Simona Botezan, jurnalist româno-american: „Emigranţii sunt ambasadorii neoficiali ai României în lume”
Foto: Simona Botezan la NATO Summit Chicago 2012

Simona Botezan, jurnalist româno-american: „Emigranţii sunt ambasadorii neoficiali ai României în lume”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* „Cei mai puternici lideri ai planetei sunt oameni carismatici, foarte deschişi spre dialog şi uimitor de modeşti, nu sunt intangibili” * „Politicienii români ar trebui să ştie că sunt slujbaşii poporului pe care-l reprezintă şi să se comporte ca atare”


”Emigranţii poartă tricolorul în suflet, chiar dacă fizic nu mai locuiesc în România sau chiar dacă unii nu mai sunt români în acte. Emigranţii sunt ambasadorii neoficiali ai României peste tot în lume, îşi pun amprenta pe imaginea ţării natale în locul de exil. De aceea, mă irită apelativul «americanco», pentru că intenţionat sau nu, mi se pare peiorativ”, ne-a mărturisit Simona Botezan, jurnalist româno-american la ziarul „Mioriţa USA”, unde este şi director adjunct. Datorită Simonei Botezan am aflat de ofiţerul american Tudorel Caliga, gălăţeanul care a defilat în una dintre formaţiunile militare de escortă a preşedintelui Obama. Povestea lui aţi putut-o citi tot în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, iar fotografia ofiţerului a fost, şi în ziarul nostru, şi în „Mioriţa USA”, pe prima pagină. Simona Botezan a participat nu numai la Parada Inaugurală de la Washington - a primit una dintre invitaţiile speciale “golden ticket” de la senatorul Charles Schumer - preşedintele Comitetului de Inaugurare Prezidenţială, ci şi la alte evenimente de maximă importanţă. A fost prezentă la Summit-ul NATO de la Chicago în 2012, i-a întâlnit pe cei mai importanţi lideri ai planetei, a făcut lobby în Comisia Juridică a Senatului, pentru schimbarea legii imigrării în favoarea specialiştilor români din SUA, iar în 2010 a fost singurul jurnalist româno-american acreditat de Departamentul de Stat pentru întâlnirile bilaterale la nivel înalt ale doamnei Hillary Clinton. Este acreditată de Galeria de Presă a Senatului, iar North American Romanian Press Association a premiat-o pentru reportaje. Pe scurt, a obţinut în presa româno-americană ceea ce în România nici nu ar fi îndrăznit să viseze!

Lumea, altfel

Simona Botezan a scris întotdeauna din pasiune, deşi jurnalismul nu este profesia ei de bază – este inginer chimist şi broker - nici sursa ei de venit. „Am colaborat voluntar cu mass-media din ţară şi tot la fel colaborez şi cu presa diasporei. Ca urmare, trecerea mea din presa românească în presa româno-americană nu a însemnat o schimbare din punct de vedere pecuniar. Ceea ce s-a schimbat a fost orizontul meu, pentru că lumea se vede altfel de la Washington. Am constatat că cei mai puternici lideri ai planetei sunt oameni carismatici, foarte deschişi spre dialog şi uimitor de modeşti, nu sunt intangibili. Vedetele din SUA se diferenţiază mult de VIP-urile noastre şi prin atitudine şi prin realizări”, spune Simona Botezan. Majoritatea publicaţiilor româneşti din SUA se distribuie gratuit, iar jurnaliştii colaborează voluntar cu mai multe ziare şi reviste din diaspora. Cu toţii au interese comune - informarea comunităţii româno-americane; păstrarea valorilor româneşti şi a limbii materne în comunităţile din America de Nord.

Demontând miturile

„În general, scriu despre America pe care o cunosc eu ca emigrant, o ţară diferită de cea din peliculele de la Hollywood sau din broşurile agenţiilor de turism. S-a întâmplat să scriu articole în care am demontat mituri despre SUA şi «visul american» sau să-mi exprim opiniile despre subiecte fierbinţi din România, în special pe teme politice şi economice, unde adesea lucrurile se văd altfel de pe acest mal al Atlanticului. Promovez cultura noastră şi pe cea americană, realizările ştiinţifice şi tehnice ale românilor - americani, prietenia dintre cele două popoare, asemănările şi diferenţele dintre ele. Mă străduiesc să aduc în atenţia cititorilor românii cu care ne mândrim, oameni valoroşi, dar necunoscuţi sau care apar foarte rar în mass media din ţară. SUA este plină de români valoroşi; românii din America nu sunt “căpşunari”, nu sunt “laşi” sau “trădători de ţară” aşa cum sunt catalogaţi de o parte dintre cei rămaşi în ţară. Românii din America sunt apreciaţi la locurile lor de muncă, mulţi au propriile lor afaceri, au absolvit universităţi prestigioase în SUA sau au locuit în mai multe ţări înainte să se stabilească în SUA”, ne-a spus jurnalista.

România, prin ochii unui jurnalist de peste Ocean

Jurnalista este convinsă că românii ar avea o viaţă mai uşoară dacă şi-ar însuşi o parte dintre valorile americane. „Mi-ar plăcea ca românii să preţuiască mai mult cinstea, corectitudinea, munca, ţara, familia, eroii, campionii, copiii supradotaţi etc. Politicienii ar trebui să ştie că sunt slujbaşii poporului pe care-l reprezintă şi să se comporte ca atare. Mi-ar plăcea ca românii să fie mai atenţi la suferinţele semenilor lor - copii orfani, persoane cu dizabilităţi sau cu alte nevoi speciale. Aş vrea ca românii să zâmbească mai mult şi să vorbească mai frumos despre ţara lor, să promoveze ceea ce avem bun şi mai frumos, aşa cum fac alte popoare, să-şi cunoască mai bine istoria, tradiţiile, cultura, oamenii de ştiinţă şi personalităţile remarcabile. Mi-ar plăcea să manifeste o atitudine pozitivă, să fie mai întreprinzători - «să pescuiască» singuri în loc să aştepte să le dea altcineva «un peşte». Mi-ar plăcea că românii să-şi cunoască propria valoare, fără exagerări şi derapaje, fără aere de superioritate sau inferioritate, să se considere egali cu celelalte naţiuni, pentru că suntem la fel de buni şi de inteligenţi ca şi alţii. Avem propria noastră identitate, pe care trebuie să o definim mai clar, să ne-o însuşim, iar apoi să fim capabili să o transmitem mai departe!”, ne-a spus Simona Botezan.

CV de succes

Simona Botezan a debutat ca realizatoare de emisiuni science-fiction la Radio 21 Turda. Timp de trei ani a fost realizatoarea buletinului de ştiri financiar-bancare la PRO TV Turda. Are studii de management, retorică, programare neurolingvistică şi este deţinătoarea trofeului “Lectorul Anului 2007”, acordat de revista XPRIMM în decembrie 2007. Trei luni mai târziu, a emigrat în SUA cu familia.

Citit 4517 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iunie 2013 13:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.