De pe malul Tecucelului, pe malul Tamisei: Mihaela Pădure, avocat în Londra

De pe malul Tecucelului, pe malul Tamisei: Mihaela Pădure, avocat în Londra
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Tecuci, Cluj, Bucureşti, Londra, sunt cele patru mari oraşe care i-au marcat destinul. Născută în Tecuci, oraş în care a trăit 19 ani, Mihaela Pădure este avocat în capitala Marii Britanii, Londra, unde s-a mutat pe 20 Octombrie 2008. Decizia de a lăsa cariera consolidată, de avocat în Bucureşti, pentru a o lua de la capăt în Londra nu a fost una dificilă, ci una matură, pe care şi-a asumat-o. „Nu consider că am părăsit România (dincolo de prezenţa fizică, bineînţeles). Sunt foarte mândră că sunt româncă şi fac lobby pentru ţara mea ori de câte ori am ocazia, iar când nu o am, o creez!”, ne-a mărturisit avocata.

Dragoste la prima vedere

Drumul de la Tecuci la Londra a fost o călătorie plină de neprevăzut. „Când am absolvit Facultatea de Drept la Cluj, nu ştiam exact care vor fi paşii următori. Îmi doream foarte mult să mă calific şi să profesez ca avocat, dar şansele să reuşesc la acea vreme nu erau tocmai ridicate, asta pe fondul cerinţelor privind obţinerea semnăturilor din partea a doi avocaţi definitivi care se obligau să îţi asigure perioada de stagiatură în cadrul firmelor lor. Am hotărât să mă mut la Bucureşti, unde am reuşit să iau examenul de admitere în Barou şi, în urma aplicaţiei depuse la Boştină şi Asociaţii (cotată ca prima firmă de avocatură la nivel naţional în acea perioadă), mi s-a oferit poziţia de avocat stagiar, pe care am acceptat-o bucuroasă. Am lucrat la Departamentul Litigii timp de doi ani şi jumătate, după care am pus bazele firmei mele de avocatură - «Cabinet de Avocat Mihaela Pădure», care este încă activă”, ne-a mărturisit Mihaela.

„Decizia de a mă muta la Londra a fost luată în urma unei vacanţe petrecute aici (a fost dragoste la prima vedere) şi, paradoxal, într-un moment în care începusem să mă bucur de recunoaşterea şi succesul profesional şi financiar la care aspirasem şi care reprezenta fructul muncii depuse de-a lungul anilor. La scurtă vreme după mutarea la Londra, m-am înscris ca avocat european în cadrul Law Society (echivalentul Baroului din România)”, îşi aminteşte Mihaela Pădure.

„Fiecare client este cel mai important”

În prezent, Mihaela activează la firma Ennon & Co Solicitors, dar înainte a colaborat şi cu alte societăţi firme de avocatură din Londra. „Ennon & Co Solicitors este însă firma de avocatură care mi-a oferit posibilitatea să învăţ nu doar teoretic, dar şi practic, principiile de bază ale sistemului de drept britanic. Totodată, sunt foarte mândră de activitatea mea în cadrul acestei firme de avocatură pentru că asistăm din punct de vedere legal foarte mulţi clienţi români, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. Cele mai multe cazuri sunt încununate cu succes. Când spun cazuri, nu mă refer doar la cazurile care ajung să fie soluţionate de instanţele de judecată britanice, dar şi la diferite chestiuni de competenţă civilă (cazuri de dreptul familiei, dispute între proprietari şi chiriaşi, respectarea dreptului de proprietate sau de posesie, dispute cu vecinii) sau comercială (de exemplu contracte privind cumpărarea unei afaceri, închirierea unui spaţiu comercial, parteneriate între diferite entităţi juridice, etc)”, ne-a povestit tânăra profesionistă. Am fost curioşi să aflăm cine au fost cei mai importanţi clienţi ai ei, dar răspunsul avocatei a fost tranşant: „Fiecare client este cel mai important client al meu, nu există nicio diferenţă de percepţie. Se întâmplă, însă, ca unele cazuri să aibă o încărcătură emoţională mai mare decât altele. Cei mai mulţi clienţi pe care îi reprezint sunt români, dar există şi clienţi britanici, polonezi, ruşi, italieni, spanioli, etc”, spune Mihaela.

Litigii de tot felul

Am rugat-o pe Mihaela Pădure să ne spună care au fost cele mai captivante cazuri de care s-a ocupat, dar ne-a mărturisit, modestă, că acestea sunt „cazurile în care reuşim să ne atingem obiectivul. E dificil să amintesc doar câteva cazuri pentru că sunt foarte multe şi din domenii diferite: recuperarea sumelor datorate clienţilor noştri (de multe ori acestea sunt considerabile şi în cadrul procedurii prealabile amiabile de soluţionare a litigiilor), obţinerea actelor de rezidenţă în UK sau a cetăţeniei britanice, demararea activităţilor comerciale de către firmele pe care le-am asistat cu întocmirea contractelor, cumpărarea de businessuri - cafenele, brutării, depozite, spălătorii şi lista poate continua”, spune Mihaela.

Cu dragoste, despre România

În opinia Mihaelei Pădure, comunitatea romanească din Marea Britanie este formată în principal de români demni, cu voinţă şi putere de muncă şi cu planuri frumoase de viitor. „Este o comunitate care evoluează şi care îşi face cunoscută valoarea din ce în ce mai mult. Există probabil o diferenţă de opinie şi de percepţie în rândul unor britanici, inoculate şi susţinute din păcate de unele instrumente media care acţionează în sens negativ”, ne-a declarat avocata.

Când am întrebat-o ce o mai leagă de patria natală, ne-a mărturisit fără tăgadă: „Iubesc România. E locul de unde vin, în care m-am format şi am evoluat şi care continuă să reprezinte o parte însemnată din viaţa mea. Tecuciul e oraşul meu de suflet şi în care revin ori de câte ori am ocazia. Voi fi întotdeauna legată de România, de români, de cultura românească, de rude, de prietenii din ţară”.

Citit 10812 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.