"Revolta curvelor", cartea unei foste prostituate din Galaţi. Amelia Ţigănuş militează împotriva traficului de persoane

"Revolta curvelor", cartea unei foste prostituate din Galaţi. Amelia Ţigănuş militează împotriva traficului de persoane
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Victimă a unui viol în grup, gălăţeanca Amelia Ţigănuş a ajuns să practice prostituţia şi să fie traficată de proxeneţi, dar a găsit puterea să scape din această lume a exploatării sexuale. Feministă şi activistă în lupta cu traficul de persoane, Amelia Ţigănuş trăieşte acum în Spania şi este autoarea cărţii "La revuelta de la putas" - "Revolta curvelor", despre care a vorbit într-un tulburător interviu acordat ziarului "El Pais".

"Nu putem vorbi de egalitate între bărbați și femei, nici de justiție socială, atâta timp cât mai există o singură femeie în lume care este exploatată sexual", susţine Amelia Ţigănuş, pe pagina Wikipedia care îi este dedicată. Conform sursei citate, Amelia Ţigănuş s-a născut pe 11 martie 1984 şi este o supravieţuitoare a abuzurilor, violurilor, prostituţiei şi a traficului de persoane, împotriva cărora luptă acum.

"O mărturie de neclintit a relelor tratamente la care a fost supusă, o lecţie, un strigăt şi o rană", este cartea pe care a publicat-o, după cum scrie "El Pais", preluat de "Observatorul" Antenei 1.

Violată în grup, în drum spre şcoală, Amelia nu a reclamat infracțiunea, pentru că i-a fost ruşine, aşa că abuzurile au continuat. La vârsta de 13 ani a abandonat şcoala, iar la 17 ani a fost vândută unui proxenet spaniol, pentru 300 de euro: "Am petrecut cinci ani în mai mult de 40 de bordeluri, pentru că trebuie schimbată marfa. Şi trebuie să te chinui să fii cea mai bună, ca ei să te aleagă. Cele care munceau cel mai mult deveneau favorite. Şi aveau privilegii. Toate ne doream să ajungem favorita "peştelui"… Să fii prostituată este ca o închisoare cu gratii invizibile. Am reuşit să scap, deşi a fost greu. Îmi era frică de orice: de lumina zilei, de oameni", a povestit Amelia Ţigănuş, în interviul acordat.

I-a luat 12 ani să vorbească despre experienţele prin care a trecut, iar acum îşi doreşte ca nicio altă fată să nu repete greşelile ei.

Citit 15378 ori Ultima modificare Duminică, 26 Septembrie 2021 08:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.