Poveşti de peste Ocean (4) Canada - între mit şi realitate

Poveşti de peste Ocean (4) Canada - între mit şi realitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am să încerc să descriu primele impresii şi primii paşi făcuţi în Canada, o experienţă fascinantă, chiar dacă, la început, puţin cam dură.

Uriaş

Primul lucru care şochează pur şi simplu când ajungi aici este dimensiunea fizică a lucrurilor înconjurătoare. Autostrăzile sunt uriaşe, cu câte 10 benzi pe un sens (deocamdată) în jurul metropolei Toronto, parcările din jurul supermarketurilor, maşinile, spaţiile verzi, dar şi lucruri mai banale cum ar fi frigiderele sau aragazurile din case, toate sunt mai mari decât le ştiam şi reflectă un alt fel de societate şi alt mod de viaţă, bazate pe independenţa individuală, dar şi pe satisfacerea necesităţilor.

Aşa cum am spus într-un articol anterior, Canada este o societate multiculturală care respectă religia, tradiţiile şi limba nou-veniţilor. Asta nu înseamnă că nu le oferă sprijin pentru integrare, în special prin cursuri de limba engleză şi orientare într-un sistem care este diferit de toate celelalte, mai puţin de cel american, într-o oarecare măsură.

Facilităţi

Cursurile de engleză sunt aproape gratis (10 dolari pe semestru) şi în momentul când te-ai înscris primeşti un abonament de autobuz şi posibilitatea de a avea copiii supravegheaţi pe perioada cât eşti la cursuri.

Vorbind de copii, legea interzice ca un copil sub 11 ani să stea singur în casă cât timp părinţii sunt plecaţi, aşa că a găsi un baby-sitter gratuit în primele luni de Canada este, poate, cel mai mare ajutor pe care îl poţi primi din partea statului. (Va urma)

Sandu Sindile

(gălăţean prin naştere şi canadian prin liberă consimţită emigrare)

Citit 3985 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.