¿Quién hace Europa? Who makes Europe? Un artist gălăţean expune la Madrid

¿Quién hace Europa? Who makes Europe? Un artist gălăţean expune la Madrid
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul Cultural Român din Madrid, artistul originar din Galaţi Adi Matei expune, alături de un alt artist român, Ciprian Mureşan, la Matadero Madrid - unul dintre spaţiile emblematice ale capitalei Spaniei în ceea ce priveşte arta contemporană. Numele vine de la fosta destinaţie a clădirii, un abator, transformată, în mod cu totul spectaculos din punct de vedere arhitectonic, într-un muzeu versatil, care şi-a făcut deja o importantă reputaţie în ceea ce priveşte calitatea şi ineditul expoziţiilor şi proiectelor derulate aici. Adi Matei participă cu video-instalaţia Jars Jaws (foto), iar Ciprian Mureşan cu video-ul I'm Protesting Against Myself (co-autor Gianina Cărbunariu) în cadrul „¿Quién hace Europa? / Who makes Europe?", un amplu proiect european. Sub titlul de „identitate culturală“, expoziţia "¿Quién hace Europa? / Who makes Europe?" pune accent pe analogiile şi diferenţele de viaţă din Europa. Astfel, expoziţia reprezintă o încercare de a vedea Europa ca un organism influenţat de numeroase condiţii, de dezvoltare şi de constantă schimbare, ca un organism viu, cu puncte slabe şi puncte forte, care se confruntă zilnic cu provocări.

Adi Matei s-a născut în 1980 în Galaţi, a absolvit Liceul de Artă şi apoi Universitatea de Arte şi Design din Cluj, iar în 2012 a fost bursier „Constantin Brâncuşi“ la Câte des Arts Paris. Palmaresul său artistic cuprinde expoziţii la: Biennale di Venezia - 55th International Art Exhibition, The III Moscow International Biennale for Young Art, „I AM HURT“, Galeria Jan Colle din Ghent, Belgia şi Bucharest Biennale for Contemporary Art. A primit premiul Henkel pentru Artă în 2010.

Citit 2008 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2013 18:28

4 comentarii

 • postat de oras putred
  Joi, 13 Iunie 2013 07:12
  Pacat ca aflam din ce in ce mai rar despre valorile orasului nostru care se risipesc pe afara in loc sa le fie acordate sanse aici, in tara. La noi in oras sunt promovati tot felul de neaveniti care fac kitschuri. Din pacate nu avem pe functiile de conducere in cultura oameni instruiti. Astfel acestia dau sansa tuturor nulitatilor care creeaza lucrari de prost gust sa se exprime si mai rau chiar ii ridica in slavi si ii promoveaza cu orice chip. De ce un astfel de artist nu este promovat de exemplu de catre Muzeul de Arta Vizuala? Pentru ca e tanar? Pntru ca a reusit dincolo de granite? Acolo unde n-au reusit nulitatile care se ascund in spatele structurilor birocratice din Galati? Valoarea nu e dictata de o mana de mosnegi ratati si obositi, este dictata de lupta apriga pentru afirmare pe plan artistic international care se desfasoara in tarile libere. Oras de mediocri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 12 Iunie 2013 14:20
  Sunt bucuros sa aflu ca exista si artisti romani valororsi originari din Galati care sunt apreciati dincolo. Vorbit-ne va rog cat mai es despre astfel de oameni. Multumim pentru articol!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Traian
  Luni, 10 Iunie 2013 13:12
  Felicitari lui Adi Matei! Iata adevaratii artisti care reprezinta Romania la concursuri reale, puternice peste hotare si care castiga prestigiu pentru orasul nostru. Inca odata felicitari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasile SAVIN
  Duminică, 09 Iunie 2013 09:42
  Felicitări ! Este ceva în trend.
  Pentru autoarea articolului: Aţi greşit locul unde Adi Matei a fost bursier.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.