Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
12 comentarii

Omul care, la 23 august 1944, a întors primul armele împotriva foştilor aliaţi germani a fost gălăţeanul Dumitru Dămăceanu, comandant al garnizoanei Bucureşti, la vremea respectivă.

Născut la Cosmeşti, pe 17 iulie 1896, Dămăceanu a făcut liceul la Iaşi, iar apoi şcoala militară la Târgovişte. A luptat în Primul Război Mondial într-un regiment de roşiori, iar după încheierea conflagraţiei a urmat cursurile şcolilor militare superioare de la Sibiu şi Torino.

După 1930, a fost ofiţer de stat major, comandant de divizie în escorta regelui şi ataşat militar al României în Italia şi Albania.

În 1941-42, la comanda Regimentului 10 roşiori, a luptat pe frontul de răsărit, iar apoi a devenit şef de stat major al Capitalei, funcţie în care l-a prins momentul 23 august 1944, când Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu şi a decis întoarcerea armelor şi continuarea războiului alături de Aliaţi.

După reuşita acţiunii, Dumitru Dămăceanu a fost avansat la gradul de general şi a făcut parte din delegaţia care a negociat, la Moscova, cu Molotov (ministrul de Externe al URSS) şi apoi a semnat armistiţiul dintre România şi Naţiunile Unite. În 1946, a fost membru al delegaţiei participante la Conferinţa de Pace de la Paris, iar un an mai târziu a semnat, din partea României, tratatele de pace cu Aliaţii, reuşind să convingă marile puteri să redea integral României bucata din Ardeal smulsă, în 1940, prin Dictatul de la Viena.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost decorat cu mai multe ordine militare româneşti şi străine. Între 1944 şi 1947, a fost subsecretar de stat în mai multe ministere.

După abdicarea Regelui Mihai, în 1947, a fost exclus din armată, iar în 1949 a fost degradat şi i s-a intentat un proces, în urma căruia a fost închis. A fost eliberat din închisoare de-abia în 1959, când a fost reabilitat şi i s-au redat gradele militare în rezervă.

Generalul de armată Dumitru Dămăceanu a murit la 27 septembrie 1978. În semn de omagiu, şcoala gimnazială din Cosmeşti îi poartă numele.

Citit 6716 ori Ultima modificare Joi, 27 Martie 2014 11:02

12 comentarii

 • postat de Tatu T. Luni, 31 Martie 2014 19:04 84.117.40.*** Link la comentariu
  4
  5

  Stimati tovarasi si prieteni!
  Articolul trebuie citit asa " Galateni ce au uimit lumea cu oportunismul lor" Oportunismul inseamna desigur oportunitate si personajul in nemernicia lui a folosit din plin prilejurile oferite. Regele "copil" a fost varful de lance al camarilei in frunte cu Ernest Urdareanu cel caruia Maresalul inainte vreme i-a aplicat o corectie la propriu, fapt ce nu a fost desigur uitat, cum nici "copilul" n-a uitat tratamentul aplicat de un militar, unui usor handicapat in vorbire.
  Incolo totul s-a facut la plesneala, dovada faptului ca in perioade de criza, foarte putini judeca lucrurile si consecintele pe termen scurt sau lung la rece. Exista pe atunci, sau mai functiona celebrul "Consiliu de Coroana"?! sau s-a profitat de regimul de razboi, pentru a se plati polite si salva natia, prin lasarea libera a coridorului Iasi. Aceasta a fost vestita ofensiva Iasi-Chisinau?! In acest caz ar trebui regalitatii inca vii sa i se decerneze nu numai ordinul Victoria dar si pe cel de Erou al Uniunii Sovietice! Tragand linie, tradatorii au ucis nu numai mii de soldati, romani, dar si pe copiii lor inca nenascuti, au lovit miseleste in viitorul natiunii. Unii si-au primit pedeapsa binemeritata, conform principiului compensatiei, vezi si cazul de mai sus, dar toti ar trebui condamnati la uitare.
  "Damnatio Memoriae" doar de la imperialii romani, vana a neamului, se trage.
  Ar fi de preferat ca numele acestora sa nu mai fie pomenit in veci. Nici in treacat darami-te in presa!
  Nu ne face cinste!
  Mai ales galatenilor!
  Salutari

