Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
3 comentarii

Marginalizat de regimul comunist, care l-a catalogat drept autor de literatură pentru copii, Iordan Chimet s-a bucurat de un real succes în Occident, unde operele sale au circulat xeroxate. Aprecierile au fost încununate de faptul că un personaj al său (Elli, din „Închide ochii şi vei vedea Oraşul”) a fost „împrumutat” de cunoscutul scriitor german Michael Ende în celebra sa „Povestea fără sfârşit”.

Poet, prozator, eseist şi scenarist, Iordan Chimet s-a născut la Galaţi, pe 18 noiembrie 1924. A urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri”, pe care le-a finalizat în 1944, după care a absolvit, la Bucureşti, facultăţile de Litere şi de Drept. A revenit în Galaţi, pentru scurt timp, ca profesor de română la LVA.

Şi-a început cariera publicistică în 1947, la ziarul de opoziţie „Dreptatea”, fapt ce i-a atras interdicţia de semnătură până în 1964, când a devenit redactor la „Gazeta literară” şi scenarist la Televiziunea Română. Dizident al regimului comunist, Iordan Chimet a dezvăluit realităţile vremurilor în parabolele unor povestiri pentru copii şi în literatura sa suprarealistă. În viaţa reală, s-a numărat printre fondatorii unei asociaţii de ajutorare a intelectualilor arestaţi. În 1973, a fost din nou interzis, după ce le-a cerut colegilor săi să refuze funcţiile oferite de comunişti. Demersul nu i-a fost urmat însă de nimeni, dar relaţiile şi aprecierile de care se bucura peste hotare nu au permis Securităţii decât să-l ţină sub supraveghere. A continuat, rar, să publice, volume care în subtext conţineau critici virulente la adresa regimului ("... un laborator suprapopulat de cobai umanoizi fără reflexe, fără identitate, fără destin, supuşi unei uniformizări totale... Idealul lor - omul fără sentimente, fără decizie, omul instrument, omul obiect." - text apărut în 1984).

Eseurile sale pentru televiziune au fost difuzate în Marea Britanie, Japonia şi Noua Zeelandă. A scris scenarii pentru filme de animaţie, fiind premiat la festivalurile de la Barcelona şi Veneţia. Şi volumele sale au fost răsplătite cu numeroase premii, atât interne cât şi internaţionale (Los Angeles, Praga, Ierusalim). A fost prieten cu nume mari ale literaturii europene, printre care Michael Ende sau Odysseas Elytis, acesta din urmă laureat al Premiului Nobel.

După Revoluţia din 1989, Iordan Chimet a considerat proritară educaţia democratică a românilor şi s-a consacrat acestui lucru. A iniţiat colecţia „Ieşirea din labirint”, publicând o serie de volume în care a pus în opoziţie democraţia şi regimul totalitar.

S-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 23 mai 2006.

La Galaţi, o alee din zona Arcaşilor poartă, de doi ani, numele lui Iordan Chimet.

Citit 4909 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 17:50

3 comentarii

 • postat de Sugestii pentru o galerie sentimentala Joi, 05 Decembrie 2013 09:32 92.84.70.*** Link la comentariu
  0
  1

  Am avut fericirea sa-l cunosc in 1992 la Bucuresti cand mi-a oferit un volum cu dedicatie . Deosebit de sensibil fata de orasul copilariei , cu referire deosebita fata de LVA-ul radacinilor sale . Un Urias !

  Raportează
 • postat de l.c. Vineri, 29 Noiembrie 2013 07:24 95.76.236.*** Link la comentariu
  0
  0

  Să ne amintim ce spune Prentice Mulford: „niciun gând nu este original”. Tot ce pulsează-n jurul nostru poate deveni idee. Suntem bogaţi în gânduri, precum un „copac supraîncărcat cu fructe coapte. Când fructul s-a copt, trebuie să cadă; când gândul este copt, trebuie să zboare...” Aşadar, vorbim de o influenţă „magnetică”, o atracţie involuntară, pentru că suntem cu toţii „părţi ale aceluiaşi întreg”. Totul funcţionează pe principiul: „dăruieşti, vei primi”. „Poetul (prozatorul) care a scris sub influenţa forţei inspiratoare a altcuiva poate să plece din lume cu un nume mare”, iar scrierile sale pot deveni „rezultatul gândului concentrat asupra lui de asocierea conlucrării inteligenţelor nevăzute...”

  Raportează
 • postat de l.c. Vineri, 29 Noiembrie 2013 06:49 95.76.236.*** Link la comentariu
  0
  1

  "împrumutat"???

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.