Gălăţeni care au uimit lumea - Max Auschnitt

Gălăţeni care au uimit lumea - Max Auschnitt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unanim recunoscut drept cel mai mare industriaş român înainte de instaurarea regimului comunist, Max Auschnitt s-a născut la Galaţi, pe 14 februarie 1888. Era fiul lui Osias Auschnitt, care fondase o uzină pe malul Dunării încă din 1875. A absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale din Viena, iar după ce a preluat afacerea tatălui său, a înfiinţat la Galaţi fabrica de cuie şi lanţuri, în 1910. Doi ani mai târziu, în asociere cu o firmă londoneză, a pus bazele fabricii de tablă zincată.

După Primul Război Mondial, Max Auschnitt a constituit grupul Titan-Nădlac-Călan, care avea în componenţă, pe lângă laminorul gălăţean, uzinele de la Oţelu Roşu, Nădrag şi Călan. A devenit vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România şi senator al Camerei de Comerţ şi Industrie Galaţi. A preluat apoi, ca administrator delegat, Uzinele şi Domeniile de Fier Reşiţa, cea mai mare companie interbelică din România, cu peste 22.000 de salariaţi. În acelaşi timp, a făcut parte din conducerea a numeroase firme străine şi româneşti (printre care Societatea Română de Telefoane şi Banca Chrissoveloni).

Jocurile politice din perioada premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial l-au sacrificat pe Max Auschnitt, care a fost nevoit să-şi răscumpere libertatea (a fost condamnat la şase ani de închisoare, din care a executat doi) prin cedarea unui pachet important de acţiuni la firmele pe care le agreau germanii.

După război, în 1946, a plecat în SUA, iar în 1948 toate proprietăţile sale au fost confiscate de regimul comunist. S-a stabilit la New York, unde a şi decedat în 1959.

În ultimii ani, fiul său, Steven Auschnitt, în vârstă de 86 de ani, a revenit în România şi a primit, în contul moştenirii industriale a tatălui său, titluri la Fondul Proprietatea estimate la circa 35-40 milioane de dolari, respectiv 2-3 la sută din acţiunile fondului. Zecile de imobile din Oţelul Roşu care i-au fost retrocedate le-a donat chiriaşilor, iar palatul din Bucureşti i l-a vândut lui Gigi Becali. De menţionat şi faptul că Steven Auschnitt are o avere proprie de peste 2 miliarde de dolari, după ce a brevetat în SUA peste 100 de invenţii.

Citit 12645 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2012 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.