  Raportează
 • postat de Mihai pentru pt Dorin, Mihai si ceilalti.... Luni, 31 Martie 2014 16:04 217.156.52.*** Link la comentariu
  0
  9

  Comentariile la acest articol nu cred ca au pretentia sa lamureasca istoria.
  Putem exprima o parere in acest caz si fara sa fim doctori in istorie sau istorici. De educatia noastra depinde masura in care acceptam existenta unor opinii contrare. Ne putem ralia la ideile celor care au studiat "bibliografia de baza pt. august '44..." si ale caror pareri le apreciem ca fiind autorizate, echilibrate, fundamentate.
  Cred ca cel mai daunator lucru pentru noi (cei care nu suntem de specialitate) este sa nu avem pareri sau sa luam de bune parerile exprimate de producatorii de tabloide (nu ma refer la articolul acesta pe care il apreciez echilibrat, dar putin prea "alb").
  Lipsa unor judecati de valoare este tot atat de daunatoare ca si insusirea unor valori indoielnice (insistent promovate de societatea romaneasca).
  Asa ca sfatul meu (nu neaparat pentru dvs., cat mai degraba pentru copiii mei) este sa judecam oamenii si faptele lor pentru a nu repeta greselile.

  Raportează
 • postat de @Skoda Luni, 31 Martie 2014 07:44 5.13.141.*** Link la comentariu
  3
  2

  Din pacate ai dreptate in privinta administrarii resurselor. Dar :

  1. intrarea in al doilea razboi s-a facut cu o motorizare si o utilare de ultima ora a armatei, Din pacate insa achizitionarea unor tancuri, avioane si alte echipamente au provenit de la diversi furnizori, f.diferiti intre ei si care fapt ne-a pus mari probleme de corelare, intretinere, utilizare la urma urmei; aici au vorbit deci , ca si acum, interesele comerciale ale unora , netinute-n frau de o conducere unitara; 2. deci cam asta i se poate reprosa lui Carol II, un om inteligent, cultivat, modern dar depasit nu de evenimente ci de unii de sub el si din jurul lui. 3. nu stiu ce i se poate reprosa lui Damaceanu, la urma urmei un militar de cariera format in perioada regalitatii si cu merite recunoscute inca de atunci, dar comparatia cu Bodnarenco e absolut nepotrivita;

  Raportează
 • postat de Skoda Duminică, 30 Martie 2014 17:26 92.84.58.*** Link la comentariu
  0
  5

  Am trecut prin Istorie mai mult cu noroc decat cu prevedere, desi resurse am avut suficiente insa prost administrate.Cel mai mare repros pe care clasa politica impreuna cu monarhia de atunci, trebuie sa-l suporte , este acela ca Armata romana a intrat in razboi prost echipata si inarmata .Intr-un razboi motorizat multi soldati romani au murit luptand cu arme din 1917. Carol al II-lea a fost un "rege"depasit total de evenimente,politica lui de opereta ,a atras asupra tarii toate dezastrele cunoscute . Camarila regala ,prin jocurile de interese a fost la fel de vinovata,poate cu cea mai mare vina ,confirmata de istorici prin documente. Damaceanu si Bodnarenco au fost avansati generali, pe aceeasi "lista".

  Raportează
 • postat de pt Dorin, Mihai si ceilalti.... Duminică, 30 Martie 2014 13:16 5.13.230.*** Link la comentariu
  7
  3

  Toata aprecierea pt. Dorin si Mihai care dovedesc o inteligenta vie si activa. Totusi istoria nu se lamaureste de pe site-uri, link-uri, etc. E vorba de ipoteze si ipoteze aruncate pe piata ideilor, multe din ele putand fi usor rasturnate daca ai o documentare serioasa in problema in discutie. A se vedea bibliografia de baza pt. august '44 scrisa de istorici militari, academicieni, cu citarea a sute si sute de documente analizate asezat, clasate si plasate la locul potrivit dupa credibilitate si corelarea/confruntarea cu alte documente. Aceste analize complexe au inceput inca din anii '50 si au continuat in toata perioada de pana si dupa '89, fiind cuprinse in tomuri intregi scrise profesionist si discutate in reviste de specialitate, istorice.

