Un gălăţean în „Le Monde”

Un gălăţean în „Le Monde”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Presa franceză nu scrie doar despre românii care încalcă legea, ci şi despre românii de valoare pe care Hexagonul i-a dorit şi i-a primit cu braţele deschise. Abia veniseră în Franţa când gălăţenii Mariana şi Răzvan Stroiu deveneau protagoniştii unui reportaj publicat în ziarul francez „La tribune – Le Progrès”, cotidian care saluta instalarea medicului generalist şi a soţiei sale  în comuna Rosières, din departamentul Haute-Loire. „Medici străini la căpătâiul localităţilor rurale”, aşa se intitula articolul ilustrat cu fotografia celor doi tineri extraordinari, publicat de ziarul francez în 2009. Iată că presa franceză „recidivează”. „Un médecin de campagne venu de Roumanie” – „Un medic de ţară venit din România” aşa se intitulează articolul publicat pe unul dintre blogurile ziarului francez „Le Monde” http://monde-rural.blog.lemonde.fr şi care îl care ca protagonist pe dr. Răzvan Stroiu, considerând excepţional că noul medic generalist din Rosières vine din România.

Nu este prima dată când scriem despre soţii Mariana şi Răzvan Stroiu. Aşa cum vi i-am mai prezentat, Mariana are CV de ministru, jurist-economist cu diplomă în drept comunitar european la ˝Premiere Pantheon˝, licenţiată la Sorbona, a lucrat ani de zile în administraţia comunală, la Cudalbi şi Munteni, iar Răzvan, medic generalist, a îngrijit sănătatea localnicilor din sate în care ajungea cu GPS-ul. În Franţa, la prima întâlnire a personalului medical din noua Casă de Sănătate, la propunerea colegilor, dr. Răzvan Stroiu a fost votat reprezentantul Policlinicii în relaţia cu Ministerul Sănătăţii. Mariana a refuzat postul oferit la Consiliul General al Departamentului Haute-Loire, preferând să se ocupe partea juridică şi financiar-contabilă a cabinetului medical.

Articolul publicat recent în presa franceză relatează activitatea medicului gălăţean pe vremea în care era medic de ţară în România, alergând între două cabinete rurale, parcurgând 200 de kilometri pe zi cu maşina şi asigurând 10-15 gărzi pe lună în condiţiile în care în Franţa nu sunt permise mai mult de cinci! Dr. Răzvan Stroiu explică faptul că medicii francezi nu vor să se instaleze în sate mici şi nici să lucreze în sistem liberal ori tocmai acest lucru l-a atras pe el la Rosieres. Dr. Stroiu mărturiseşte emoţionant: „În România, salariul mediu al unui medic debutant nu se ridică decât la 250 de euro pe lună. Nu ştiu dacă mă veţi crede, dar, chiar dacă aş fi avut acelaşi salariu, numai pentru calitatea vieţii, şi tot aş fi acceptat să vin aici”.

Mai impresionate decât articolul francez, asupra căruia vom reveni, sunt mesajele cititorilor. Iată-l pe primul şi cel mai important: „Jos pălăria, doctore Stroiu, asta înseamnă să te integrezi! Jos pălăria, domnule primar, asta înseamnă să serveşti populaţia şi să-ţi faci treaba de ales  cu onoare (eu însumi sunt un ales şi astăzi va fi o zi bună pentru starea mea de spirit). Dacă ar fi mereu aşa pe blogurile voastre, ar mai schimba lucrurile, care în rest nu-s prea grozave!”.

Citit 4713 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 23:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.