„La vie en rose” pentru Mariana şi Răzvan Stroiu

 „La vie en rose” pentru Mariana şi Răzvan Stroiu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* România nu a ştiut să-i preţuiască * Hexagonul i-a primit cu braţele deschise * Mariana şi Răzvan Stroiu sunt doi tineri profesionişti de excepţie, care au o viaţă nouă şi frumoasă în Haute-Loire *

“Pauvre Roumanie” - “Săraca Românie, cum îşi pierde încet, încet oamenii!”, a exclamat preşedintele Colegiului Medicilor când Mariana şi Răzvan Stroiu au fost să-şi depună actele pentru Franţa. Ea, cu CV de ministru, jurist-economist cu diplomă în drept comunitar european la ˝Premiere Pantheon˝, licenţiată la Sorbona, a lucrat ani de zile în administraţia comunală, la Cudalbi şi Munteni; el, medic generalist, a îngrijit sănătatea localnicilor din sate în care ajungea cu GPS-ul. Născuţi şi crescuţi în judeţul Galaţi, au încercat din răsputeri să rămână... În 2009, Mariana şi Răzvan Stroiu au fost protagoniştii unui reportaj în ziarul francez „La tribune - Le Progrès”, care saluta instalarea lor în comuna Rosières, din departamentul Haute-Loire. Franţa i-a primit cu braţele deschise şi nu doar pentru că are nevoie de medici ca Răzvan Stroiu ca de aer! La prima întâlnire a personalului medical din noua Casă de Sănătate, la propunerea colegilor, dr. Răzvan Stroiu a fost votat reprezentantul Policlinicii în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. Ce dovadă de încredere! Mariana a refuzat postul oferit la Consiliul General al Departamentului Haute-Loire pentru că voia să se ocupe cu Răzvan de partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului. Primarul din localitate, care e şi senator de Haute-Loire şi vicepreşedintele Senatului, i-a făcut Marianei cunoştinţă cu toată echipa lui de la Paris şi a întrebat-o dacă este interesată să lucreze în domeniu. De ce? Mariana şi-a luat licenţa în Drept cu lucrarea „Izvoare derivate ale dreptului comunitar european”, apoi a urmat studii postuniversitare de Drept Internaţional şi un masterat în Management economic, administrarea afacerilor. Ultimul an de master s-a suprapus peste cursul la Institutul de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională Sorbona. Mariana şi-a luat concediu şi, pe banii ei, a dat o fugă în Franţa, doar cât să dea examenul! Îmi povestea, în 2005, la Cudalbi, când am avut bucuria şi onoarea de a-i cunoaşte pe soţii Stroiu, cum a fost „să gândeşti politică agricolă în franceză”. În tot acest timp, lucra ca secretar al comunei Cudalbi, făcând ore suplimentare. Mariana a absolvit Cursurile PHARE de construcţii, urbanism şi amenajarea teritoriului şi Institutul Naţional de Administraţie. E de mirare că au dorit-o francezii în administraţie?!

Viaţa, acolo

Mariana Stroiu a fost angajată la cabinetul soţului ei medic după ce şi-a dovedit eficienţa: pe baza documentaţiei pregătite a obţinut o scutire de la plata impozitului pe termen de 15 ani, cu condiţia să nu plece! „Practic mi-am obţinut, într-o lună, mai mult decât salariul pe care l-aş fi câştigat în România timp de cinci ani”, ne-a povestit Mariana Stroiu. În vreme ce Răzvan se dedică sănătăţii francezilor, Mariana se ocupă de bănci, asigurări, aprovizionare medicală, contabilitate, de legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate şi de plasamentele financiare ale familiei. De când sunt în Franţa, totul s-a schimbat. „Am luat totul de la început şi e cel mai frumos şi cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat! Acum avem timp pentru familie, avem linişte şi griji puţine. Avem timp de plimbări, de vacanţe, de vorbit cu părinţii mai mult de o oră la fiecare câteva zile, să aflăm ce au pus în grădină, dacă au înflorit salcâmii, dacă au scos pui. Mergem la expoziţii, la operă, la teatru, la bowling cu prietenii, avem timp să visăm şi să ne îndeplinim visele. Muncim mai puţin, dar pe bani mai mulţi”, ne-au mărturisit soţii Stroiu. Locuiesc în masivul central al Franţei, într-o atmosferă idilică: aromă de argilă plouată, brad şi iarbă proaspăt tăiată, salcâm, tei ori trandafiri şi ciripit de păsărele.