  De aceea analiza acestui personaj istoric e complexa, nefiind de luat in seama reactii de tipul celor atat de intalnite on line si pe tv-uri, precum Mihai=tradator, bolsevic sau tanar manipulat de o camarila smechera...., I.Antonescu=fascist...., Djuvara......, romanii=tradatori, etc., etc......

  Raportează
 • postat de Dr Petru Groza Sâmbătă, 29 Martie 2014 00:12 193.107.85.*** Link la comentariu
  4
  3

  Ia nu va mai luati de tovarasul Mihai de Hohenzollern....................
  Majestatea sa Tovarasul Mihai de Hohenzollern a fost INTIIUL COMUNIST al tarii pe care nu a tradat-o la 23 august, ci ne-a incredintat-o noua, comunistilor si de aceea la sfirsitul anului 2013 Secretarul General al PCR { recte PSD} tov. Victor Viorel Ponta a mers sa se traga in poza cu tov Mihai de Hohenzollern, caci in 2014 cei doi tovarasi vor sa infiinteze singurul stat din lume care se va numi ...REGATUL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA !!!, urmind ca tov Mihai I sa fie proclamat rege, iar tov, Victor Viorel Ponta sa fie proclamat presedinte ramanand totodata si Secretarul General al PCR { PSD} dar si prim-ministrul Regatului Republicii Socialiste Romania .

  PS Astia de la Viata-Libera, schimbati pozele de la algoritmul captcha ca nu le intelege nici dracu si iti trece tot cheful pana reusesti sa postezi un comentariu
  cautati pe net ca mai sunt si alte scripturi similare care folosesc numere in loc de poze ;)

  Raportează
 • postat de vasile Vineri, 28 Martie 2014 14:55 5.13.144.*** Link la comentariu
  5
  7

  Cand tu ca rege ordoni incetarea focului la 23 august si inchei un armistitiu abia pe 12 septembrie lasandu-ti armata si implicit proprii oameni la mila combatantilor, pierzand dreptul de tara cobeligeranta ( aproape 3 saptamani romanii au fost impuscati atat de rusi cat si de germani, 175.000 de soldati romani luand drumul Siberiei plus plata de despagubiri in valoare de 3 miliarde de dolari ) nu te poti numi decat TRADATOR DE TARA SI NEAM. Implicit si cei care au luat parte la un asa dezastru pentru tara nu pot fi incadrati decat in aceeasi categorie. Va rugam sa nu mai publicati numele si nici sa mai afisati pozele unor nenorociti de care de este rusine ca s-au nascut pe aceste meleaguri.

  Raportează
 • postat de Mihai, pentru Dorin Vineri, 28 Martie 2014 11:41 217.156.52.*** Link la comentariu
  1
  10

  Poti afla mai multe despre Damaceanu la adresa: http://politeia.org.ro/eveniment/din-tradare-in-tradare-am-pierdut-romania-mare-20-21-august-1944/17592/.
  Continui sa cred ca generalul nu poate constitui motiv de mandrie.
  In afara celor scrise si comentate aici vreau sa va spun o poveste adevarata.
  In decembrie 1989 (inainte de evenimente) eram intr-un tren cu colegii de facultate. Printre acestia se afla si o nepoata a generalului care a tinut sa se laude cu unchiul sau care a participat (dupa spusele ei) la arestarea lui Antonescu. Am glumit si am intrebat-o daca acum (atunci in decembrie 1989) nu mai are un alt unchi general care sa faca ceva similar. Dupa vreo cateva zile Ceausescu a fost indepartat de la putere, apoi judecat si impuscat...
  Nu vreau sa determin nicio analogie intre personaje, dar este de retinut metoda prin care noi romanii ne influentam propria istorie (prin tradare si nu prin lupta).
  In rest, numai bine.
  Rog autorul articolului sa-mi ierte comentariile usor patimase. In definitiv articolul sau a prezentat interes, ceea ce cred ca este bine.

