În alergare, din Tecuci până în Leeds / Dan Dumitru trăieşte viaţa ca pe un maraton

În alergare, din Tecuci până în Leeds / Dan Dumitru trăieşte viaţa ca pe un maraton
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vă imaginaţi cum ar fi să alergaţi cinci zile din şapte, pe distanţa de la Tecuci la Galaţi – aproape 80 de kilometri într-o săptămână? Şi asta vreme de 16 săptămâni la rând? Iar duminica, în loc să vă răsfăţaţi în aşternutul moale şi cald, până târziu, să alergaţi chiar şi câte două – trei ore fără întrerupere, la minus 5 grade Celsius, la ora 6 dimineaţa? Acesta este planul de antrenament pe care îl urmează tecuceanul Alexandru Dan Dumitru înaintea fiecărui maraton caritabil la care participă. Şi ţineţi cont că în fiecare an trece linia de sosire la un maraton şi la un semi-maraton (adică 42+21 kilometri). Pentru că alergatul, pe cât de simplu pare, pe atât de complex este! Nu e de mirare că, punând cap la cap antrenamentele, de mult a ajuns în Tecuci plecând din Leeds, oraşul britanic în care locuieşte. Dincolo de antrenamente, de planul de nutriţie, de recuperare şi de hidratare se află voinţă adăugată la o viaţă cu serviciu, ore suplimentare, doi copii şi probleme cotidiene.

Competiţia cu sine însuşi

„De fiecare dată mă antrenez, recuperez şi concurez cu aceeaşi persoană: cu mine însumi! Iar frumuseţea depăşirii propriilor limite este unică. Am încercat să mă afiliez la un club sau să alerg în grup, dar viaţa de familie nu-mi permite. Până la urmă ştiu că nu alerg singur. Am familia, prietenii în spate, credinţa în suflet şi împreună cu ei pot străbate orice distanţă. Cu toţii ştim, viaţa e un maraton cu urcuşuri şi coborâşuri. Unii trec mai uşor prin viaţă, alţii se mai opresc şi o iau de la capăt. Diferenţa este că maratonul se termină peste 42 kilometri, în viaţă nu se ştie unde e linia de sosire. Cel mai mult contează ce lăsăm în urma acestui maraton al vieţii. Cine va alerga un maraton, va trece mai uşor prin viaţa”, ne-a mărturisit Dan Dumitru.

Filă de jurnal de cursă

Pe 13 octombrie 2013 Dan Dumitru a alegat semi-maratonul de la Leicester pentru LOROS, the Leicester and Rutland Hospice. Iată fila de jurnal a acestei curse: „3,10 dimineaţa. Nu pot să dorm. Emoţiile îşi spun cuvântul. Dorinţa de a termina cu bine semimaratonul de la Leicester şi de a arăta că românii din Marea Britanie nu au venit aici doar ca să muncească nu îmi iese din cap. După ce am purtat Flacăra Olimpică anul trecut în drumul ei spre Londra, mi-am făcut familia şi prietenii mândri, şi am participat la evenimente de prezentare a Torţei Olimpice în diferite comunităţi româneşti şi britanice, a urmat un alt an în care am sărit cu paraşuta de la 5.000 de metri, am alergat Maratonul de la Manchester în 3:42:41, record personal, iar acum sunt la Leicester pentru un semi–maraton. Într-un final adorm cu gândul că pot mai mult. Plouă mărunt, iar frigul de toamnă târzie se simte pe pielea tremurândă. 6.000 de suflete se gândesc cum să ajungă cât mai repede la linia de sosire. Traseu de 21 de km se termină în imensitatea de spaţiu verde numit clasic Victoria Park. Lipsa de spectatori şi ploaia măruntă îmi afectează picioare şi umple corpul cu oboseală. Ideea că dacă alerg mai repede, ajung mai repede la finish începe să funcţioneze. Reuşesc să termin cursa. De fiecare dată când trec linia de sosire mă descopăr şi cred că limite sunt făcute pentru a fii doborâte. Mândru că mi-am îmbunătăţit recordul personal cu 6 minute (1:41:11), cu medalia la gât fac planuri pentru următoarea cursă”.

13 aprilie 2014,  Londra

Dan ne-a anunţat cu mândrie că pe 13 Aprilie 2014 va participa la Maratonul de la Londra eveniment care va aniversa 33 de ani de la prima ediţie. Este cel mai mare maraton din Europa, a depăşit recorduri de participare de la an la an, la ultima ediţie, 34.000 de oameni aliniindu-se la start. Datorită numărului mare de organizaţii caritabile înscrise, pentru înscrierea celor care vor să alerge în scop personal lista de aşteptare depăşeşte şapte ani! Tecuceanul nu numai că va fi prezent, fondurile strânse din această acţiune vor fi donate persoanelor bolnave de leucemie, în special copii. „Toţi cei care apreciază întreaga mea activitate de voluntariat prin alergat, pot face o mică donaţie la: http://uk.virginmoneygiving.com/AlexDumitru. Ajutorul vostru poate face diferenţa pentru unii copii care au speranţa să trăiască!”, ne-a declarat Dan Dumitru.

Citit 2526 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2013 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.