile si lucrurile sint corecte si cinstite e ok. sint mai de iertat unii ce se dau cuviosi si nu sint?
  14
  5
  Raportează
 • postat de Un revoltat
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 18:04
  72.83.146.***
  Subscriu intru totu la realitatea prezentata de NeaLuci,promovare cu insistenta la anumitor televiziuni a acestor tarfulite, care vin doar pentru a fi ,,agatate,, imi provoaca greata,nu se promoveaza, prezinta, tineri care ne fac cinste prin ce a ce fac, ci aceste rebuturi, care prin prezenta lor,arata tinerior ca se poate trai, si nu rau, si din prostitutie, pentru ca asta fac, laudanduse, fara jena, cu ce ,,importanti,, sau culcat.
  Singurii vinovati pentru incurajarea la prostitutie, sunt in primul rand televiziunile, lacomi si avizi dupa publicitate, dar si o mare parte a presei.
  Cei ce sunt platiti din bani publici, pentru a veghea la nonpromovarea acestor golanii, sunt si ei partasi la aceste nelegiuiri initiate si promovate
  de media,
  6
  35
  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 16:04
  95.76.1.***
  Pacat ca Mariana cur de fier nu a apucat sa-si scrie memoriile; am fi aflat multe secrete amoroase ale galatenilor, mai ales la nivel inalt!
  3
  25
  Raportează
 • postat de Nea Luce
  Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 08:11
  86.124.203.***
  E atat de usor sa arati cu degetul catre o" PROSTITUATA" -( femeie care practica" PROSTITÚȚIA" s. f. Faptă (infracțională) comisă de femeia care practică relații sexuale cu diverse persoane pentru a-și procura mijloacele de existență -dex ) si apoi sa scuipi in directia ei, cu superioritate , numind-o "curva"...In acelasi timp, e atat de "firesc" sa admiri "vedete feminine" care au practicat la greu sau inca mai practica relatii sexuale cu diferite persoane mai mult sau mai putin influente, mai "bogate" sau mai putin bogate, mai "valoroase" sau mai "valori in devenire", mai politice sau mai apolitice, mai tinere, sau muuult mai batrane...sex fara discriminare, nu "pentru a-si procura mijloacele de existenta, ci doar pentru a urca pe scara "ierarhica" spre categoria visata de V.I.P....Acestea sunt adevaratele CURVE. Adulate in societatea noastra actuala, in care valorile sau inversat, intervievate la emisiuni retarde, fotografiate de catre "paparazzi", urmarite bolnavicios obsesiv de catre mosi libidinosi cu bani, sau fotbalisti "celebrii" fara creier..Astea, nu or sa se revolte niciodata impotriva conditiei lor umane...dimpotriva. Tot respectul domnisoara/doamna Amelia !
  5
  70
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.