Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

Am să încerc să descriu primele impresii şi primii paşi făcuţi în Canada, o experienţă fascinantă, chiar dacă, la început, puţin cam dură.

Uriaş

Primul lucru care şochează pur şi simplu când ajungi aici este dimensiunea fizică a lucrurilor înconjurătoare. Autostrăzile sunt uriaşe, cu câte 10 benzi pe un sens (deocamdată) în jurul metropolei Toronto, parcările din jurul supermarketurilor, maşinile, spaţiile verzi, dar şi lucruri mai banale cum ar fi frigiderele sau aragazurile din case, toate sunt mai mari decât le ştiam şi reflectă un alt fel de societate şi alt mod de viaţă, bazate pe independenţa individuală, dar şi pe satisfacerea necesităţilor.
Aşa cum am spus într-un articol anterior, Canada este o societate multiculturală care respectă religia, tradiţiile şi limba nou-veniţilor. Asta nu înseamnă că nu le oferă sprijin pentru integrare, în special prin cursuri de limba engleză şi orientare într-un sistem care este diferit de toate celelalte, mai puţin de cel american, într-o oarecare măsură.

Facilităţi
Cursurile de engleză sunt aproape gratis (10 dolari pe semestru) şi în momentul când te-ai înscris primeşti un abonament de autobuz şi posibilitatea de a avea copiii supravegheaţi pe perioada cât eşti la cursuri.
Vorbind de copii, legea interzice ca un copil sub 11 ani să stea singur în casă cât timp părinţii sunt plecaţi, aşa că a găsi un baby-sitter gratuit în primele luni de Canada este, poate, cel mai mare ajutor pe care îl poţi primi din partea statului. (Va urma)

Sandu Sindile
(gălăţean prin naştere şi canadian prin liberă consimţită emigrare)

Citit 3640 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 12:31

2 comentarii

 • postat de Alex Joi, 19 Ianuarie 2012 11:16 Link la comentariu
  0
  0

  @nomatterwho
  Amice, esti cu toti boii acasa? "Banul se face usor"? "viata e usoara"???
  "Autostrazile nu sunt uriase sunt calculate exact pentru ca un volum mare de vehicule sa" faca si sa dreaga - pai asta spunea si omul. Oamenii construiesc serios, au un plan, o idee de dezvoltare etc. Binenteles, aici in romania le stim pe toate si mai bine decat oricine pe lumea asta. "Decat ca" nu facem doua paie cruce....

  Raportează
 • postat de nomatterwho Joi, 12 Ianuarie 2012 08:57 Link la comentariu
  0
  0

  Autostrazile nu sunt uriase...sunt calculate exact pentru ca un volum mare de vehicule sa poata parcurge o distanta intr-un timp relativ scurt, si nu-s toate asa, este doar una, principala, restul sunt de lagatura si cu mai putine benzi pe sens bineinteles depinzand de traficul existent in zona, la fel si cu parcarile, sunt calculate pentru ca toti locatarii din cartierele inconjuratoare supermarketului sa nu se gandeasca sa mearga la cumparaturi cu totii in acelasi timp si sa nu se parcheze la intamplare ca-n romanika blocand traficul in zona respectiva, frigiderele sunt mai mari pentru ca viata e mai usoara, banul se face usor si are valoare, iar mancarea este ieftina iar lumea le umple cu de toate sa aiba pentru toata saptamana haleala ca sa nu mearga la piata in fiecare zi.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.