Spania a sărăcit cu aproape 300.000 de muncitori români

Spania a sărăcit cu aproape 300.000 de muncitori români
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

”Nu mai merită să trăiești aici”, mărturiseşte în „El Periodico de Espana”, Ica Tomi, preşedinta Asociației Hispano-Române „Salva” din Vallecas, într-un articol potrivit căruia Spania a rămas fără aproape 300.000 de muncitori români, după ce diaspora a început să plece masiv.

Potrivit presei spaniole, în 2012 românii constituiau cea mai numeroasă comunitate străină din Spania: 833.764 de români în acte, deşi numărul lor depășea cu siguranță un milion, întrucât mai erau sute de mii care nu erau înscriși în bazele de date ale autorităților și lucrau la negru. Treptat, românii fie s-au întors în ţară, fie au emigrat în ţări cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia, scrie „El Periodico de Espana”.

„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum ești angajat pentru câteva luni în industria hotelieră, iar apoi te trimit la prășit sparanghel. Dar asta doar dacă îți face contract. Se profită foarte mult”, îşi explică o româncă decizia de a părăsi Spania.

Conform statisticilor, în Spania au mai rămas 556.204 români, cu 277.560 mai puţini decât în ultimul deceniu. Scăderea populației românești se resimte în construcții sau agricultură, acolo unde muncitorii români erau foarte apreciați.

„Devine din ce în ce mai greu să găsesc lucrători de top din țara mea”, mărturiseşte un român care deține o firmă de renovare a locuințelor.

„Și acum punem la dispoziţie autobuze pentru vreo 120 de oameni care au promis că vor veni și până la urmă vin 90”, se plânge conducerea unei companii de producție de fructe și legume din nordul Spaniei, căreia îi lipsește și forța de muncă din România pentru campaniile de recoltare, care durează de obicei trei luni. "Nu sunt muncitori la fel de buni ca românii", afirmă despre forţa de muncă adusă din Maroc sau zonele rurale din Ecuador și Columbia.

„Tinerele românce nu mai vor să vină la campania căpșunilor de la Huelva, merg în Italia și Germania, care sunt mai aproape de țara lor și lucrul acesta are un impact economic mai mic asupra lor”, spune Manuel Piedra, secretar general al Uniunii Micilor Fermieri din Andaluzia.

Jurnaliştii spanioli consemnează şi că Spania nu mai este la fel de atractivă ca în anii în care reprezenta un „El Dorado” în care românii își găseau ușor de lucru și câștigau mulți bani.

Citit 14020 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Februarie 2022 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.