Trăind departe de țară, la Melbourne, Australia, unde s-a stabilit în 1989, pictorul Neluș Oană, a cărui creație este apreciată nu numai în țara de adopție, ci și în SUA, Canada, Spania, Germania etc., nu și-a întrerupt niciodată legătura cu plaiurile natale. În fiecare vară a venit în România, a călătorit, a pictat, și-a deschis expoziții personale la Galați, Cluj-Napoca - orașul studenției sale, București, Tg. Mureș, Bârlad, a participat la manifestări de profil colective, la Saloanele Filialei Galați a UAPR, la Tabăra Internațională de Creație "Arta ca viață", ediția a IV-a, organizată de Muzeul de Artă Vizuală Galați (2007), a făcut donații în scop caritabil.
Peste tot unde a expus, lucrările sale au fost apreciate şi au fost achiziționate de colecționari. Acum, grație istoricului și criticului Corneliu Stoica, artistul beneficiază și de un masiv album de artă, apărut sub egida Editurii "Axis Libri" a Bibliotecii "V. A. Urechia" Galați, care le permite iubitorilor de frumos să cunoască mai bine aspecte din viața și activitatea artistului.
Apărut în ediție bilingvă româno-engleză, albumul (format 20x22 cm, 321 de pagini) cuprinde un studiu monografic intitulat "Vitalitate, exuberanță, strălucire cromatică", un interviu cu Neluș Oană, o antologie critică (aprecieri din presă, cataloage și albume de artă), precum și 280 de reproduceri color după lucrări originale ale artistului. Traducerea versiunii în limba engleză îi aparține Andrei Oană, soția artistului.
După ce face o trecere în revistă a artiștilor născuți în Galați care au trăit și trăiesc în diaspora, Corneliu Stoica îl poartă pe cititor prin biografia artistului, oferă informații despre familia, copilăria, legătura acestuia cu natura, anii de școală, studiile la Facultatea de Stomatologie din Cluj-Napoca, descoperirea lui Van Gogh și a propriei vocații pentru pictură, frecventarea atelierului maestrului Vasile Pop și mai apoi, la Galați, a studioului lui Ioan Simion Mărculescu, emigrarea în Insulele Canare, stabilirea la Melbourne, studiile de specialitate urmate în Australia, expozițiile personale organizate, succesul etc.
Analiza operei și comentariul pe marginea unor lucrări sunt făcute cu pertinență și simț al proprietății termenilor. Dominante în creația pictorului sunt genul peisajului și cel al naturii statice cu flori. "Imaginile din peisajele lui Neluș Oană, notează autorul, nu sunt recognoscibile, nu se pot recunoaște în ele un anumit loc, ci doar sugerează prin culoare și grafisme un mediu natural dintr-o anumită zonă geografică, atmosfera predominantă, sentimentele și trăirile sufletești ale artistului în fața spectacolului fascinant al firii. […] Luminișuri de pădure, copaci singuratici sau în grupuri, unii cu frunzișul de un roșu aprins, așa numiții copaci de foc ce dau impresia că sunt în flăcări atunci când sunt priviți de departe, alții cu frunze verzi tot timpul anului, plante, savane, diverse forme de relief și fenomene ale naturii specifice continentului australian, lanuri de grâu, câmpuri de maci și de lalele, podgorii, căpițe, împrejmuiri ale fânețelor, drumuri ale căror curbe largi sfârșesc într-o explozie de lumină, ape liniștite sau zgomotoase, ceruri senine sau învolburate de nori dramatici populează multe din lucrările pictorului, în care imaginile alcătuiesc un univers care cucerește prin naturalețea armoniilor cromatice, echilibrul compozițional, dinamismul ritmurilor, muzicalitate. Uleiurile lui Neluș Oană, prin coloristica puternică, vibrantă, de o mare intensitate și strălucire, exaltată uneori până la violență, asemenea foviștilor, sunt adevărate poeme cromatice, în care metafora și simbolul stau la baza substanței acestora. Ele sunt creația unui artist care iubește viața, iubește vegetația aflată în plenitudinea sevelor”.
Interviul, acordat autorului albumului și publicat sub titlul "Amestec culorile până când simfonia cromatică se liniștește", lămurește aspecte esențiale din viața și activitatea pictorului, a relațiilor sale intelectuale, a tematicii abordate în creația sa, a tehnicii atât de neobișnuite folosite în realizarea tablourilor, iar referințele din "Antologie critică", datorate criticilor de artă Angela di Bello, Dan Basarab Nanu, Negoiță Lăptoiu și Luiza Barcan sunt confirmări ale valorii artistice și ale prețuirii de care creația lui Neluș Oană se bucură.
Partea ce mai substanțială a albumului o constituie cele 280 de reproduceri color, care redau cu fidelitate imaginile tablourilor originale. Ele alcătuiesc un adevărat muzeu Neluș Oană în miniatură. Vizionarea lor permite urmărirea evoluției în timp a artistului, a stilului său expresionist-fovist, în care se simt influențe ale olandezului Van Gogh și ale australianului John Perceval, felul cum el înțelege ca prin plăsmuirile sale inspirate din natură, adevărate poeme cromatice și grafice, să aducă un elogiu Creatorului Suprem pentru tot ce a zămislit în Univers.
Noul album de artă publicat de Corneliu Stoica este încă o reușită a acestuia în demersul său de a face cunoscută publicului creația artiștilor plastici gălățeni de ieri și de azi din cadrul filialei locale a UAPR, dar și a celor care sunt originari de pe meleagurile de la Dunărea de Jos și au trăit sau trăiesc în alte localități din țară sau în diaspora.