  Raportează
 • postat de D.C. Predescu Joi, 27 Martie 2014 23:29 5.13.214.*** Link la comentariu
  5
  8

  Nu am intrat în detalii istorice, pentru că nu acesta este scopul rubricii de faţă. "Gălăţeni care au uimit lumea" se doreşte o prezentare a unor personalităţi, în mare parte uitate, din istoria acestor locuri.
  Ştiam că Dămăceanu este un personaj controversat, nu numai prin prisma episodului "23 august", ci şi prin cariera de după anii '60, astfel că am ales să îl prezint pur biografic, cu dorinţa de a-l (re)aduce în prim-plan. Cei foarte interesaţi de istorie vor căuta cu siguranţă mai multe informaţii şi îşi vor forma singuri o părere.
  În 2.000 de semne, cât are alocat această rubrică, nu se pot face documentare istorice minuţioase. De aceea, nu-i contrazic pe cei care au "citit" altfel această biografie, ba chiar îi felicit că au suficiente cunoştinţe istorice să-şi formeze o părere. Îi rog însă şi să citească "alb" ceea ce am scris, fără a interpreta lucrurile prin prisma informaţiilor pe care le au dinainte.
  O seară bună, tuturor!

  Raportează
 • postat de le petit observateur Joi, 27 Martie 2014 22:00 5.13.132.*** Link la comentariu
  3
  11

  Sunt de acord cu Mihai si din cate stiu eu Antonescu negocia cu aliatii si cu URSS(care nu au acceptat sa negocieze cu altcineva) iesirea Romaniei din razboi in conditii oricum mai bune decat s-a intamplat dupa aceea.Greiii din politica de atunci de teama sa nu piarda ei startul au negociat separat(mister Djiuvara este la apus de soare si ar trebui sa marturiseasca adevarul despre evenimentele respective el fiind atunci misionar la negocieri la Stockholm)in conditii dezastruoase ptr. Romania.O parte a politicului l-au manipulat pe rege(era foarte tanar la vremea aceea) l-au arestat pe Antonescu si au subordonat tara URSS-ului si binenteles ca dupa razboi rusii i-au arestat pe toti din partidele istorice iar pe rege l-au obligat sa abdice.De ce nu se gaseste un jurnalist cu sange in instalatie( normal documentat) care sa scrie adevarul despre ce s-a intamplat atunci cu adevarat.

  Raportează
 • postat de Dorin Joi, 27 Martie 2014 21:09 89.137.231.*** Link la comentariu
  6
  6

  Studiile si cariera militara ale lui Dumitru Damaceanu pot fi motive de mandrie pentru noi pot fi motive de mandrie pentru noi. M-as bucura sa citesc un articol separat de tema de mai sus, bazat de o documentare mai atenta in legatura cu Damaceanu.

  Raportează
 • postat de Mihai Joi, 27 Martie 2014 12:50 217.156.52.*** Link la comentariu
  4
  14

  Din pacate adevarul despre Damaceanu este incomplet prezentat in articol. Militarul a fost, se pare implicat (alaturi de Bodnaras, Aldea si Racovita) in complotul Palatului Regal in asociere cu comunistii, urmare a caruia un milion de ostasi romani au fost dezarmati de sovietici si 175.000 au fost deportati in lagare sovietice. Nu sunt militar, dar participarea la o actiune impotriva propriului comandant si favorizarea inamicului sovietic prin deschiderea "Portii Iasului" nu pare sa fie un act de eroism, ci mai degraba un act de tradare. Sunt galatean si nu ma pot madri cu Dumitru Damaceanu.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.