Preocuparea francezilor: să nu plece!

Soţii Stroiu nu s-au simţit vreodată trataţi altfel decât cetăţenii francezi: „Deşi Saint-Etienne e la 50 km, locul unde s-au făcut expulzările vara trecută, faţă de noi nu şi-au schimbat atitudinea, a rămas acelaşi număr mare de pacienţi. Suntem invitaţi la toate activităţile publice din zonă, chiar şi în satele învecinate. Toţi, de la autorităţi la pacienţi, au fost foarte interesaţi să ne integrăm, să ne placă aici, să nu plecăm. Când ne-am instalat, pe lângă ajutoarele financiare primite oficial de la autorităţi, se organizaseră şi la fiecare prânz venea cineva şi ne aducea mâncare caldă. Până să ne luăm maşină, venea cineva şi mă lua la cumpărături. Viceprimarul ne-a împrumutat maşina să cărăm mobila şi ne-a şi ajutat să o urcăm în casă. Am primit veselă completă, tacâmuri, pahare şi un set de cafea de la o femeie în vârstă din localitate, care s-a scuzat să nu ne simţim deranjaţi de gestul ei”, spun soţii. Au o viaţă socială mult mai bogată decât în ţară: sunt invitaţi la masă la francezi şi au invitaţi la masă dornici să mănânce româneşte: sărmăluţe, plăcintă cu brânza, poale-n brâu. Francezii sunt înnebuniţi după dulceaţa de nuci a Marianei şi i-au recomandat să deschidă un restaurant cu specific românesc! Proprietara unui motel din zonă i-a cerut reţete româneşti.

România lor

În noiembrie, s-a inaugurat noua bibliotecă comunală care include şi un “colţ” românesc, pentru care soţii Stroiu le-au spus ce cărţi să cumpere şi de unde. În fiecare sfârşit de săptămână se organizează seri culturale. Anul viitor e programat un sfârşit de săptămână românesc, de care se vor ocupa gălăţenii: expoziţii de carte, muzică, picturi, obiecte tradiţionale, ţesături, o gustare tradiţional românească. Mariana se gândeşte la o expoziţie de goblenuri, pentru a ajuta să fie apreciată şi căutată aceasta artă, şi vrea să facă şi Galaţiul cunoscut.

Datorită lor, România a devenit interesantă pentru francezi: o familie de botanişti şi una de farmacişti, prieteni de-ai lor, îşi vor face concediul în România în vara asta, iar încă trei familii sunt interesate.

Pasiuni noi

Soţii Stroiu şi-au descoperit noi pasiuni comune. Prima este fotografia şi e în toi o “competiţie”: cine face fotografii mai artistice? Egalitate, deocamdată. În România aveau de trei ani echipament de schi, dar degeaba. În Franţa au vrut să-l inaugureze, dar schiurile erau depăşite şi nesigure. Abia aşteaptă iarna pentru un retur la schi în Alpi! Mariana e pasionată de olărit: face vase din argilă, le emailează şi le pictează. Are deja o colecţie interesantă de unicate şi, în iulie, o piesă realizată de ea - o cutie în formă de floare cu capac fluture - va fi admirată într-o expoziţie. Răzvan este foarte încântat de toate piesele ei. Deunăzi au băut ceai într-un set de vase specific franţuzesc, ceva nici castronel, nici pahar, între. Piesele poposesc pe masa din sufragerie un timp, apoi sunt înlocuite cu ceva nou făurit de mâinile Marianei.

Pasiunea lui Răzvan e să achiziţioneze vinuri de colecţie şi cu greu sacrifică o sticlă la masă. Vor să obţină amândoi brevet de yahting şi brevet de pilot de avion. Ea va urma din toamnă cursuri de pictură.

Dor…

Am întrebat-o pe Mariana ce îi lipseşte în această nouă viaţă? „Mie mi-e dor de grădina de ghiocei a mamei mele. Aici ghioceilor nu li se dau importanţa din România şi am văzut doar într-un loc, în pădure. De aceea, printre primele mele obiecte la olărit a fost un set de ceai pe care am desenat ghiocei”…

 

Citit 8627 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 09:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.