Gălăţeni care au uimit lumea - Costache Negri

Gălăţeni care au uimit lumea - Costache Negri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Considerat primul diplomat autentic al României, după ce a fost principalul trimis în misiunile de peste hotare din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri s-a născut pe 14 mai 1812.

Fiu de boier înstărit, cu proprietăţi în ţinuturile Tecuci şi Covurlui, Costache Negri a studiat la curtea domnească a vremii, apoi la Chişinău şi Odessa. La 22 de ani a plecat în Franţa şi Italia, tot pentru a-şi desăvârşi studiile, revenind în Moldova în 1841.

Revoluţia de la 1848 l-a prins, însă, tot la Paris, unde s-a înscris în gărzile revoluţionare, sub culorile noului tricolor românesc. Ca urmare, i s-a interzis întoarcerea în ţară. A ajuns, însă, alături de un grup de exilaţi, până la Braşov şi apoi în Bucovina, de unde a coordonat comitetul revoluţionar din Moldova. După revoluţie, noul domnitor, Grigore Alexandru Ghica, l-a numit în diverse funcţii administrative, în 1851 devenind prefect de Covurlui. A militat permanent pentru unire, iar după 1855 a realizat numeroase turnee diplomatice, în încercarea de a face cunoscută în lume dorinţa unionistă a românilor.

A sprijinit dubla alegere a lui Cuza, deşi fusese el însuşi unul dintre cei propuşi să preia tronul de domnitor. A refuzat, însă, să candideze, rămânând în umbra lui Cuza, dar câştigându-şi unanime aprecieri şi fiind catalogat drept omul cu o integritate morală nemaiîntâlnită în politica românească. În context, merită amintită caracterizarea pe care i-a făcut-o Mihai Eminescu: „Unul dintre cei mai nobili bărbaţi ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism şi caracterul cel mai dezinteresat, dar şi o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari sâvărşite în istoria modernă a românilor.”

După detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri a renunţat la viaţa politică şi s-a retras la Târgu Ocna, unde a şi decedat, pe 18 septembrie 1876.

Galaţiul îl cinsteşte printr-o casă memorială în oraş, o alta în comuna care-i poartă numele, mai multe statui, dar şi cu unul dintre cele mai bune licee din municipiu.

Citit 13596 ori Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2012 11:30

3 comentarii

 • postat de gălățeanu
  Miercuri, 25 Iulie 2012 18:25
  Am avut noroc să dau peste cartea lui Paul Păltânea, altfel, nu știan ce personalitate a fost Costache Negri și ce a făcut pentru Galați. Astfel de cărți, ar trebui să se afle la orice colț, la preț accesibil.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ganimede
  Vineri, 20 Iulie 2012 18:00
  Mana ascunsa in haina denota faptul ca facea parte din francmasonerie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de ela
  Vineri, 20 Iulie 2012 06:50
  Nu mai exista casa memoriala din Galati de foarte multi ani, de cand se distrug incet si sigur valorile nationale pentru ca pierderea identitatii sa ajute la crearea/mentinerea unei mase tacute si supuse pe piata muncii...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.