Actori la Sărbătoarea Europei/ Românii, între pantomima lui Puric şi sindromul Italia

Actori la Sărbătoarea Europei/ Românii, între pantomima lui Puric şi sindromul Italia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă numai europeni nu se simţim atunci când facem anticameră la poarta Schengen, când primim apă caldă, deşi ne lipseşte apa rece, ori când suntem daţi la o parte şi arătaţi cu degetul pentru că suntem români, românii şi România se vor afla în centrul manifestărilor dedicate zilei de 9 mai – Ziua Europei. Vă prezentăm un tur al evenimentelor din statelor europene în care românii au rol principal.

Poetul şi diplomatul Lucian Blaga

Manifestările dedicate Zilei Europei au început încă de ieri, 8 mai, când ţara noastră a fost invitată de onoare la Montreuil, unde a fost reprezentată artistic de Ronna Hartner şi DJ Tagada. Şi tot ieri, sub semnul Zilei Europei şi în preziua aniversarii datei de naştere a poetului care a fixat Arrábida (şi Portugalia înseşi) în imaginarul românesc, a avut loc, în capitala lusitană, colocviul „Lucian Blaga, poet si diplomat în Portugalia”. Potrivit Institutului Cultural Român din Portugalia, s-a vorbit despre personalitatea, poate, cea mai complexă a culturii române din secolul XX, şi despre influenţa pe care prezenţa lui Lucian Blaga în spaţiul lusitan a avut-o asupra operei sale.

Zilele filmului românesc la Stockholm

De astăzi şi până duminică, 11 mai, la Stockholm au loc Zilele Filmului Românesc. Publicul suedez are ocazia să vadă, în deschiderea festivalului, „Câinele japonez” cu Victor Rebengiuc şi Ştefan Pavlu în rolurile principale. „Matei, copil miner”, „La limita de jos a cerului” şi „Love building” sunt şi ele pe agenda cinema, alături de două lungmetraje multi-premiate „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” şi „Poziţia copilului”. Filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limba engleză.

Dans şi pantomimă la Berlin

Pe 9 mai, la tradiţionala manifestare dedicată Zilei Europei, actorii din cadrul companiei „Passe-Partout”, condusă de Dan Puric, vor prezenta, în capitala germană, un story în care dansul, pantomima şi artele marţiale se împletesc într-un comentariu metaforic şi critic asupra societăţii contemporane. Montările trupei „Passe-Partout” au înregistrat un mare succes pe scenele româneşti dar şi străine, datorită mesajului artistic profund. Totodată, artiştii lui Puric aduc în faţa publicului o serie de figuri reprezentative ale culturii române populare: Ileana Cosânzeana, Zmeul, Făt-Frumos şi codrul - ca personaj.

Salonul de Carte de la Torino

Literatura românească va fi prezentă astăzi la cea de-a XXVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, a cărui temă este binele. Este pentru al şaselea an consecutiv în care Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează participarea ţării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional, dar şi cu peste 50 de invitaţi: scriitori români, românişti, traducători de literatura română în limba italiană, istorici, jurnalişti şi reprezentanţi ai unor edituri italiene.

Sindromul Italia

Dincolo de literatură, diplomaţie, film şi spectacol de excepţie, există o realitate care nu poate fi schimbată. Cea a mamelor care muncesc departe de copiii lor pentru a le oferi o viaţă mai bună. De aceea, tot astăzi, Parlamentul italian va găzdui conferinţa „Familia în procesul de migraţie - între distanţe şi reunire", eveniment organizat la iniţiativa Asociaţiei Femeilor Române din Italia. Potrivit Romanian Global News, fenomenul la nivel internaţional — şi în Italia, în special — a crescut semnificativ în ultimii ani: mamele îşi lasă acasă copiii, soţii, părinţii în vârstă, şi îşi caută un loc de muncă în sectorul domestic sau sanitar pentru a le oferi susţinere financiară. Muncile grele, grevate de distanţa emoţională şi de grija faţă de cei dragi care le macină, au dus la un fenomen numit de psihologi "sindromul Italia" — o formă severă de depresie care le afectează nu numai pe femeile care lucrează ca îngrijitoare, menajere, infirmiere sau asistente în Italia, dar şi pe copiii lor.

Citit 2234 ori Ultima modificare Joi, 08 Mai 2014 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.